Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Cercul de piatra

de Redactia Tvmania

Departe de a fi unicul ansamblu de acest gen descoperit pe teritoriul Insulelor Britanice, monumentul Stonehenge este, insa, cel mai elaborat, dar si cel mai bine conservat.

Pana in prezent, pe teritoriul Angliei, dar si in nordul Frantei, au fost descoperite peste 100 de cercuri construite din pietre, asemanatoare deja celebrului monument Stonhenge. Cel mai mare este monumentul de la Avebury, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 4.000 de metri patrati, in timp ce cel mai mic are doar 3 metri in diametru. Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din piatra. Cercul exterior are 33 de metri in diametru si este construit din 30 de blocuri imense de gresie asezate vertical, dintre care doar 17 mai sunt astazi in picioare. Deasupra acestora au fost asezate in forma de cerc alte blocuri curbate de piatra. In interiorul lantului exterior se afla un alt cerc de blocuri, construit din piatra vanata, care, la randul sau, imprejmuieste un aranjament in forma de potocava, construit din acelasi material. In centrul monumentului se afla o placa din gresie, denumita Piatra de Altar. Toata constructia este inconjurata de un lant circular ce masoara 104 metri in diametru si cuprinde un banc de nisip in care au fost descoperite 56 de morminte. Terasamentul si lantul sunt intersectate de o cale procesionala, lata de 23 de metri si lunga de aproape trei kilometri. Aproape de intrare se afla Piatra Sacrificiului, iar pe partea opusa se afla Piatra Calcai.

Teorii infirmate
Inca nu s-a aflat cu certitudine cand sau de catre cine a fost construit ansamblul Stonehenge. Se stie insa ca monumentul nu este o singura constructie, fiind realizat in mai multe etape. De-a lungul timpului au fost emise diverse teorii, dintre care nici una n-a fost demonstrata dincolo de orice urma de indoiala. Cea mai populara dintre acestea ii apartine lui John Aubrey (1626 – 1697), care a avansat notiunea potrivit careia monumentul ar fi fost construit de druizi.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te