Homepage  / Articole

Află sursele de inspiraţie pentru Albă ca Zăpada

Află sursele de inspiraţie pentru Albă ca Zăpada

de Redactia Tvmania

Basmul „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” a fost cules de fraţii Jacob şi Wilhelm Grimm în 1812, din Germania, iar cercetătorii indică două posibile surse de inspiraţie reale pentru povestea pe care am auzit-o cu toţii în copilărie.

Din 16 martie, în cinematografele noastre intră primul dintre cele două pelicule despre Albă ca Zăpada lansate anul acesta la Hollywood: „Oglindă, oglinjoară” (foto). Al doilea, „Albă ca Zăpada şi războinicul vânător” – cu Kristen Stewart – va fi adus la noi pe 1 iunie.

Sursa de inspiraţie a peliculelor este povestea fraţilor Grimm, la baza căreia un farmacist german (Karlheinz Bartels), liderul unui grup de folclorişti, susţine că stă viaţa Mariei Sophia Margaretha Catherina von Erthal. Născută în 1729, în Lohr am Main (Bavaria), era fiica unui prinţ (Philipp Christoph von Erthal) care – după moartea mamei ei, în 1741 – s-a recăsătorit cu o femeie rea la suflet, Claudia Elisabeth von Erthal, care îşi folosea noua poziţie socială pentru a câştiga avantaje pentru copiii ei din primul mariaj.

Astăzi, castelul în care a trăit Maria este cunoscut drept Muzeul Spessart, în una dintre camere tronând şi o oglindă vorbitoare (o jucărie acustică creată de Kurmainzische Spiegelmanufaktur), un cadou al prinţului pentru noua lui soţie. În castel, a fost descoperită o pereche de papucei pentru copii, vechi de 200 de ani, expuşi ca aparţinându-i Albei ca Zăpada.

Bartels explică prezenţa în poveste a piticilor simplu: în 1729, zona era un centru înfloritor pentru industria minieră, între cei şapte munţi din zonă, unde tunelurile erau accesibile doar celor mai mici de înălţime, iar minerii purtau cagule colorate.

Varianta a doua nu e mai puţin credibilă…

A doua sursă de inspiraţie reală posibilă pentru povestea fraţilor Grimm este Margarete von Waldeck, care a trăit la începutul secolului XVI, în oraşul minier german Waldeck, unde şi copiii lucrau ca mineri. Din cauza problemelor cu noua ei mamă vitregă, Margarete s-a mutat la 17 ani din oraş la Bruxelles. Acolo, frumuseţea ei i-a atras atenţia Prinţului Philip al II-lea de Spania şi când fata s-a îmbolnăvit grav gurile rele au susţinut că a fost otrăvită, murind misterios la doar 21 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton