Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Celebrarea vietii si a bunului gust

de Redactia Tvmania

Regizorul Ridley Scott si actorul Russell Crowe au impresionat o lume intreaga cu „Gladiatorul”. Acum ei ne propun ceva radical diferit ca ton si abordare, in filmul „Un an bun”: sa descoperim Sudul Frantei.

Printre destinatiile ideale pentru o calatorie scoasa din tiparele obisnuite, Provence se afla la loc de cinste, iar filmul „Un an bun” („A Good Year”) este o celebrare a acestei regiuni binecuvantate. Este radiografia unui stil de viata simplu si plin de continut, ce pune accent pe anumite valori si repere uitate sau ignorate in prezent in lume. Exista nenumarate colectii de carti ce vorbesc despre bucataria, vinurile, arhitectura si design-ul specific acestor locuri minunate. Peter Mayle a surprins si descris farmecul si originalitatea acestui „univers” cat se poate de convingator in primul sau roman publicat in 1991, intitulat „A Year in Provence”, care s-a vandut ulterior in cinci milioane de exemplare si a fost tradus in 28 de limbi. Scenariul filmului „Un an bun” este o adaptare dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Mayle, care si-a abandonat Anglia natala si traieste de 15 ani in Provence. Ridley Scott are si el o casa in Sudul Frantei, care cu siguranta nu reprezinta pentru el doar una din proprietatile in care si-a investit banii. Felul in care s-a implicat Scott in acest proiect din postura de producator si regizor este mult mai complet sau personal, pentru ca depaseste sfera profesionala si are strecurate si discrete accente aubiografice. „Un an bun” vorbeste intr-o anumita masura de „omul” Ridley Scott…

Fateta sensibila a gladiatorului
Actorul australian Russell Crowe a devenit celebru gratie rolului principal detinut in pelicula „Gladiatorul” si a reusit performanta de a fi nominalizat trei ani consecutiv la Premiile Oscar. Si-a adjudecat mult dorita statueta in 2001 si de atunci a acceptat sa joace in doar doua filme si a facut si o pauza. Crowe a vrut sa se „perfectioneze” in postura de tata, alaturi de sotia lui, Danielle Spencer.
In „Un an bun”, Russell Crowe este Max Skinner, un bancher londonez de succes, specializat in investitii. Moartea unchiului sau, Henry, singura ruda apropiata pe care o mai avea, il obliga sa mearga in Provence pentru a decide soarta domeniului vinicol pe care il mostenise. Vanzarea proprietatii administrata de simpaticii Ludivine si Francis Duflot se complica in momentul in care apare Christie Roberts, care pretinde a fi fiica ilegitima a unchiului Henry. Legea franceza o avantajeaza pe Christie in castigarea domeniului, asa ca Max este nevoit sa se intoarca in trecut, pentru a afla adevarul. Incepe astfel o calatorie la finalul careia regasim o cu totul alta persoana, care si-a adus aminte cum trebuie sa traiasca, ce conteaza si ce merita cu adevarat.
„Un an bun” nu este cel mai bun film ce poarta semnatura apreciatului Ridley Scott si se muleaza de multe ori pe acel calapod usor comercial si previzibil marca Hollywood. Este poate singura lui fisura, pentru ca in rest este un regal ce „rasfata” toate simturile. Dupa primele cinci minute te indragostesti de Provence si iti doresti sa te urci intr-un avion si sa te pierzi intre vii si coline. Anumite cadre amintesc de clasicul „The Duellists” (1971), este aceeasi lumina filtrata si exploatata cu pricepere si aceeasi senzatie de prea plin. Fiecare detaliu si emotie sunt redate cu acuratete si forta de sugestie. La final suntem „molipsiti” cu pofta de viata.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te