Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

„Căutătorul de vânt”, cel mai nou proiect al lui Dan Bordeianu și al Olimpiei Melinte, ajunge la cinema în martie

de Andra Stana,

Filmul „Căutătorul de vânt” spune povestea unui bărbat tânăr care se refugiază departe de oraș atunci când viața lui pare că se sfârșește, doar ca să descopere noi motive pentru a trăi. Un adevărat tur de forță și emoție pentru actorul din rolul principal, Dan Bordeianu, distribuția filmului este completată remarcabil de Olimpia Melinte și Adrian Titieni.

Scenariul și regia îi aparțin lui Mihai Sofronea. Căutătorul de vânt a avut premiera la TIFF – Transilvania International Film Festival 2021, într-o sală plină, iar în această primăvară va putea fi urmărit în Bulgaria, ca parte din selecția Sofia International Film Festival. Pe ecranele din țară, filmul va fi disponibil începând cu 11 martie.

Povestea din filmul „Căutătorul de vânt”

Când Radu (Dan Bordeianu) află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la Nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiază în căsuța sa mică din vârful dealului. Timpul trece și Radu începe să trăiască o nouă viață, uitând de așteptarea morții și bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, „căutând vânt”. Dar când își dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), își amintește de sfârșitul său iminent. Unde îl va purta vântul mai departe?

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Dan Bordeianu este actor al Teatrului Nottara din București. Este cunoscut publicului pentru rolurile de pe scenă, din seriale de televiziune sau din filme precum București non-stop (regia Dan Chișu, 2013) și Portretul luptătorului la tinerețe (regia Constantin Popescu, 2010).

Olimpia Melinte este prima actriță română nominalizată la prestigioasele Premii Goya ale industriei de film spaniole, pentru rolul din filmul Canibal (regia Manuel Martín Cuenca, 2013). Printre cele mai recente roluri se numără cel din lungmetrajul Și atunci, ce e libertatea? (regia Andrei Zinca, 2020), dar și cel din serialul de televiziune Vlad (2021).

Adrian Titieni este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de teatru și film din România. Este angajat al Teatrului Odeon din București, a fost rector al UNATC, iar palmaresul lui numără roluri premiate în unele dintre cele mai importante filme românești ale ultimilor ani regizate de Cristian Mungiu, Călin Netzer sau Nae Caranfil.

Trailerul filmului „Căutătorul de vânt”

Punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subțiri care separă viața de moarte, ființa de non-ființă. Ce facem cu timpul care ne-a mai rămas de trăit? Cum trăim, ce fel de valori adoptăm, cum facem ca fiecare zi să fie o mică viață în sine?

Radu alege să fugă de moarte, așa cum a fugit și de viață, trăită până atunci într-o continuă inerție. Traversează țara la volanul mașinii sale până la epuizare, atât materială cât și spirituală. Ajuns în satul lui Nea Pavel, ca într-un tărâm al „trecerii”, așteptarea morții se va transforma în însăși uitarea ei. Iar în uitarea morții stă de fapt conștientizarea bucuriei de a mai trăi o zi. Această descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi răscumpărătoare și vindecătoare”, spune regizorul Mihai Sofronea despre film.

Mihai Sofronea este absolvent al UNATC, secția Regie Film. Lucrează ca regizor și producător pentru cinema, publicitate și televiziune. Este co-fondator al companiei Danubius Film Production, prin care produce și regizează proiecte independente. Scurt metrajele sale Așteptând Zorile (Best Short Film Cottbus 2011) și Copacul au fost selectate în numeroase festivaluri internaționale, iar Triangle Safari se află în etapa de postproducție. Căutătorul de Vânt, o coproducție România-Bulgaria-Serbia, este lung metrajul său de debut.

Cu toții ar trebui să fim Căutători de vânt, indiferent de data de expirare pe care ne-o oferă viața. Trebuie să ne întoarcem către noi, către lucrurile simple și adevărate, care sunt acolo și ne așteaptă, doar să ne dăm timpul să le privim și să le ascultăm. Și ele ne vor cuprinde din nou”, a completat regizorul.

Echipa filmului va fi prezentă la două proiecții speciale în București și Cluj, pe 9 martie la Cinema Elvira Popescu, respectiv 10 martie la Cinema Victoria.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te