Homepage  / Vedete străine

Pe vremea când David Attenborough nu era „Sir”. Cum și-a început cariera celebrul naturalist britanic

Pe vremea când David Attenborough nu era „Sir”. Cum și-a început cariera celebrul naturalist britanic
5

de Mioara Tronaru,

Sunt puține persoane atât de decorate și de iubite ca Sir David Attenborough (95 de ani), supranumit de conaționalii săi „comoară națională”. Majoritatea dintre noi îl știm de relativ puțină vreme, despre cum era la începurile carierei sale puteți citi mai jos.

Sir David Attenborough s-a născut la Londra, pe 8 mai 1926, și și-a petrecut copilăria prin campusul Universității din Leicester, unde lucra tatăl lui.

Pe-aici, puștiul de-atunci se delecta adunând și colecționând fosile, pietre, ouă de păsări. La șapte ani avea o colecție suficient de impresionantă ca tânăra Jacquetta Hawkes (arheolog și scriitoare engleză) să-l felicite pentru micul său „muzeu”.

Al doilea pas spre științele naturale a fost întâlnirea cu faimosul Grey Owl (Archibald Belaney), de al cărui mesaj pentru conservare a fost atât de impresionat încât s-a înscris la Cambridge, la științe naturale.

Cu CV-ul respins

După finalul studiilor și stagiului militar, efectuat la Marina Regală Britanică, David Attenborough și-a trimis, în 1950, CV-ul la BBC. Deși impresionant, acesta nu i-a mișcat pe angajatori.

Dar, din fericire pentru noi toți, documentul a ajuns în mâinile lui Mary Adams, șefă a departamentului de știri de la BBC pe-atunci, care-a hotărât să-i de-a o șansă tânărului și l-a trimis la un training de trei luni. Lucru acceptat de Attenborough care-a reușit astfel să se infiltreze, cam pe ușa din dos, la compania pe care va ajunge să o conducă peste ceva ani.

Bineînțeles că primul job a fost acela de producător, pentru că aceeași Mary Adams nu credea că nu poate ajunge vreodată pe post, ca prezentator, pentru că dinții lui sunt foarte mari.

„David Attenborough este inteligent și promițător și poate fi un foarte bun producător, dar nu poate fi adus în fața camerei. Dinții lui sunt foarte mari”, a scris aceasta într-o notă internă.

Dar în 1954, Attenborough a convins BBC-ul să-l trimită în Sierra Leone care regizor al serialului „Zoo Quest”.

Bineînțeles că producția avea un prezentator, în persoana specialistului în reptile Jack Lester, dar acesta s-a îmbolnăvit, iar Attenborough a fost obligat să-i ia locul. Iar restul, cum se spune, e istorie…

Attenborough at 90Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Poate nu știați

# Chiar dacă-i plac toate animalele din lume, există o specie pe care o urăște! „Nu-mi plac șobolanii. Nu am făcut niciodată un secret din asta, sunt cele mai oribile chestii din lume”, a povestit Sir David Attenborough la BBC.

# A fost căsătorit vreme de 47 de ani cu Jane Oriel, până la moartea acesteia în 1997. Au împreună un fiu și o fiică, Robert și Susan. După moartea soției, fiica lui s-a mutat cu el. „Te obișnuiești cu orice… Eram obișnuit cu singurătatea în sălbăticie, dar o casă goală nu-mi place”, a mărturisit naturalistul pentru Radio Times.

# Este singura persoană din lume care a câștigat BAFTA pentru producții în alb-negru, color, HD, 3D și 4K.

# Regretă un singur lucru. „Chiar nu ar trebui să regret nimic pentru că am fost incredibil de norocos. Dar dacă e totuși să regret ceva, este acel momentul când copiii mei erau foarte mici și am fost plecat vreme de trei luni. Iar când ai copii mici și lipsești trei luni din viața lor, este ireparabil”, a spus Attenborough în The Independent.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton