Homepage  / Seriale / Netflix

Totul despre cel mai impresionant serial islandez Netflix: „Katla”

Totul despre cel mai impresionant serial islandez Netflix: „Katla”

de Redactia Tvmania

Cu atmosfera sa impresionantă și aparițiile stranii, noul serial „Katla”, disponibil pe Netflix din 17 iunie, ne propune un univers dominat de incertitudine și o poveste tulburătoare, în care oamenii se întâlnesc la fiecare pas cu inexplicabilul. 

de Andreea Chiriac Hentea

 

Puține producții reușesc să instaureze un mister atât de puternic și de captivant precum această istorie plasată în preajma vulcanului Katla, unul dintre cei mai mari ai Islandei.

Totul începe la un an după erupția vulcanului, când în orășelul islandez Vík au rămas doar câțiva locuitori, personalul spitalului, polițistul local și o mică echipă de cercetători care iau mostre de cenușă și supraveghează activitatea vulcanului. Viața tinerei Grima (Gudrun Eyfjord, foto), care patrulează zona cu un snowmobil, se răstoarnă total după ce apariții stranii încep să se petreacă în oraș.

Rând pe rând, siluete enigmatice, acoperite din cap până în picioare de cenușă, își fac apariția dinspre vulcan. Vorbele lor întretăiate, șocul provocat de hipotermie, incoerența și amintirile fragmentare le sporesc misterul, iar când asemănarea lor cu cei dispăruți din familiile localnicilor iese la iveală, spaima și suspiciunile se amplifică.

„Ce e real, ce nu e și de ce ar conta?”

 

Așa sună începutul unuia dintre episoadele acestei povești extraordinare, care spune totul despre structura sa atât de specială. Originalul regizor islandez Baltasar Kormákur, un mare portretist al imaginarului, îmbină cadrul natural de o stranietate perfectă cu elementele fantastice izvorâte din superstițiile locale.

Cineastul suprapune decorului extraordinar de puternic de după erupția vulcanică o poveste în care granițele timpului și spațiului sunt abolite, iar amintirile oamenilor se amestecă într-un ghem de vinovății și întâmplări inexplicabile. Cele opt episoade ale serialului „Katla” devin verigile unei povești foarte atractive, în care invizibilul e mult mai prezent și mai amenințător decât vizibilul.

Destinele Grimei și al tatălui ei, Thor (Ingvar Sigurdsson), al frământatului Darri (Björn Thors) și al soției lui, Rakel (Birgitta Birgisdóttir), sunt răvășite definitiv de entitățile venite dinspre vulcan.

Baltasar Kormákur transformă în personaj de forță chiar decorul memorabil, dominat de negru, albastru palid și de cenușiul prafului vulcanic omniprezent. O poveste nemaipomenită, de o expresivitate atipică unui serial TV, care surprinde cu precizie anxietatea, probabil cea mai pregnantă temă a momentului.

 

Baltasar Kormákur, un temerar

 

Prezent la TIFF de-a lungul anilor cu filme ca „În larg” / „The Deep” (2012) sau „Jurământul” / „The Oath” (2016), islandezul Baltasar Kormákur este unul dintre cei mai creativi regizori de azi. Pentru turnarea serialului „Katla” în pandemie, cineastul a solicitat sprijinul Netflix pentru a realiza filmările în carantină, lângă Reykjavik, folosind măsuri suplimentare de siguranță, iar totul s-a finalizat fără cusur.  

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton