Homepage  / Ultimul număr

Cine a fost adevăratul om cu masca de fier?

Cine a fost adevăratul om cu masca de fier?

de Redactia Tvmania

300 de ani de speculaţii, romanţări şi analize de tot soiul l-au transformat pe “Omul cu masca de fier” într-un personaj de poveste, deşi acesta a existat cu adevărat şi se numea Eustache Dauger.

Ludovic al XIV-lea a cârmuit Franţa după dictonul „Statul sunt eu!”.

La capătul opus al societăţii se aflau prizonierii aruncaţi în temniţe din orice capriciu al Regelui Soare. Dintre aceşti oropsiţi ai sorţii, unii pe bună dreptate, alţii fără nici o vină, “Omul cu masca de fier” a rămas în istorie din cauza tratamentului „special” de care a beneficiat pe perioada încarcerării.

Voltaire susţinea că prizonierul fără chip era fratele vitreg al Regelui Franţei, iar Alexandre Dumas tatăl l-a transformat în geamănul acestuia.

În realitate, singurele informaţii credibile despre celebrul personaj parvin din corespondenţa ţinută de cei care îl păzeau cu superiorii lor din Paris.

Valetul cu masca de fier

În iulie 1669, ministrul Marquis de Louvois i-a trimis o scrisoare lui Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, guvernatorul închisorii din Pignerol (oraşul italian, pe atunci parte a Franţei, şi-a schimbat numele în Pinerolo), pentru a-l informa că prizonierul Eustache Dauger avea să sosească în curând.

 

Citeşte textul integral în revistă

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton