Homepage  / Cinema

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania se pregătește de start

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania se pregătește de start

de Redactia Tvmania

Ediția a 20-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

TIFF va celebra cei 20 de ani de existență între 23 iulie și 1 august 2021, în Cluj-Napoca. Vor fi 10 zile de vară cu filme în premieră, invitați și evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în locațiile de anul trecut, dar și în interior, dacă o va permite contextul, respectând toate măsurile de siguranță.

 

Deschidere aniversară TIFF 20: proiecții simultane

Emoțiile Galei de deschidere vor fi resimțite, în acest an, în 20 de localități din țară, simultan. Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:00, comedia spaniolă „Dineu cu vecinii de sus” (r. Cesc Gay) va avea parte de o proiecție specială în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se va vedea, în paralel, pe marile ecrane din: Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (jud. Brașov), Florești (jud. Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Morău (com. Cornești), Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița. Sub umbrela #împreunăprinfilm, evenimentul va marca deschiderea oficială a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

 

Maraton de cinema românesc la TIFF 2021

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Un număr impresionant de 45 de titluri, dintre care 32 de lungmetraje și 13 scurtmetraje, constituie selecția de filme românești din programul acestui an.

 

Cele trei filme care reprezintă România la Festivalul de la Cannes se vor vedea pentru prima oară în țară la TIFF. Inclus în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, „Întregalde” (r. Radu Muntean) spune o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozităţii. Cele două scurtmetraje, „When Night Meets Dawn” (r. Andreea Borțun) și „Interfon 15” (r. Andrei Epure), proiectate în Quinzaine des Réalisateurs, respectiv Semaine de la Critique, se numără printre cele 11 titluri care concurează pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF.

Competiția Zilelor Filmului Românesc include 12 producții regizate de tineri cineaști, două dintre ele – „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) și „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri) – concurând și în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania. Printre candidații la titlul de Cel mai bun lungmetraj românesc se află „Otto Barbarul” (r. Ruxandra Ghițescu, Sarajevo 2020), „Tata mută munții” (r. Daniel Sandu, Shanghai 2021), „#dogpoopgirl” (r. Andrei Huțuleac, Moscova 2021), dar și patru documentare, printre care „Holy Father” (r. Andrei Dăscălescu, Sarajevo 2020) și „Noi împotriva noastră” (r. Andra Tarara, Jihlava 2020). 

Selecția de film românesc de la TIFF 2021 beneficiază de nu mai puțin de 13 premiere mondiale, printre care: „Complet necunoscuți” (r. Octavian Strunilă), „România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) și documentarul foto-roman „Spioni de ocazie” (r. Oana Giurgiu), dar și episodul pilot al serialului HBO „Ruxx” (r. Iulia Rugină) și „Rondul de noapte”, noul film al veteranului Iosif Demian, omagiat la TIFF în secțiunea 3×3.

Programul Zilelor Filmului Românesc cuprinde și câteva dintre filmele unor regizori consacrați, prezentate sau premiate în marile festivaluri internaționale: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (r. Radu Jude, Ursul de Aur la Berlin 2021), „După 40 de zile” (r. Andrei Gruzsniczki, Moscova 2021) și „Berliner” (r. Marian Crișan, Moscova 2020).

 

Invitat special: Sergei Polunin, superstarul rebel al dansului, vine pentru prima dată în România, la TIFF

Starul internațional Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generației sale, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul unui eveniment cu totul special: „Sergei Polunin Up, Close and Personal”. Cu o zi înainte, pe 28 iulie, de la 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, celebrul dansator va discuta cu publicul după proiecția documentarului „Dancer” (r. Steven Cantor), o incursiune emoționantă în viața sa tumultuoasă.

Biletele pentru cele două evenimente au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro. Sergei Polunin va susține și un masterclass la TIFF, detaliile urmând a fi anunțate în curând. 

 

Drama Room – un program dedicat creatorilor de seriale 

Începând din acest an, regizorii, scenariștii și producătorii din regiune interesați de realizarea de seriale sau miniserii au un program dedicat lor la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Cineaștii din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Grecia, Turcia și Georgia sunt invitați să participe la Drama Room, un program prin care vor primi mentorat din partea experților internaționali. 

Organizatorii își propun să le ofere cineaștilor din România și din zona Mării Negre resursele necesare pentru a accesa industria producției de seriale, atât de prolifică în ultimii ani, îndrumându-i atât în ceea ce privește dezvoltarea conținutului original, cât și în demersul de finanțare a proiectelor. 

Prima ediție Drama Room va avea loc online, în perioada 26 – 28 iulie 2021, și va consta în sesiuni de mentorat pentru 15 participanți, oferite în colaborare cu MIDPOINT Institute. Programul include și un eveniment fizic, organizat cu sprijinul HBO România și deschis tuturor acreditaților festivalului: prezentarea unui studiu de caz despre serialul RUXX, regizat de Iulia Rugină și Octav Gheorghe, al cărui episod pilot va fi prezentat în premieră absolută la TIFF. 

 

Va urma – o secțiune dedicată serialelor

Începând de anul acesta, devoratorii de seriale vor putea descoperi producții noi, perfecte pentru binging, într-un cadru rezervat de obicei filmelor de cinema, la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Noua secțiune Va urma/ Coming Up Next propune opt seriale și miniserii în premieră în România, două dintre ele difuzate integral, în maratoane. Un episod pilot din noul serial HBO România Ruxx va fi proiectat în avanpremieră, în timp ce seriile din Spania, Cehia, Serbia, Rusia, Franța, Danemarca, Franța și Brazilia au câștigat premii și fani în țările lor, dar sunt puțin cunoscute în România.  

RUXX (r. Iulia Rugină, Octav Gheorghe – România, 2021)

Episodul pilot al celei mai recente producții HBO România se va vedea în avanpremieră la TIFF. Puternic, emoționant și curajos, RUXX urmărește evoluția unei tinere (Raluca Aprodu) care încearcă să își echilibreze cariera solicitantă cu celelalte priorități ale vieții ei: își susține financiar familia și are o relație la distanță. Din distribuția serialului fac parte actorii Alex Secăreanu (God’s Own Country), Șerban Pavlu, Alina Chivulescu, Bogdan Dumitrache, Mădălina Craiu, Ioana Bugarin și Marian Olteanu. 

Trupa de intervenție (Riot Police, r. Rodrigo Sorogoyen – Spania, 2020)

„Cel mai bun serial spaniol al acestui an’’, potrivit publicației El Mundo, este regizat de Rodrigo Sorogoyen (Trofeul Transilvania 2014 pentru Stockholm). Șase jandarmi participă la o operaţiune de evacuare în Madrid. Lucrurile scapă de sub control şi un bărbat îşi pierde viaţa. Jandarmii sunt gata de orice pentru a scăpa basma curată, dar Laia, ofiţer la Afaceri Interne, este pe cale să descopere secrete uluitoare. Serialul va fi proiectat integral la TIFF. Parte din programul Carte blanche: San Sebastián.

#martyisdead (r. Pavel Soukup – Cehia, 2020)

Un thriller cehesc intens despre cyberbulling. Un băiat de 15 ani este descoperit fără suflare. Tot ce a lăsat în urmă este un şir de clipuri oribile filmate chiar înainte să moară. Doborât de durere, tatăl sau încearcă să pună cap la cap detaliile înfiorătoare ale activităţii online a băiatului pentru a dezlega misterul morţii sale. Inspirată de cazuri reale de bullying online, mini-seria de 8 episoade premiată anul trecut cu un Emmy va fi prezentată integral la TIFF 2021.

Familia (The Family/ Porodica, r. Bojan Vuletic – Serbia, 2021)

Prezentată în premieră la Festivalul de la Sarajevo, miniseria prezintă ultimele trei zile de dinainte de arestarea fostului preşedinte sârb Slobodan Milošević. Înconjurat de familie şi apropiaţi, acesta este prizonier în vila sa şi nu are niciun control asupra situaţiei. Criza pe care o traversează îi forțează să-şi confrunte greşelile din trecut. Primul dintre cele cinci episoade va fi urmărit în premieră în România la TIFF.

Șase locuri goale (Six Empty Seats/ Polet, r. Piotr Todorovsky – Rusia, 2020)

Șase colegi de birou cum nu se poate mai diferiți pierd avionul, dar imediat după decolare, acesta se prăbușește. Trauma provocată de tragedie și hazardul supravieţuirii lor începe să-i macine. Cei șase îşi iau soarta în mâini și pun la cale un plan atât de periculos, încât le va schimba cursul vieţii pentru totdeauna. La Cluj, spectatorii vor urmări primul episod din aventura lor. Desemnat Cel mai bun serial la Festivalul Serial Killer (Cehia).

OZN-uri (UFOs, r. Antony Cordier – Franța, Belgia, 2021)

De la Berlinale, ajung pe marele ecran TIFF primele trei episoade din cele 12 ale unui serial care evocă farmecul irezistibil al anilor ’70 într-o poveste cu extratereștri, inspirată de un demers real. După un eşec răsunător, genialul inginer spaţial Didier Mathure (Melvil Poupaud) este detașat să conducă GEPAN, o echipă specializată în OZN-uri. Sarcina lui e să ofere explicaţii ştiinţifice cu privire la observarea mai multor OZN-uri care au ţinut prima pagină a ziarelor. Este o slujbă de coşmar pentru raţionalul şi metodicul Didier, dar un eveniment ieşit din comun îi zdruncină convingerile şi îl catapultează într-o lume unde totul e posibil.

Investigația (The Investigation, r. Tobias Lindholm – Danemarca, 2020)

Cea mai bună miniserie străină din acest an la Shanghai International TV Festival urmărește investigația unui caz controversat. Şeful secţiei Omucideri Jens Møller şi echipa sa cercetează ceea ce presa a numit „Cazul submarinului”. Pe hârtie pare un caz simplu de crimă, dar fără un cadavru, fără un motiv şi fără arma crimei, investigaţia se dovedeşte mai mult decât complexă. Primul episod se va vedea la TIFF.

Binecuvântarea (The Blessing, r. Davi de Oliveira Pinheiro, Emiliano Cunha, Brazilia, 2020)

Doi cercetători creează un medicament experimental destinat bolnavilor în fază terminală, dar laboratorul german pentru care lucrează se retrage subit din program. Încercând să găsească o explicaţie, aceștia descoperă că medicamentul are un efect secundar suprinzător: suprimă teama. Departe de a înţelege potenţialul real al descoperirii lor, cei doi cercetători testează remediul pe pacienţi aleşi la întâmplare. Primul episod va fi proiectat pe marele ecran, la Cluj.

 

Regizorul Nae Caranfil primește Premiul de Excelență 

Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiți regizori români și un oaspete drag al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 20-a ediție. Regizorul este parte a istoriei TIFF încă de la prima ediție, iar cel mai recent film al său, comedia „6,9 pe scara Richter”, a deschis festivalul în 2016. La TIFF 2021, în onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul său de debut, „E pericoloso sporgersi”, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K.

„Nu sunt părintele TIFF-ului  – nici n-aș fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat  la botezul lui în 2002 cu Filantropica; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui Restul e tăcere în 2007; am testat Closer to the Moon ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu E pericoloso sporgersi cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediția din 2016 în Piața Unirii cu 6,9 pe scara Richter…”, spune regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF.

„Practic, am însoțit festivalul de la primele gângureli și primii pași până, iată, după majorat! Cu cât creștea în înălțime și greutate de la an la an, cu atât camerele de hotel în care eram repartizat se făceau mai mici. Căci Clujul devenea treptat neîncăpător pentru anvergura evenimentului. La primele ediții mă afișam regal la proiecții, fără măcar să-mi atârn badge-ul de gât; la ultimele, nu mă mai descurcam nici cu el lipit pe frunte! E frumos să observi îndeaproape cum se dezvoltă și se împlinește o ființă vie, căci asta a fost TIFF-ul pentru mine în toți acești ani; și în continuare, fiecare sfârșit de primăvară mă găsește fremătând în așteptarea reîntâlnirii cu “nepoțelul meu favorit”!, transmite Nae Caranfil. 

În 2008, Nae Caranfil a regizat și unul dintre cele mai populare spoturi oficiale din istoria festivalului: 

https://youtu.be/oXLFVo6VWdw.

 

Actrița Cezara Dafinescu, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Nume sonor în cinematografia română, îndrăgită și apreciată pentru aparițiile sale pe micul și marele ecran, dar și în teatru, actrița Cezara Dafinescu va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Artista care a cucerit inimile românilor în zeci de roluri interpretate pe scenă și în producții autohtone de succes, va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezența sa, la Cluj va fi proiectată în aceeași zi comedia muzicală „Cucoana Chirița”, regizată de Mircea Drăgan, în care actrița interpretează un rol memorabil.

Cu un palmares care include nu mai puțin de 40 de roluri în film, apariții în seriale de televiziune și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiți artiști din România. S-a născut pe 4 august 1948, in Sibiu, iar în copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluția ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracția pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în același an a jucat în „Explozia”, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise și rolul din „B.D. în alertă”, comedia care a marcat debutul actriței în cinema. 

În 2021, Cezara Dafinescu intră în galeria marilor actori premiați pentru întreaga activitate artistică la Festivalul Internațional de Film Transilvania. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton