Ierusalimul este considerat un loc sfant in trei religii: mozaica, musulmana si crestina. Istoria sa nu este insa una a armoniei ecumenice, ci a fost marcata de razboaie. Conflictul dintre evrei si palestinieni a explodat din nou la inceputul anilor 2000.

Ierusalimul nu este un oras foarte mare, nu are o industrie dezvoltata, este situat intr-o zona arida si are o faima nedorita, adusa de atentatele teroriste din ultimele decenii. Cu toate acestea, este unul dintre orasele-simbol ale omenirii, fiind vizitat de milioane de turisti in fiecare an. Economistii explica hatru succesul lui: „industria sfinteniei” este motorul orasului.
Inca din secolul al X-lea i.Hr., Ierusalimul a fost considerat orasul sfant al religiei iudaice, gazduind Templul lui Solomon si Al Doilea Templu. Sute de mii de pelerini se perinda anual pe langa Zidul Plangerii, pentru a se ruga si a reintra in contact spiritual cu seva religiei lor. Pentru crestini, semnificatia orasului este data de rolul sau in viata lui Iisus Christos; arheologii au ajuns la concluzia ca dealul Golgota, unde a fost crucificat Iisus, se afla ascuns sub cartierele de astazi din zona veche. Ierusalimul are o rezonanta aparte si pentru adeptii religiei musulmane, fiind considerat al treilea ca importanta in ierarhia locurilor sfinte ale Islamului.

Urmărește-ne pe Google News