Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani.
[toc]
Ce este Operațiunea London Bridge
În ziua în care regina Elisabeta a II-a a murit s-au declanșat o serie de planuri atent construite. Acestea au fost puse pe hârtie încă din anii 1960, într-un proces numit „Operațiunea London Bridge”.
Așadar, odată ce „Podul Londrei a căzut”, secretarul particular al reginei, Sir Edward Young, este cel responsabil de informarea primului ministru înainte ca informațiile să fie comunicate celorlalte 15 țări în care regina este șef de stat și celorlalte 36 de națiuni din Commonwealth. Acest lucru este realizat de către Centrul de Răspuns Global al Ministerului de Externe, care se află într-o locație necunoscută din Londra.
Dintr-o serie de documente obținute de POLITICO anul trecut reiese faptul că planul de securitate detaliază absolut totul. De la modul în care vestea decesului monarhului trebuie să fie împărtășită publicului până la cât de repede va urca pe tron Prințul Charles.
Acesta include, de asemenea, detalii despre ce se întâmplă în cele 10 zile care urmează decesului reginei, inclusiv unde merge sicriul ei, cum trebuie să abordeze public premierul vestea și cum își va petrece prințul Charles primele zile ca rege.
Iată tot ce știm despre „Operațiunea London Bridge”
Cum se numește ziua în care Regina a murit
Ziua în care regina a murit poartă numele de Ziua Z, iar fiecare zi care îi urmează se numește D+1, D+2 și așa mai departe.
Documentul citat susține că o „cascadă de apeluri” are loc la câteva ore după moartea monarhului pentru a informa primul ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri de rang înalt și oficiali guvernamentali. Primul ministru trebuie să fie informat de către secretarul particular al reginei, la fel ca și Biroul Consiliului Privat.
Secretarii permanenți ai departamentelor urmează să primească, de asemenea, un scenariu pentru a-i informa pe ceilalți miniștri ai guvernului. Acesta sună astfel: „Tocmai am fost informați de decesul Majestății Sale Regina„. Miniștrilor li se spune, de asemenea, că „este necesară discreția„.
Secretarul de cabinet trimite un e-mail către înalții funcționari publici. Versiunea redactată sună astfel: „Stimați colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre decesul Majestății Sale Regina„.
După primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall trebuie să fie coborâte.
În ceea ce privește publicul, acesta este anunțat printr-o „notificare oficială” transmisă de Casa Regală, se arată în documente.
De asemenea, piloții trebuie să informeze pasagerii zborurilor dacă vestea este anunțată în timpul zborului.
Cum răspunde guvernul
După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Parlamentul britanic a fost suspendat, la fel ca și legislativele descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Prim-ministrul este cel care face o declarație; niciun alt membru al guvernului britanic nu are voie să facă niciun fel de declarație până atunci. Aceștia urmează să aibă o audiență cu noul monarh, Regele Charles.
Parlamentarii aduc omagii reginei în Camera Comunelor a doua zi după moartea reginei. Activitatea parlamentară este suspendată timp de 10 zile.
Cum este marcată ziua în sine
Un minut de reculegere național are loc în Ziua Z.
Salutul tunurilor are loc la toate stațiile de salut organizate de Ministerul Apărării.
Mai târziu în cursul zilei, are loc o slujbă de comemorare organizată la Catedrala St Paul din Londra, la care sunt prezenți premierul și câțiva miniștri de rang înalt.
Când urcă pe tron Prințul Charles
A doua zi după moartea reginei, cunoscută sub numele de Ziua Z+1, Consiliul de Aderare se reunește la Palatul St James pentru a-l proclama pe Prințul Charles noul suveran.
Urmează să fie prezente sute de persoane, inclusiv primul ministru și miniștrii de rang înalt ai guvernului. La ora 15.30, așa cum se precizează în documente, cabinetul și premierul trebuie să aibă o audiență cu regele Charles.
În ziua Z+3, acesta primește moțiunea de condoleanțe la Westminster Hall.
Apoi începe un turneu în Marea Britanie, prima obligație fiind o vizită la parlamentul scoțian. A doua zi va merge în Irlanda de Nord pentru a primi o a doua moțiune de condoleanțe la Castelul Hillsborough.
Charles se va îndrepta apoi spre Țara Galilor și va participa la o slujbă la Catedrala Llandaff din Cardiff.
„Operațiunea London Bridge” devine acum „Unicorn”. Care e motivul?
Acest lucru depinde de locul în care moare monarhul. Dacă Majestatea Sa ar fi murit la reședința sa din Norfolk, Sandringham, trupul ei ar fi fost dus cu trenul regal până la stația St Pancras din Londra, de unde ar fi fost adus la Palatul Buckingham.
Pe de altă parte, având în vedere că Regina a murit la Balmoral, în Scoția, trupul ei va fi transportat la Londra cu trenul regal, în cadrul unei operațiuni denumite în documente „Unicorn”.
Dacă acest lucru nu este posibil, trupul va fi dus cu avionul. În ambele scenarii, sicriul este întâmpinat de premier și de miniștri de rang înalt.
În Ziua Z+4, va avea loc o repetiție pentru procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.
Procesiunea propriu-zisă va avea loc în Ziua Z+5 și va fi urmată de o slujbă la Westminster Hall.
Regina va sta apoi timp de trei zile la Palatul Westminster, această operațiune este cunoscută sub numele de „Operation Feather”.
Când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Familia regală trebuie să anunțe planurile pentru înmormântare, care urmează să aibă loc cel mai probabil la 10 zile după moartea Reginei.
Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey. În ziua respectivă, la prânz, se va păstra un minut de tăcere de două minute la nivel național.
Vor avea loc procesiuni atât la Londra, cât și la Windsor. Nu în ultimul rând, slujba de înmormântare va avea loc la Capela St George. Regina va fi înmormântată la Capela memorială Regele George al VI-lea din Windsor.
Cum se reflectă vestea pe rețelele de socializare
Potrivit documentelor citate de independent.co.uk, toate paginile de socializare ale departamentelor guvernamentale vor afișa un banner negru în urma morții reginei. Totodată, își vor schimba pozele de profil cu stema departamentului lor.
Orice conținut considerat non-urgent nu va fi publicat. În plus, retweeturile vor fi interzise, cu excepția cazului în care sunt aprobate de șeful departamentului de comunicare al guvernului central.
Site-ul familiei regale va fi actualizat și el cu o pagină de așteptare neagră, completată cu o scurtă declarație care confirmă decesul monarhului. În mod similar, site-ul guvernului va avea un banner negru în partea de sus.
Care sunt numele de cod pentru alți membri ai familiei regale
În timp ce regina este cunoscută sub numele de „London Bridge”, și alți membri ai familiei regale primesc nume de cod care sunt folosite pentru a se referi la planuri atunci când mor.
Numele de cod pentru decesele regale au fost introduse inițial pentru a preveni scurgerea veștii despre moartea unui membru al familiei regale înainte de anunțul oficial. Folosirea codului a împiedicat operatorii de la centrala telefonică a Palatului Buckingham să afle vestea înainte ca aceasta să fie făcută publică.
Cu toate acestea, majoritatea planurilor funerare regale sunt atât de vechi, încât numele de cod au devenit de notorietate.
Pregătirile pentru cea a Reginei-Mamă – cu numele de cod Tay Bridge – erau vechi de 22 de ani în momentul în care aceasta a murit la vârsta de 101 ani.
Moartea prințului Philip a fost denumită „Operațiunea Fourth Bridge”.
Numele de cod al Prințului Charles este Menai Bridge.
Deși nu există nume de cod oficial pentru moartea altor membri ai familiei regale, se pare că Ducele și Ducesa de Cambridge sunt cunoscuți ca „Danny Collins” și „Daphne Clark”. Inițialele DC reprezintă titlurile lor de Duce și Ducesă de Cambridge.
Și, deși, din punct de vedere tehnic, nu mai sunt membri ai familiei regale, Prințul Harry și Meghan Markle, ducii de Sussex, ar fi fost cunoscuți sub numele de cod „David Stevens” și „Davina Scott”.
Ce titluri vor purta de-acum membrii familiei regale
Pe lângă faptul că Prințul Charles devine Regele Charles, și alți membri ai familiei regale ar putea alege să își schimbe numele după moartea Reginei.
Ducesa de Cornwall, de exemplu, devine Regina Camilla.
De asemenea, este probabil ca Ducele de Cambridge să devină Prințul de Wales.
În plus, Prințul Charles are opțiunea de a-și schimba numele la urcarea pe tron. Membrii familiei regale pot alege oricare dintre numele lor de botez. Acest lucru înseamnă că ar putea fi cunoscut sub numele de Regele Arthur, Philip sau George.
Sursa foto: Hepta