Homepage  / Televiziune

Cine a ucis-o pe Emily French? „Martorul acuzării”, o nouă ecranizare după Agatha Christie, vine la Epic Drama

Cine a ucis-o pe Emily French? „Martorul acuzării”, o nouă ecranizare după Agatha Christie, vine la Epic Drama

de Mioara Tronaru,

După ce a difuzat miniseria BBC „Erau zece”, Epic Drama recidivează cu o nouă ecranizare după celebra autoare britanică Agatha Christie. „Martorul acuzării”, în original „The Witness for the Prosecution” (2016), va fi pe post vreme de trei miercuri la rând, începând din 7 decembrie, de la ora 22.00.

O crimă care nu ascunde nimic

Ca orice scriere a Agathei Christie totul se învârte în jurul unei crime. De această dată, victima este Emily French (Kim Cattrall), o moștenitoare bogată, aflată la a doua tinerețe, din Anglia anilor ’20.

Janet McIntyre (Monica Dolan), unica sa servitoare și damă de companie totodată, este cea care a găsit trupul neînsuflețit întins în mijlocul sufrageriei. Arma crimei e și ea acolo: un trofeu sportiv din oțel rămas pe podea, lângă cadavru. Poliția nu trebuie să mai facă nimic, pentru că Janet știe și cine e criminalul.

După părerea ei, nemernicul este Leonard Vole (Billy Howle), un gigolo al victimei, care era în casă când ea a plecat la biserică și-apoi a dispărut. Cu ceva vreme în urmă, Janet McIntyre s-a interesat ce hram poartă și a aflat că este căsătorit cu o oarecare Romaine Heilger (Andrea Riseborough), artistă de cabaret. Lucrurile sunt clare, poate chiar prea clare…

Aceeași echipă de producție

„Martorul acuzării” a avut premiera la BBC One în 2016. Este o adaptare după nuvela cu același titlu, scrisă de Agatha Christie în 1925, semnată de aceeași Sarah Phelps, care a făcut și scenariul de la „Erau zece”.

De fapt, cele două producții au fost oarecum legate: „M-am implicat în realizarea miniseriei «Martorul acuzării» pe vremea când filmam încă la «Erau zece». Producătorii m-au întrebat de-atunci dacă nu vreau să citesc și «Martorul acuzării». Când am citit-o, mi-am dat seama că este aproape cel mai perfect film noir plasat în Londra anilor ’20”, spune Sarah Phelps într-un interviu pentru BBC.

Complicat spre foarte complicat

Nuvela Agathei Christie a apărut prima dată în ianuarie 1925, într-un săptămânal, pentru ca abia câțiva ani buni mai târziu să apară în volum, alături de alte scrieri. În 1953, autoarea însăși și-a transformat nuvela într-o piesă de teatru care s-a jucat la Londra. Agatha Christie a mai adăugat niște personaje și-a schimbat un pic finalul, iar numeroasele adaptări de-atunci până azi au urmat versiunea aceasta. Nu este cazul miniseriei „Martorul acuzării”, care a rămas fidelă variantei originale.

O mare fană

Kim Cattrall a crescut în casă alături de cărțile Agathei Christie, pentru că mama ei era o mare fană a romanelor polițiste, mărturisește chiar ea pentru BBC.

Actrița însăși a vrut să pună pe Broadway piesa de teatru, în care plănuia să joace rolul lui Romaine Heilger, dar proiectul nu a ajuns niciodată pe scenă. Așa că atunci când Sarah Phelps a sunat-o s-o întrebe dacă nu vrea să o interpreteze pe Emily French, a spus „da” fără să stea pe gânduri.

„Am iubit-o dintotdeauna pe Agatha Christie și poveștile cu crime misterioase. Am crescut cu Alfred Hitchcock și Agatha Christie. Mi-au plăcut toate filmele anilor ’40 și marii maeștri care le-au făcut. Dar niciodată nu m-am gândit că o să fiu una dintre victimele Agathei Christie!”, declară cu umor Kim Cattrall.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton