Homepage  / Timp liber / Nu rata!

Cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, „Ickabog”, este un foileton disponibil online

Cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, „Ickabog”, este un foileton disponibil online

de Redactia Tvmania

„Ickabog” este o poveste originală pentru copii, scrisă în urmă cu peste zece ani pentru copiii ei de către J.K. Rowling și publicată acum gratuit sub formă de foileton online. În România, va fi disponibilă în perioada 1 septembrie – 16 ctombrie 2020, cu sprijinul Editurii Arthur.

Pe 26 mai 2020, J.K. Rowling a anunțat pe site-ul oficial publicarea în foileton a poveștii Ickabog, pentru a le oferi o distracție copiilor, precum și părinților și îngrijitorilor nevoiți să rămână în casele lor în perioada izolării din cauza coronavirusului.

Pentru cititorii din România, Editura Arthurncepe publicarea în foileton în data de 1 septembrie cu postarea primelor două capitole pe un site creat special. Până pe 16 octombrie 2020, de luni până vineri, vor fi publicate toate capitolele, în 34 de părți. Povestea Ickabog a fost scrisă pentru a fi citită cu voce tare și ne invită într-un ținut imaginar. Este o poveste de sine stătătoare, neavând legătură cu restul operei autoarei. Se adresează copiilor cu vârste între 7 și 9 ani, dar se poate delecta cu ea întreaga familie.

După publicarea online sub formă de foileton, Ickabog va fi publicată și sub formă de carte – în limba engleză în noiembrie 2020, iar în România curând după aceea. J.K. Rowling își va dona drepturile de autor rezultate din vânzarea Ickabog către proiecte de ajutorare a grupurilor afectate în mod special de pandemie.

Concurs de ilustrație – câștigătorii vor fi publicați în cartea Ickabog la Editura Arthur

J.K. Rowling îi invită pe tinerii artiști în devenire să ilustreze această poveste, pe măsura publicării capitolelor online, și să se lase inspirați de mulțimea de personaje și de întâmplări colorate.

Pentru a câștiga un loc în cartea publicată, părinții și tutorii sunt îndemnați să înscrie desenele copiilor lor în concursul oficial de ilustrații organizat de Editura Arthur, care se ocupă de publicarea cărților pentru copii ale lui J.K. Rowling.

Concursul este organizat pentru copiii cu vârste între 7 și 12 ani, cu scopul de a folosi cele mai interesante ilustrații pentru cartea Ickabog atunci când aceasta va fi publicată în România la Editura Arthur. Există premii în cărți oferite de editură pentru cei 34 de câștigători, dar cel mai important premiu va fi faptul că desenele lor vor apărea în cartea scrisă de J.K. Rowling.

Regulamentul concursului este disponibil pe site, iar înscrierile se fac prin completarea unui formular online până la 23 octombrie 2020.

Concursul s-a desfășurat până acum în Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India, Statele Unite și Canada, astfel realizându-se o colaborare cu adevărat internațională între scriitoare și tinerii artiști din toată lumea. J.K. Rowling nu se va implica în procesul de jurizare, dar a sugerat scene și personaje care să fie desenate în fiecare zi pe parcursul publicării cărții online.

Folosind hashtag-ul #PovesteaIckabog, copiii (sau, dacă aceștia au sub 12 ani, părinții / tutorii lor legali) sunt îndemnați să posteze picturi și desene pe platformele de socializare. O selecție de imagini va fi postată în galeria site-ului Arthur dedicat poveștii Ickabog.

J.K. Rowling prezintă povestea Ickabog

„Ideea pentru Ickabog mi-a venit în timp ce încă lucram la Harry Potter. Am scris aproape toată prima variantă pe apucate, printre cărțile din seria Harry Potter, cu intenția de a o publica după Harry Potter și Talismanele Morții.

Însă, după ultimul volum din Harry Potter, am vrut să iau o pauză și să nu mai public o vreme, iar această pauză a durat cinci ani. Între timp am scris Moarte subită, iar Robert Galbraith a scris Chemarea cucului. După o perioadă de bâjbâială (timp în care răbdătorul meu agent literar a și înregistrat Ickabog ca marcă – scuze, Neil), am hotărât ca o bucată de vreme să nu mai scriu cărți pentru copii. În momentul acela prima versiune a poveștii Ickabog a ajuns în pod, unde a rămas preț de aproape zece ani. Cu timpul am început să mă gândesc că Ickabog le aparținea celor doi copii mai mici ai mei, pentru că lor le-o citisem seară de seară când erau mititei, iar aceasta a fost întotdeauna o amintire fericită în familia noastră.

Cu câteva săptămâni în urmă, în timp ce luam cina, am adus într-o doară vorba despre faptul că mă gândesc să dau jos Ickabogul din pod și să-l public gratuit pentru copiii care stau acasă în timpul izolării. Entuziasmul copiilor mei, acum adolescenți, a fost atât de emoționant, încât cutia foarte prăfuită a coborât din pod pe loc, iar eu m-am cufundat vreme de câteva săptămâni într-o lume imaginară în care nu credeam că voi mai intra vreodată. Lucrând la șlefuirea cărții, am început să le citesc alor mei capitole din ea seară de seară. Aceasta a fost una dintre cele mai extraordinare experiențe din viața mea de scriitoare, căci primii doi cititori ai Ickabogului mi-au povestit ce își aminteau de pe vremea când erau mici și mi-au cerut să reintroduc în carte pasajele care le plăcuseră în mod special (iar eu m-am conformat).

Cred că Ickabog se pretează foarte bine publicării în foileton, pentru că a fost scrisă ca poveste de citit cu voce tare (și cred că, fără să-mi dau seama, felul în care am gândit-o a fost și influențat de felul în care le-am citit-o copiilor mei), dar se pretează și pentru a fi citită de copii de 7 – 9 ani singuri.

Ickabog este o poveste despre adevăr și despre abuzul de putere. Ca să anticipez o întrebare evidentă, vreau să vă spun că ideea mi-a venit cu peste un deceniu în urmă, așa că povestea nu trebuie citită ca răspuns la ceea ce se întâmplă în lume acum. Temele sunt atemporale și se pot aplica oricărei epoci și oricărei țări.

După ce am hotărât să o public, m-am gândit ce grozav ar fi dacă în timpul izolării sau atunci când ar avea nevoie de distracție în timpul acestei perioade stranii și dificile prin care trecem, copiii ar ilustra această poveste a mea. Pe site vor apărea niște sugestii de ilustrații pentru fiecare capitol, dar să nu se simtă nimeni constrâns de aceste idei. Vreau să dați frâu liber imaginației! Cele mai importante aspecte sunt creativitatea, inventivitatea și efortul – nu căutăm în mod special cele mai reușite desene din punct de vedere tehnic.

În noiembrie 2020, povestea Ickabog va fi publicată în limba engleză sub formă de volum, eBook și audiobook; apoi, curând după aceea, și în alte limbi. Cele mai bune desene din fiecare țară vor fi incluse în varianta finală a cărții din țara respectivă. Întrucât editurile din fiecare țară vor trebui să decidă care ilustrații sunt cele mai potrivite pentru edițiile lor, nu voi juriza eu personal lucrările propuse.

După publicarea cărții, voi dona toate drepturile de autor din povestea Ickabog pentru ajutarea și sprijinirea comunităților afectate de pandemie. Detalii suplimentare vor fi puse la dispoziție către sfârșitul anului.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton