Homepage  / Articole

Ce erori a comis pelicula „Zero Dark Thirty”

Ce erori a comis pelicula „Zero Dark Thirty”

de Redactia Tvmania

„Zero Dark Thirty”/„Misiunea: 00.30 A.M.” intră în cinematografele noastre pe 22 februarie, spunând povestea din spatele prinderii şi omorârii lui Osama bin Laden, pe 2 mai 2011, în Pakistan, la ora 00.30.

Pelicula regizată de Kathryn Bigelow a fost realizată după doi ani de documentare intensivă pentru alt proiect legat de Osama bin Laden şi s-a zvonit că aceasta a avut acces la informaţii clasificate de CIA pentru a realiza filmul. O echipă specială a Forţelor Speciale americane (SEAL Team Six) a descins în clădirea din Pakistan unde protagonista, agenta CIA Maya (Jessica Chastain), era sigură că se ascunde liderul al Qaeda şi, la ora 00.30, acesta era mort.

Filmul redă evenimentele din acea noapte, dar cât de crebibil o face? Într-un interviu acordat revistei „Esquire”, militarul care l-a împuşcat pe Osama (şi a cărui identitate este ţinută secretă de teama membrilor al Qaeda dornici de răzbunare) a povestit cât de fidel e filmul realităţii. Bărbatul a explicat că nimeni nu a vorbit atât de mult în timpul atacului şi că „scena cu tatuajele a fost oribilă” (în film, înaintea atacului, membrii echipei apar în tricouri, fiindu-le vizibile tatuajele).

„Tipii ăia aveau nişte cranii micuţe sau ceva de genul ăsta, în loc să aibă tatuaje adevărate, care urcă până (la umăr). Au fost chestii micuţe. Elicopterele mergeau în direcţia greşită (spre ţintă). Misiunea a durat mult prea mult. Au hollywoodizat puţin totul”, spune acesta.

Scările din casa lui bin Laden nu arătau aşa, câinele care acompania echipa era un Belgian Malinois, nu un dog german (ca în film) şi nimeni nu l-a chemat pe nume pe Osama.

În schimb, Maya este descrisă la fix, mărturiseşte membrul SEAL Team Six:

„Au portretizat-o ca pe o tipă dură, ceea ce şi este”.

Un alt amănunt pe care filmul îl schimbă este legat de momentul în care aceasta vede cadavrul lui bin Laden: „Am întrebat-o: «Ăsta e tipul?» Plângea. Atunci mi-am scos cartuşul din armă şi i l-am dat ca suvenir. Mai erau 27 de gloanţe în el. «Sper că ai loc în rucsac pentru asta» Atunci am văzut-o ultima dată”, a povestit militarul.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fKnVjO-7RKY[/youtube]

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton