Difuzat la noi cu titlul „Pur și simplu dragoste”, filmul „Love Actually” (2003), una dintre cele mai iubite comedii romantice, a fost premiat cu un BAFTA, la vremea sa, și nominalizat la două Globuri de Aur și un premiu al Academiei Europene de Film. Cum în curând se împlinesc două decenii de la lansare, echipa a fost invitată să evoce cele mai reușite momente din film în emisiunea „The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years Later – A Diane Sawyer Special”. Aceasta se difuzează diseară, la ora 20.00 (ora Londrei) la postul ABC, scrie people.com.
„Nu mi-a plăcut deloc să dansez, darămite să repet pașii. A fost de-a dreptul penibil”, i-a povestit Hugh Grant celebrei jurnaliste Diane Sawyer despre neuitatul său dans din faimoasa comedie romantică „Love Actually”.
Dialogul lor va face parte dintr-un moment aniversar dedicat filmului, care împlinește două decenii. Scena este astăzi una dintre cele mai iubite secvențe ale comediilor britanice clasice, nelipsite din vacanța de sărbători. Singurul care nu pare însă entuziasmat de moment este chiar Hugh Grant.
Dansul memorabil al unui prim-ministru
Revista People a difuzat un videoclip exclusiv din emisiunea specială găzduită de renumita jurnalistă Diane Sawyer, intitulată „The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years Later” și transmisă de ABC News chiar astăzi, la 20.00 – ora Londrei).
Celebrul actor (azi în vârstă de 62 de ani), mărturisește acolo că a urât ideea acestui dans. Scena în cauză îl înfățișa pe personajul jucat de Hugh Grant, un premier britanic ficțional pe nume David, străbătând în pași de dans faimoasa reședință ministerială din Downing Street nr. 10, în ritmurile popularei piese „Jump”, a celor de la „The Pointer Sisters”.
„Când am văzut momentul în scenariu, m-am gândit: «O să fie oribil să fac asta»”, i-a povestit el lui Diane Sawyer. „Nu mi-a plăcut deloc să execut dansul, darămite să-l repet”.
„Hugh a continuat să spună «Nu»”, a povestit amuzat și Richard Curtis, regizorul și scenaristul filmului. „Cred că spera că o să mă îmbolnăvesc sau o să se întâmple ceva și o să spun: „Să știți că, din păcate, va trebui să renunțăm la scena cu dansul” .
„O ghilotină contractuală”
Richard Curtis (azi în vârstă de 66 de ani) i-a mai spus lui Diane Sawyer că Grant „a fost morocănos” în ziua în care au filmat scena, dar că „a fost o obligație contractuală” pe care a trebuit să o îndeplinească.
„Da, o ghilotină contractuală, într-adevăr”, a întărit Hugh Grant, care a mai precizat: „Și apropo, nici măcar n-am fost în ritm, mai ales la început, când îmi mișc fundul”. Richard Curtis a fost, în schimb, extrem de încântat de rezultat după ce Hugh Grant a filmat scena. „Este pur și simplu perfect”, a spus el atunci.
Hugh Grant a povestit că ideea de a fi surprins în toiul dansului de secretara premierului, Natalie (jucată de Martine McCutcheon – n.r.), ceea ce a dus la încetarea bruscă a acestuia, a fost ideea lui. Și azi mai sunt unii – iar eu sunt de acord cu ei – că a fost cea mai penibilă scenă filmată vreodată”, a glumit el, continuând: „Dar multora le-a plăcut”.
Hugh Grant, un noroc providențial
Richard Curtis l-a numit pe Hugh Grant, cu care a lucrat la mai multe comedii romantice (devenite clasice ale genului), precum „Patru nunți și o înmormântare” / „Four Weddings and a Funeral” (1994), „Notting Hill” (1999) sau „Jurnalul lui Bridget Jones” / „Bridget Jones’s Diary” (2001), „lovitura lui norocoasă”. El a explicat: „Nici măcar nu știu dacă aș fi avut o carieră în film fără Hugh, așa că îi sunt foarte recunoscător pentru tot ce a făcut”.
În ciuda rezervelor sale inițiale față de scena cu dansul, Hugh Grant a acceptat să o recreeze (de data aceasta pe ritmurile piesei lui Drake, „Hotline Bling”) pentru o cauză bună, și anume scurtmetrajul de zece minute „Red Nose Day Actually” (din 2017). Acesta a făcut parte din campania Red Nose Day, o zi dedicată în Marea Britanie strângerii de fonduri pentru copii, care atrage, fără excepție, participarea celor mai mari vedete.
Scurtmetrajul „Red Nose Day Actually” îi urmărește pe aproape toți membrii distribuției de altădată, ale căror vieți se împletesc din nou, în diferite moduri, în perioada dinaintea Crăciunului.
Cum mai arată azi dragostea și eroii filmului
Potrivit unui comunicat, programul special dedicat de ABC celei de-a 20-a aniversări a filmului „Love Actually” va prezenta inclusiv modul în care filmul a devenit una dintre cele mai iubite tradiții de Crăciun și un fenomen global, dezvăluind întâmplări din culise și detaliind câteva secvențe emblematice ale filmului”.
Din acest program special nu vor lipsi – ni se mai spune în comunicat – nici „considerațiile despre modul în care pandemia de COVID-19 a influențat felul în care ne iubim azi și ne conectăm între noi, precum și actele omniprezente de bunătate din familiile și comunitățile noastre”.
Alături de Hugh Grant și de Richard Curtis, în emisiunea specială transmisă diseară de ABC îi vom mai vedea pe Emma Thompson (care a jucat-o pe Karen, sora personajului lui Hugh Grant), pe Laura Linney (Sarah), Bill Nighy (Billy Mack), Thomas Brodie-Sangster (Sam), Olivia Olson (Joanna) și pe alți câțiva.
Emisiunea va include și un mesaj special de la Martine McCutcheon, interpreta lui Natalie, care împărtășea sentimentele personajului jucat de Hugh Grant.
Fermecătorul „Love Actually” i-a mai avut în ampla sa distribuție pe regretatul Alan Rickman, pe Andrew Lincoln, Keira Knightley, Colin Firth, Chiwetel Ejiofor, Rodrigo Santoro, Lúcia Moniz, Martin Freeman, Kris Marshall, Joanna Page, Heike Makatsch, Abdul Salis, Gregor Fisher și Liam Neeson.
Emisiunea „The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years Later – A Diane Sawyer Special” se difuzează diseară, la ora 20.00 (ora Londrei) la postul ABC și mâine pe platforma Hulu.