În platoul emisiunii nu vor fi doar susţinătorii finaliştilor, ci şi cele mai dragi persoane ale juriului: Lipaz, fiica cea mică a lui Hadad, Monica, soţia lui Nicolai Tand, şi bunica lui Tudor Constantinescu.
Cum va fi finala de diseară?
Nicolai Tand: O, Doamne! Încărcată de emoţii. Au ajuns în finală cei mai buni dintre cei buni, aşa că aşteptările erau pe măsură. A fost foarte greu, însă trebuia să alegem un câştigător. Sper să auzim cât mai repede de el în breaslă.
Joseph Hadad: Vom sta fată în faţă cu patru bucătari foarte buni, care sunt la nivel de o stea Michelin. Emisiunea nu trebuie ratată. Este incredibil să vezi ce pot face patru bucătari extrem de buni, fiecare specializat pe un anumit tip de bucătărie. Va fi o luptă foarte strânsă, chiar de gastronomie de top.
Pe ce criterii aţi jurizat în finală?
Nicolai Tand: E foarte greu să jurizezi, în general, cu atât mai mult atunci când trebuie să iei ultima decizie. Ajungi să cunoşti oamenii, să le cunoşti familiile, te leagă prietenii frumoase şi pur şi simplu nu ai vrea să anunţi pe nimeni că s-a terminat. Am ţinut cont de tot, de la cele mai mici detalii la plating, la gust, creativitate şi rapiditatea preparării.
Joseph Hadad: Am avut mai multe criterii după care am jurizat, cele mai importante fiind pregătirea şi combinaţia puternică de ingrediente folosite. Am căutat în fiecare farfurie ceva original, inedit, un touch personal al bucătarului, ceva mai ciudat, un element pe care să nu-l fi întâlnit în perioada întregului concurs. Montarea pe farfurie a contat foarte mult, de asemenea. Criteriul suprem a fost cu siguranţă gustul, cel reieşit din combinaţia ingredientelor servite ca un întreg.
Aţi mai vrea să jurizaţi un nou sezon “Top Chef”?
Nicolai Tand: Când intri într-un asemenea “dans” e greu să mai spui tot. Mai ales când faci totul cu pasiune şi dăruire. Iubesc bucătăria şi îmi place tot ce ţine de ea. Vreau ca oamenii să înveţe ceva din show-ul ăsta şi simt că asta se întâmplă deja. Întâlnesc tot mai mulţi români interesaţi de mâncarea sănătoasă, oameni care vor să facă din servitul mesei o artă şi asta îmi umple sufletul de bucurie.
Joseph Hadad: Da, sigur ca aş mai vrea. E o provocare pentru mine să jurizez un asemenea concurs, la un nivel atât de înalt cum a fost sezonul doi. Cei patru finalişti ai acestei ediţii sunt de nivel internaţional, fără discuţie. Mai cred cu tărie că acest tip de concursuri ajută mult talentele neşlefuite, să se perfecţioneze, să evolueze profesional. Chiar dacă pare un timp scurt, se învaţă foarte mult într-o lună, la modul în care se lucrează pentru emisiune 6 zile din 7, multe ore pe zi.
Ce planuri aveţi pentru anul acesta?
Nicolai Tand: Nu sunt genul de om care să îşi facă o listă şi să bifeze obiectivele îndeplinite. Îmi place să mă bucur de fiecare clipă în parte, să trăiesc momentul. Bineînţeles că vreau să fie totul bine în ambele planuri, însă cel mai important este să fim sănătoşi. Doar aşa putem realiza lucruri mari.
Joseph Hadad: Se zice ca n-are omul timp de câte pune pe listă de făcut la început de an. Am foarte multe planuri ambiţioase. Dar mă voi opri pentru moment la cele conturate deja, pentru care lucrez chiar de la finele anului. În primul rând, am început să dezvolt conceptul unui proiect de suflet: prima mea carte. O carte de reţete, care va fi dedicată tuturor, deopotrivă bucătărilor profesionişti şi pasionaţilor amatori. O să fie foarte bine gândită, nu se va axa exclusiv pe reţete. Va fi o îmbinare între reţete uşoare, dar sofisticate, sfaturi utile în alimentaţia sănătoasă şi aranjarea cu stil a preparatelor în farfurie. Pregătesc, de asemenea, o structură de cursuri private de gătit. Sunt foarte mulţi dornici, atât la nivel de amatori, dar mai ales la nivel profesionist.
Daca ai fi tu un finalist la concurs precum “Top Chef”, cu ce preparat ai încerca să-i câştigi pe juraţi, în finală?
Joseph Hadad: Dacă aş fi fost finalist într-o astfel de emisiune, aş fi ales să gătesc un preparat vegetarian, cu un sos foarte rafinat. Provocarea ar fi mult mai mare să câştigi aprecierea unui jurat cu o reţetă vegetariană. Se poate ajunge la un nivel atat de înalt ca în cazul în care ai pregăti un preparat pe bază de carne/vânat. Este foarte greu să faci o reţetă vegetariană care să concureze cu o reţetă ce conţine carne. Unii ar spune imposibil, eu i-aş contrazice.