Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Ce filme nu trebuie să ratezi la festivalul de film american care i-a căzut cu tronc chiar și lui Steven Spielberg

de Doinel Tronaru,

Festivalul de Film American Independent, aflat la cea de-a 6-a ediție, revine pe ecranele bucureștene în perioada 15-21 aprilie. Toate încasările de anul acesta vor merge către refugiații ucraineni, iar ideea i-a plăcut atât de mult celebrului Steven Spielberg încât a acceptat să stea la taclale, timp de peste o oră, prin Zoom cu cinefilii români. Se dă și filmul “Maidan”, o filmare “la cald” a evenimentelor din 2014 care-au dus la actualul război.

Cel mai important festival de film al primăverii începe vineri la București, cu proiecții în două săli de cinema (Cinema Muzeul Ţăranului și Cinema Elvire Popesco) și cu numeroase evenimente paralele desfășurate în sala teatrului Apollo 111.

Dedicat filmului american “cel mai nou”, din zona cinemaului independent și de artă, American Independent Film Festival (AIFF) nu este o noutate, dar de data aceasta a atras și atenția celebrului regizor de peste Ocean Steven Spielberg.

Organizat de echipa care stă și în spatele Festivalului “Les Films de Cannes à Bucarest”, la inițiativa regizorului premiat cu distincția supremă a festivalului Cristian Mungiu, ca un “frate mai mic” al evenimentului din toamnă, festivalul filmului american a crescut de la an la an, ajungând la cea de-a șasea ediție.

După șase ani și-o pandemie, ediția din acest an trebuie să țină cont însă și de actualitatea cea mai fierbinte. Astfel, toate veniturile obținute din vânzarea biletelor AIFF6 vor fi donate către refugiații ucraineni (dar și în sprijinul animalelor lor de companie).

Mai mult, una dintre zilele festivalului va fi dedicată proiecției unor filme care trebuiau să fie prezentate la festivalul de același gen de la Kiev, care a fost anulat anul acesta din cauza războiului.

Impresionat de generozitatea echipei românești, marele regizor american Steven Spielberg a acceptat invitația organizatorilor de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România.

Evenimentul se va desfășura vineri, 15 aprilie, când la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului “West Side Story” (cel mai nou film al regizorului, câștigător de Oscar), va avea loc o conversație moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Spectatorii români îi vor putea adresa propriile întrebări celebrului cineast, completând un formular aflat pe site-ul festivalului (filmedefestival.ro), după achiziționarea unui bilet. Dialogul se va desfășura prin Zoom și va dura în jur de o oră, iar Steven Spielberg speră să-și aducă astfel contribuția la sprijinirea refugiaților ucraineni.

5 filme de neratat la această ediție a festivalului

Filmele din selecție s-au bucurat de aprecierea criticilor și a publicului la festivaluri precum Sundance, Veneția, Deauville, Cannes sau Berlin și sunt însoțite de retrospective, proiecții speciale și evenimente paralele – printre care un masterclass cu celebrul scenarist Răzvan Rădulescu (“Moartea domnului Lăzărescu”), care va avea loc miercuri, 20 aprilie, la Apollo 111.

Unele dintre titluri au rulat la noi în cinematografe (cum e “West Side Story”), altele vor intra, dar pentru cea mai mare parte dintre ele festivalul este singura ocazie de a le vedea pe ecran mare. Iată o selecție personală de 5 filme din program, cele pe care nu trebuie să le ratezi cu nici un chip la această ediție.

“Maidan” (documentar, Ucraina-Olanda, 2014; 130 minute)

Filmul este realizat, chiar în anul demonstrației Euro Maidan și al începutului războiului din Donbas, de cunoscutul cineast Sergei Loznitsa, poate cel mai important regizor aflat în viață care provine din fostul spațiu sovietic, autor al unor capodopere precum “My Joy” (2010), “Austerlitz” (2016), “Sfioasa” (2017) și “Donbass” (2018), care-au fost prezentate și pe marile noastre ecrane. Loznitsa montează în “Maidan”, în stilul său atât de special, imagini filmate în iarna 2013-2014, pe parcursul manifestației gigantice și maraton din Kiev care a dus la înlăturarea președintelui de la acea vreme, unele dintre ele foarte sângeroase. Pe principiul “avalanșei”, evenimentele s-au acumulat de-atunci și au condus la războiul la care asistăm în prezent.

Când și unde: joi, 21 aprilie, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

“E.T. Extraterestrul” (SUA, 1982; 115 minute)

Este o proiecție specială, în cadrul retrospectivei Steven Spielberg, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a premierei peliculei. Povestea micului extraterestru și a copiilor de pământeni care-l ajută să “se-ntoarcă acasă” nu și-a pierdut nimic, după trecerea celor patru decenii, din prospețime și rămâne unul dintre cele mai bune filme din istorie. Chiar dacă ați mai văzut filmul regizorului american, este o rară ocazie de a-l vedea pe ecran mare și a-i sesiza astfel întreaga poezie. Și, dacă este cazul, trebuie neapărat să vă luați copiii la cinema, pentru ca să descopere la rândul lor această capodoperă nemuritoare (copiii vor avea, de altfel, intrarea liberă).

Când și unde: sâmbătă, 16 aprilie, ora 13.00, Cinema Muzeul Ţăranului.

“The French Dispatch” (SUA-Germania, 2021; 107 minute)

Este cel mai recent film, prezentat în competiția Festivalului de la Cannes de anul trecut, al celebrului regizor american Wes Anderson, realizator al unor filme deja clasice precum “The Royal Tenenbaums” (2001), “Moonrise Kingdom” (2012) sau “The Grand Budapest Hotel” (2014). Conform prezentării, filmul “aduce la viață povești publicate în ultimul număr al unei reviste americane dintr-un oraș francez ficțional al secolului al XX-lea”, și ne putem aștepta la o nouă explozie de imaginație și de rafinament vizual, specifică regizorului american. În plus, filmul prezintă o “avalanșă”de staruri în distribuție: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Bill Murray și Owen Wilson.

Când și unde: sâmbătă, 16 aprilie, ora 20.30, Cinema Muzeul Ţăranului.

“Duel” / “Duel pe autostradă” (SUA, 1971; 90 minute)

Este unul dintre primele filme realizate de Steven Spielberg, înainte de marile filme care l-au consacrat, o producție de televiziune, de fapt, dar care s-a dovedit unul dintre cele mai bune thrillere din istorie, arătând deja teribilul talent al tânărului, la acea vreme, regizor. Printr-un miracol, filmul a rulat și pe marile ecrane din România comunistă, sub titlul de mai sus. Scenariul este semnat de celebrul scriitor de science fiction Richard Matheson, iar tensiunea este maximă, deși pe ecran îl avem doar pe un singur interpret principal, actorul Dennis Weaver (“Un șerif la New York”), al cărui personaj este terorizat de șoferul unui camion masiv – TIR i-am spune noi –, un individ care nu-și arată niciodată fața. Avertiment asupra pericolelor mașinismului excesiv sau un pur joc de virtuozitate tehnică al tânărului autor? După 50 de ani de la premieră, răspunsul nu a fost încă tranșat, dar asta nu trebuie să vă împiedice să mergeți să savurați, pe ecran mare, această “bijuterie” cinematografică.

Când și unde: luni, 18 aprilie, ora 18.00, Cinema Muzeul Ţăranului.

“Red Rocket” (SUA, 2021; 128 minute)

Sean Baker, realizatorul acestui film, este unul dintre cei mai apreciați regizori americani contemporani realmente “independenți” și a “dat lovitura”, acum cinci ani, cu impresionanta dramă “The Florida Project” (prezentată tot la AIFF și apoi distribuită pe marile ecrane). Filmul actual este considerat “teribil de îndrăzneț” și îl prezintă pe actorul Simon Rex în rolul “haios” al unui escroc (“hustler”, spun americanii) care-și “face veacul” în orășelul său natal. Este, de altfel, filmul de deschidere al festivalului, care va fi proiectat vineri seară.

Când și unde: vineri, 15 aprilie, ora 20.00, Cinema Muzeul Ţăranului; duminică, 17 aprilie, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

Credit foto: AIFF / The Shape of E

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te