Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

CE ESTE DEPENDENȚA ȘI DE CE TREBUIE SĂ FII ATENT(Ă) LA PRIMELE SIMPTOME

de Redactia Tvmania

Oamenii continuă să se angajeze în comportamente dăunătoare, în ciuda consecințelor negative de care adesea ei sunt conștienți dar cu toate acestea, nu găsesc puterea sau motivația de a ieși din capcana „plăcerilor” deoarece dependența modifică sistemul de recompensă al creierului, ceea ce crește dorința pentru substanțe sau experiențe care îi dau starea de euforie, apartenență, confort celui care le consumă. Dependența duce la modificări ale creierului care fac mai dificilă renunțarea. Din fericire, dependența este tratabilă și există lucruri pe care le poți face pentru a-ți  îmbunătăți succesul în depășirea dependenței.

Este bine de știut că există două mari categorii de dependență:

Comportamentală – de cumpărături, de exerciții fizice, de TV, de sex, de mâncare, de rețele sociale, de jocurile de noroc, de operații plastice etc.

Dependență chimică (consumul de diverse substanțe) – alcool, opioide, inclusiv heroină, precum și medicamente pentru durere, cum ar fi oxicodonă și morfină, nicotină, canabis, cocaină, amfetaminele, metamfetamina.

Persoanele care au o dependență de consum de substanțe constată adesea că depășirea acesteia este mai dificilă decât se așteptau. Inițial, ei cred că dependența este un mit și pot renunța oricând doresc sau că sunt o excepție de la regulă. Acest lucru poate apărea și în cazul dependențelor comportamentale care implică activități precum mâncatul, sexul, jocurile de noroc, cumpărăturile și exercițiile fizice.

Semnele și simptomele dependenței pot varia de la o persoană la alta și pot depinde, de asemenea, de tipul de dependență de care suferă. Cu toate acestea, există mai multe semne și simptome care sunt comune pentru majoritatea tipurilor de dependență. Acestea pot fi atât fiziologice, de comportament sau fizice și includ:

Odată ce ai depistat câteva din simptome, nu le neglija. Dependența îți poate provoca foarte mult rău dacă o neglijezi. Indiferent ce tip de dependență e efectele pe termen lung sunt destul de dure: relații tensionate sau distruse, despărțirea de familie, pierderea locului de muncă și șomaj, probleme juridice, inclusiv arestarea și închisoarea, probleme financiare, lipsa unui adăpost, gânduri și comportamente suicidale.

În plus, dependența de alcool și droguri în special este asociată cu o gamă largă de consecințe fizice pe termen lung, care pot fi devastatoare și pot duce chiar la moarte. Consecințele pe termen lung asupra sănătății fizice care sunt legate de abuzul de substanțe includ: leziuni hepatice, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și alte probleme cardiace, probleme în funcționarea creierului, pancreatită, gută, ulcere, disfuncție sexuală, insuficiență renală, sistem imunitar slăbit, risc crescut de apariție a numeroase tipuri de cancer.

Acum stai un minut pe gânduri. Oare nu merită efortul să faci „ceva” pentru a opri lanțul distructiv din viața ta? Fă-o pentru tine și pentru oamenii pe care îi iubești și încă te mai iubesc și te acceptă în preajma lor.

Decizia de a schimba este unul dintre cei mai importanți pași în depășirea unei dependențe. Recunoscând că este necesară o schimbare, înseamnă că recunoști că există o problemă și ai dorința de a o aborda.

Uneori, oamenii își fac griji cu privire la întâlnirea cu un terapeut în persoană. De aceea, psihoterapia online este o altă opțiune.

Dependența este o boală mintală. De aceea, nu te lăsa pe mâna prietenilor, a internetului să te vindece. Găsește medicul potrivit care să te ajute. Dacă nu te simți confortabil să mergi în cabinetul unui psihoterapeut, să știi că poți încerca terapia prin telefon sau video-chat. Este la fel de eficientă și poate chiar „mai la îndemână” așa cum economisești timpul de deplasare fiindcă poți să te conectezi din orice colț al lumii și îți oferă confortul psihologic de a nu interacționa față în față. Important e să faci CEVA și să nu amâni.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te