Homepage  / Recomandări

Cine e românul care a filmat episodul dedicat României din serialul National Geographic „Europa văzută de sus”. INTERVIU

Cine e românul care a filmat episodul dedicat României din serialul National Geographic „Europa văzută de sus”. INTERVIU

de Redactia Tvmania

Noul sezon al seriei documentare „Europa văzută de sus” va debuta marți la national Geographic cu episodul dedicat României, în cadrul căruia telespectatorii vor fi purtați într-o aventură uimitoare deasupra unora dintre cele mai importante simboluri și zone din Transilvania, precum Castelul Bran sau Castelul Corvinilor, urmate de o incursiune în nordul României, într-o plimbare cu Mocănița, ultimul tren forestier cu aburi din Europa, situat în Vișeu de Sus, Maramureș.

Seria are premiera marți, 20 septembrie, de la ora 22.00, noi episoase urmând a fi difuzate în exclusivitate pe National Geographic în fiecare marți la aceeași oră. pentru a afla cum s-au desfăsurat filmările din România am stat de vorbă cu Mihai Spânoche, cel care a filmat pentru episodul de la noi din țară.

Mihai, dorim să cunoaștem mai multe despre omul care stă în spatele episodului dedicat României din cadrul seriei documentare „Europa văzută de sus” de la National Geographic. Ce ne poți spune despre tine?

Locuiesc în Constanța la malul Mării Negre, am 41 de ani , iar la bază sunt inginer automatist cu peste 15 ani de experiență în industria forajului marin, am colindat aproape toate marile și oceanele lumii de la -20 de grade în Marea Nordului la plus 58 de grade în Basra – Irak. Am cochetat cu fotografia de mic , iar de câțiva ani buni de prin 2011 am început să pilotez drone , m-am și certificat că pilot ,iar din 2017 am pornit un start-up de producție video la Constanța dedicat segmentului comercial și industrial.

Și cum a venit propunerea de a participa la filmările acestui episod?

A fost o propunere neașteptată! Telefonul l-am primit în 2021, în timpul unei vacanțe în Kenya. În timp ce eram în Safari mă gândeam la cei care se ocupă de cadrele unicat ale documentarelor wild-life pe care le vizionam adesea pe National Geographic. Câteva ore mai târziu am primit un mesaj în care mi se propunea să colaborez pentru documentarul „Europa văzută de sus”, respectiv pentru episodul dedicat României. Consider că privilegiul de a lucra pentru NatGeo vine cu responsabilități. Lumea nu se așteapta la un simplu cameraman sau pilot de dronă, practic devii un ambasador al acesui brand excepțional.

Te-au surprins locurile vizitate la noi în țară pentru acest proiect?

Cu siguranță! Este dificil să aleg unul singur. În absolut toate locurile poveștile și oamenii au fost uimitori. A fost un proiect special în cadrul căruia am avut șansa să descopăr încă o dată cât de speciali suntem și cât de valoroase sunt reperele culturale ale României.

Au fost dificile filmările pentru episodul dedicat României din cadrul seriei documentare „Europa văzută de sus”? 

Pot mărturisi că nu au lipsit peripețiile! Șalupa cu care am fost în Delta de la Murighiol la Sf. Gheorghe a rămas fără combustibil, iar la întoarcere, am stat cam 2 ore în derivă până un localnic ne-a dat o mână de ajutor sau mai bine zis 5 litri de benzină cu care să ajungem la mal. 

Cât timp au durat filmările pentru acest episod? 

Filmările au început spre sfârșitul lunii August 2021 și s-au finalizat în Aprilie 2022 , undeva la 8 luni de zile. Au fost cadre de tranziție pentru care am vizitat același loc de doua ori (iarna și vara) dar și locații precum gura de vărsare a Dunării în Mare la Sf. Gheorghe unde am mers 6 ore dus întors cu barca pentru un cadru de 10 secunde . 

Crezi că lumea cunoaște suficient Romania? Sau acest documentar vă stârni interesul telespectatorilor să descopere comorile ascunse ale tarii noastre? 

Romania este cunoscuta pentru pricipalele sale atracții turistice (castelul Bran este situat pe  lista celor ”50 de locuri din lume pe care trebuie să le vezi înainte să mori” înaintea templului lui Dalai Lama din Tibet )  , unele dintre ele aduc sute de mii de vizitatori anual pe meleagurile noastre, însă cu siguranță este loc de mai bine. 

România are multe comori ascunse iar unele dintre ele pot fi descoperite în acest episod. Mi-aș fi dorit să avem un întreg sezon dedicat României, avem atât de multe locuri, oameni și tradiții de arătat.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton