În luna mai, Epic Drama adună nume și chipuri cunoscute, care apar într-unul dintre cele mai populare seriale de televiziune, Detectivul Murdoch. În 30 mai, va avea premiera cel de-al 16-lea sezon al serialului, și nu e de mirare că, în toți acești ani, acesta a văzut multe personaje venind și plecând. Însă printre ele sunt chiar unele dintre cele mai strălucitoare minți din viața reală.
Iată câteva dintre cele mai interesante nume:
Sigmund Freud
Vă puteți imagina că cineva ca Sigmund Freud este personajul perfect din viața reală pentru a-i oferi doctorului Julia Ogden o provocare pe cinste. Ogden este patologul serialului, psihiatru și chirurg practicant, și este un elev dornic și inovator. Freud apare în sezonul 15, episodul 13, „Murdoch pe canapea”, interpretat fiin de actorul Diego Matamoros. Murdoch și Ogden sunt pe cale să participe la una dintre prelegerile sale, când polițistul Henry Higgins apare la stație nu doar cu Freud, ci și cu asociații săi Carl Jung, Sandor Ferenczi și Ernest Jones. Se pare că au fost angajați într-o luptă, conform lui Freud, aceasta fiind cauzată de o scrisoare care conținea o amenințare cu moartea. După cum s-ar putea prevedea, în episod Freud îl psihanalizează fără efort pe Murdoch și chiar îi intră sub piele.
Episodul poate fi vizionat azi, 23 mai, orele 21:15.
Sigmund Freud s-a născut pe 6 mai 1856, la Freiberg în Mähren, în Imperiul Austriac, în prezent Cehia. A fost primul dintre cei opt copii, mutându-se de la Freiberg la Leipzig și în cele din urmă la Viena. La Viena Freud a urmat un liceu proeminent și a absolvit în 1873 cu onoruri. La 17 ani, a intrat la Universitatea din Viena, unde a lucrat cu unul dintre cei mai mari fiziologi ai timpului său, Ernst von Brücke. Freud a studiat filosofia, fiziologia și zoologia și a absolvit doctoratul în 1881.
La sfârșitul anului 1885, Freud a părăsit Viena pentru a-și continua studiile de neuropatologie la clinica Salpêtrière din Paris. Cele 19 săptămâni petrecute în capitala franceză s-au dovedit a fi un punct de cotitură în cariera sa, lucrările clasificate drept „isterice” (n.r. ce țin de studiul isteriei) au introdus posibilitatea ca tulburările psihologice să-și aibă sursa mai degrabă în minte decât în creier. El a cercetat efectele hipnozei, dar în cele din urmă a abandonat practica în favoarea pacienților care vorbeau liber. În 1896, el a ajuns să folosească termenul „psihanaliză” pentru practica sa clinică. Restul, după cum se spune, este istorie.
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery OBE a fost o scriitoare canadiană, născută la 30 noiembrie 1874, pe Insula Prințul Eduard. Mama ei a murit de tuberculoză când ea avea 21 de luni. A fost crescută de bunicii ei materni și a avut o copilărie solitară. Drept urmare, ea a inventat prieteni imaginari și lumi întregi și și-a imaginat o lume în care va fi faimoasă. Ea avea un jurnal și scria poezii, inspirată din lumea naturală și spirituală.
A studiat literatura la Universitatea Dalhousie din Nova Scoția și a lucrat ca profesoară, având astfel timp să scrie. A publicat peste 100 de povestiri între 1897 și 1907. În 1908, Montgomery a publicat prima ei carte, Anne de la Green Gables. A fost un succes instantaneu și și-a consolidat poziția de scriitoare de succes, așa cum își imaginase.
În Murdoch Mysteries, ea este interpretată de actrița Alison Louder în sezonul 9, episodul 12, „Ghinion în dragoste”. O vedem intrând în scenă ca o tânără scriitoare care participă la un curs de scriitură în Toronto. Ea îl întâlnește pe George Crabtree în momentul în care poezia ei are un oarecare succes, iar ea dorește „să spargă tiparele romanului”. Crabtree și Montgomery au o conversație plăcută, iar el îi dă sfaturi despre primul ei roman, Anne din Green Gables. El îi spune că tinde să „exagereze puțin cu chestiile din natură” și că povestea este puțin plictisitoare. Continuă să critice alte elemente ale cărții, până la punctul în care sugerează că Anne ar trebui să fie un băiat, devenind „Dan din Green Gables”. Va trebui să urmăriți episodul pentru a afla întorsătura amuzantă a acestei întâlniri fictive.
Episodul va fi difuzat miercuri, 24 mai, orele 21:15.
Având în vedere că serialul are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, scenariștii au putut incorpora în serial tot felul de inovații criminalistice și științifice. Prin urmare, are sens ca inovatorii acelor timpuri să joace și ei un rol. Nikola Tesla – interpretat de actorul Dmitry Chepovetsky – apare nu doar o dată în Detectivul Murdoch, ci de două ori. El își face intrarea foarte devreme, chiar în episodul pilot, și apoi face o altă vizită la sediul poliției din Toronto, în finalul sezonului trei, „Efectul Tesla”.
Nikola Tesla s-a născut pe 10 iulie 1856, în Imperiul Austriac (azi Croația), într-un sat numit Smiljan. A crescut fiind încurajat de mama sa creatoare să-și imagineze și să experimenteze după pofta inimii sale. A studiat ingineria și fizica și și-a construit experiența practică în telefonie, la Continental Edison la începutul anilor 1880. A emigrat în SUA în 1884, unde mai târziu s-a angajat în zeci de ani de invenții la diferitele sale laboratoare. A devenit cunoscut ca inventator și a făcut în mod regulat demonstrații în laboratorul său.
Cei mai mulți îi vor recunoaște numele datorită bobinei Tesla. Dar episoadele din Murdoch acoperă alte invenții, la fel de fascinante.
În primul episod din Murdoch Mysteries, Tesla joacă un rol important în rezolvarea unei crime. Episodul are loc într-o perioadă în care curentul continuu (DC) este principala formă de electricitate, iar unii oameni sunt suspicioși față de acest curent electric nou numit „curent alternativ” (AC). Chiar a avut loc în acea perioadă un așa-numit „război al curenților”. Din cauza unui lanț nefericit de evenimente, o femeie nevinovată este electrocutată accidental. Cu Tesla în oraș pentru a prezenta AC, Murdoch face apel la expertiza lui pentru a afla ce s-a întâmplat.
În „Efectul Tesla”, Tesla este adus din nou de Murdoch pentru a ajuta la investigația uciderii unui bărbat cu un nou tip de armă bazat pe una dintre teoriile lui Tesla – microundele. În viața reală, Tesla a raportat într-adevăr că a proiectat o nouă super-armă defensivă, care ar fi putut fi folosită pentru a evita atacurile la sol sau aeriene.
Alte nume celebre ce apar în serial sunt actrița și producătoarea canadiană de teatru și film Mary Pickford, care a fost unul dintre cei 36 de membri fondatori ai Academiei de Arte și Științe Cinematografice, bine cunoscută pentru spectacolul său anual de premii Oscar. Mai sunt William Frederick Cody, cunoscut și sub numele de Buffalo Bill, artiștii de vodevil Harry și Al Jolson, Jack Spintecătorul, Mark Twain, Charlie Chaplin, Frank Lloyd Wright și mulți alții.
Aceste personaje, precum și multe altele, apar în serialul Detectivul Murdoch, cu episoade de luni până vineri de la 21:15. Și nu uitați, sezonul 16 al serialului va debuta la Epic Drama în 30 mai, ora 22:00!
(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.