Adoră să gătească în aer liber, însă misiunile pe care le-a avut de îndeplinit la „Chefi fără limite”, în Grecia, i-au dat de furcă celebrului bucătar. Mereu pe fugă, Cătălin Scărlătescu a slăbit 5 kilograme cât timp a gătit pe tărâmurile elene alături de echipa sa, pe care a încurajat-o într-un fel aparte... bineînțeles! Despre ce este vorba, mai precis?
Cum a fost trecerea de la confortul bucătăriei de-acasă la gătitul în aer liber?
Cătălin Scărlătescu a inventat gătitul în aer liber! N-am făcut eu toate festivalurile gastronomice de pe planetă?! A fost floare la ureche pentru mine. Partea proastă e că nu m-am împrietenit destul de bine cu Poseidon și ne-a plouat aproape continuu. Dar să țineți minte, gastronomia nu s-a învățat în lux, în palate. Totul pornește de la bază. Dacă ești capabil să scoți farfurii fabuloase și în condiții mai puțin bune, din punct de vedere culinar ești cu un pas înaintea tuturor.
Care au fost cele mai spectaculoase locuri din Grecia în care ai gătit?
Mi-ar fi foarte greu să fac un clasament. Toate locațiile în care am filmat mi-au plăcut enorm, căci, după cum știți deja, sunt îndrăgostit iremediabil de Grecia. În ceea ce privește gătitul și condițiile, mai la limită ca acum nu există! Au fost zile în care găteam și în mai puțin de o oră ne ajungea apa la genunchi. Vă pot spune doar de cele mai neobișnuite condiții în care am gătit. La una dintre probe vântul bătea cu aproximativ 70 de km/h. Acum, na, fă tu plating când sunt asemenea condiții…. Nu mi-a mai fost dat să mai trăiesc așa ceva. Am crezut că a venit ”Catronu” peste noi, nu uraganul Catrina!
Ce a fost mai greu să găsiți: ingredientele sau ustensilele?
La „Chefi fără limite” cel mai greu de procurat ingredient este….timpul! Niciodată nu aveam timp să dormim, să mâncăm, să gătim, să facem plating. Nu aveam timp deloc!
Cum i-ai motivat pe cei din echipa ta?
Mi-am motivat echipa destul de simplu: le-am promis că le dau câte 1 milion de Euro și că îi trec pe toți pe numele meu. Să îi cheme pe toți Scărlătescu! (râde)
Din tot ce ai experimentat în Grecia, ce te-a lăsat fără replică? Dincolo de ce înseamnă gătitul…
Cred că cel mai impresionat am rămas de condițiile la limită în care am ajuns să gătim…caniculă, ploaie torențială, vânt puternic. În rest, știți deja. Grecia este ca a doua mea casă și îmi face plăcere ori de câte ori ajung acolo.
M-aș duce de 30 de ori pe an să retrăiesc această experiență! Și la 80 de ani aș repeta-o! A fost de-a dreptul fabulos!
Dacă am face inventarul kilogramelor… cu câte în plus sau în minus te-ai întors?
Eu sunt pe minus. M-am întors cu 5 kilograme mai slab.
Dacă micul ecran ar putea transmite și mirosurile… care sunt preparatele care i-ar cuceri definitiv pe telespectatori?
Din ce am gătit în battle-uri? Dragostea mea, chifteaua. (râde) Tot pe românește i-am cucerit pe jurați. La un moment dat am primit și porecla de ”Domnul Chiftea”!
Ce ai descoperit nou la tine după „Chefi fără limite”?
Am descoperit că nu am nicio limită. Deși n-aș fi crezut că pot să spun asta despre mine. Crezi că nu poți, când, în realitate, ești capabil. Ți se schimbă puțin perspectiva atunci când condițiile clasice dispar (confortul platoului, sau al propriei bucătării) și știi că trebuie să dai tot ce ai mai bun. Căci evoluția nu există în confort, nu? 😊