Homepage  / Seriale turceşti

Top 10 cele mai bune filme și seriale turcești de pe Netflix

Top 10 cele mai bune filme și seriale turcești de pe Netflix

de Ruxandra Dinca,

În ultimii ani, producția de filme și seriale turcești a explodat pur și simplu. Pentru că au succes și fac audiențe record în toată lumea, din Orientul Mijlociu până în Europa și cele două Americi, producătorii turci lansează mereu titluri noi. Iar dintre platformele online, Netflix se laudă deja cu cele mai bune seriale și filme turcești.

[toc]

Cele mai bune 5 seriale turcești de la Netflix

Fatma

Distribuție: Burcu Biricik, Ugur Yücel, Mehmet Yilmaz Ak

Producție originală Netflix, povestea are în prim-plan o eroină cu o viață grea. Fatma (Burcu Biricik, într-un rol pentru care a fost foarte lăudată) este femeie de serviciu. După ce soțul ei, eliberat din închisoare, dispare fără urmă, femeia începe să-l caute, dar ajunge să comită, neintenționat, o crimă. Iar din acest moment, viața i se schimbă total. Primul sezon din „Fatma”, lansat în aprilie 2021, are 6 episoade, iar în vară, actrița Burcu Biricik a confirmat că Netflix va face și sezonul 2 al serialului.

Dragoste și bani murdari/Kara Para Așk

Distribuție: Tuba Büyüküstün, Engin Akyürek, Bestemsu Özdemir

Difuzat la turci între 2014 și 2015, acest serial – tradus pe micile noastre ecrane „Dragoste de contrabandă” – este exemplul perfect de serial turcesc clasic, care a bătut recordurile de audiență peste tot în lume. Povestea începe cu o crimă: logodnica unui polițist și tatăl unei tinere de bani gata sunt găsiți morți într-o postură compromițătoare. Șocați, polițistul și tânăra (Engin Akyürek și Tuba Büyüküstün, doi dintre cei mai îndrăgiți actori din Turcia) încep investigațiile pentru a afla ce s-a întâmplat. Pe Netflix, serialul turcesc are 164 de episoade. 

https://www.youtube.com/watch?v=4LyxSC7QMiA&ab_channel=KaraParaA%C5%9Fk

Ultimul protector al orașului/The Protector

Distribuție: Çagatay Ulusoy, Hazar Ergüçlü, Okan Yalabik, Ayça Aysin Turan, Taner Ölmez

Acest serial fantastic cu patru sezoane și 32 de episoade este prima producție originală turcească făcută de Netflix. Hakan, un tip din Istanbulul zilelor noastre, descoperă că se trage dintr-un ordin străvechi și începe să călătorească în timp pentru a-și împlini destul – acela de a proteja orașul de tot felul de amenințări. Distribuția e una de prima mână și veți recunoaște multe fețe cunoscute, de la Çagatay Ulusoy („Yaman”) până la Okan Yalabik („Suleyman Magnificul”) și Taner Ölmez („Doctorul minune”).

Iubirea. Curs pentru începători/Love 101

Distribuție: Pinar Deniz, Kaan Urgancioglu, Alina Boz, Kubilay Aka, Mert Yazicioglu

Altă producție originală Netflix, despre viața unor liceeni din Istanbulul anilor ‘90. Eroii noștri nu sunt deloc populari, din contră. Neînțeleși și priviți cu suspiciune de aproape toată lumea, adolescenții decid să colaboreze pentru a o păstra în școală pe profesoara lor favorită (Pinar Deniz). Planul lor? Să o facă să se îndrăgostească de alt profesor din liceu (Kaan Urgancioglu).

Cele două sezoane din „Iubirea. Curs pentru începători” au fiecare câte opt episoade, iar cuplul format de Pinar Deniz și Kaan Urgancioglu a prins așa de bine la public că actorii au fost distribuiți împreună și într-un alt serial, „Yargi”, care merge foarte bine toamna aceasta la Kanal D Turcia. 

Putere și glorie/Diriliş: Ertuğrul

Distribuție: Engin Altan Düzyatan, Cengiz Coskun, Esra Bilgic, 

Acest serial istoric, despre începuturile Imperiului Otoman, a fost un adevărat fenomen în Turcia. A fost lansat în 2014, la Televiziunea națională din Turcia, TRT, și a avut cinci sezoane (la Netflix sunt 448 de episoade!).

Povestea urmărește, în secolul al XIII-lea, destinul lui Ertuğrul, tatăl lui Osman I, primul sultan al Imperiului Otoman. Serialul a fost realizat cu un buget uriaș, investit în decoruri, costume și numeroși figuranți.

Rolul lui Ertuğrul l-a transformat într-un adevărat star pe actorul Engin Altan Düzyatan, care momentan are rol principal într-altă producție istorică, tot la TRT, „Barbaroslar: Akdeniz’in Kilici”, deși acest serial nu se bucură de același succes.

Cele mai bune 5 filme turcești de la Netflix

Miracol în celula 7/Yedinci Kogustaki Mucize

Distribuție: Aras Bulut İynemli, Nisa Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum

Varianta turcească a unui film coreean, această poveste dramatică s-a bucurat de un succes uriaș în Turcia. Mai mult, a fost selectat ca propunerea Turciei pentru gala Oscar 2020, dar filmul nu a fost selectat, în cele din urmă. În anul 1983, într-un sat turcesc, Momo (Aras Bulut İynemli, într-un rol cum nu se poate mai diferit de cel din „Legea familiei”) este un bărbat autist care își crește fetița, Ova, cu ajutorul bunicii sale. Într-o zi, însă, bărbatul este arestat pe nedrept, pentru o crimă pe care nu a comis-o, și e trimis la închisoare. 

Visul fluturelui/Kelebegin Rüyasi

Distribuție: Kivanç Tatlitug, Mert Firat, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah

Foarte bine primită în Turcia, dar și afara ei, pe la diverse festivaluri de film, pelicula se bucură de o distribuție strălucită. A fost propunerea Turciei pentru Oscarurile 2014, dar nu a fost selectată. 

Povestea, emoționantă, este plasată într-un oraș minier din Turcia, în 1941, perioadă de mari transformări sociale. Doi tineri, buni prieteni, sunt amândoi poeți și vor să schimbe lumea cu versurile lor. Amândoi ajung însă să se îndrăgostească de aceeași femeie, iar relațiile dintre ei sunt complicate și de o boală teribilă a vremii: tuberculoza.  

O vară plină de amintiri/Geçen Yaz

Distribuție: Fatih Berk Șahin, Ece Çesmioglu, Halit Özgür Sari

Producție originală Netflix, lansată vara aceasta, filmul este povestea unor adolescenți care trăiesc fiorii primei iubiri. Suntem cândva în anii 1990, iar Deniz (Fatih Berk Șahin) petrece vacanța de vară la malul Mediteranei, în sudul Turciei (locurile sunt superbe). Băiatul de 16 ani o revede și se îndrăgostește de Asli (Ece Çesmioglu, soția lui Taner Ölmez, Ali din „Doctorul minune”), dar tot la Asli visează și Burak (Halit Özgür Sari), un tip mai mare și mai experimentat decât Deniz. 

Naim Süleymanoglu

Distribuție: Hayat Van Eck, Selen Öztürk, Ugur Güneș, Ismail Hacioglu

Film biografic despre unul dintre cei mai mari halterofili din istoria sportului, turcul Naim Süleymanoglu. Acesta s-a născut în sudul Bulgariei, în 1967, într-o familie de etnici turci. După ce statul bulgar i-a forțat pe etnicii turci să-și adapteze numele în varianta slavă, a decis să reprezinte Turcia în competițiile internaționale. Naim a demonstrat o putere incredibilă încă din copilărie, fiind ulterior supranumit „Hercule de buzunar” – și pentru că avea doar 1,47 m înălțime! A fost multiplu campion mondial și olimpic. A murit în 2017, la doar 50 de ani, din cauza unei insuficiențe hepatice.

În pelicula lansată pe marile ecrane din Turcia în 2019, rolul sportivului este interpretat de Hayat Van Eck. 

Cartierul supraviețuirii/Paper Lives

Distribuție: Çagatay Ulusoy, Ersin Arici, Emir Ali Dogrul, Turgay Tanülkü

Succesul acestui film, un proiect de suflet al lui Çagatay Ulusoy, a contribuit la transformarea acestuia în cel mai popular actor turc al momentului. Pentru „Cartierul supraviețuirii”, Ulusoy e protagonist, dar și producător. Într-un cartier sărac din Istanbul, Mehmet lucrează la salubritate și adună gunoaie. Într-o zi, găsește ascuns într-o cutie de carton un băiețel traumatizat, Ali. Acesta, ca atâția alți copii ajunși pe străzi, are o poveste tristă, iar Mehmet, deși el însuși bolnav, vrea să-l salveze.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton