Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Cine este Radu Varia, soțul regretatei soprane Mariana Nicolesco. În ce scandal a fost implicat

de Roxana Mirea,

Marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri, 14 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Ea era căsătorită cu Radu Varia, care a fost implicat într-un scandal cu urmaşii lui Constantin Brâncuşi. El a fost acuzat că a încercat să vândă „Coloana Infinitului”, emblematica sculptură realizată de Constantin Brâncuși.

Radu Varia, într-un scandal cu urmații lui Constantin Brâncuși

Radu Varia, soțul marii soprane Mariana Nicolesco, a fost acuzat, în 2015, că a încercat să vândă „Coloana Infinitului”, realizată de Constantin Brâncuși. Acuzațiile au fost lansate de Luminița Brâncuși, strănepoata legendarului sculptor. Ea l-a acuzat, la acea vreme, pe soțul regretatei soprane Mariana Nicolesco că a încercat să vândă emblematica sculptură unor americani. Tot atunci, Luminița Brâncuși încerca să aducă în România osemintele sculptorului, scrie Fanatik.ro.

„Radu Varia a vrut să vândă Coloana Infinitului în SUA. Sub pretextul recondiționării, a făcut mai multe poze, aparent care să demonstreze că este necesară reparația anumitor elemente din ea.

Însă nu era nimic adevărat. Societatea civilă și Ministerul Culturii au oprit la acea vreme acest demers de demolare completă, iar în ziua de azi nu se mai știe ce anume ce părți sunt originale.

Căci câteva dintre ele au fost extrase și s-a încercat scoaterea lor din țară, însă demersul a fost din nou blocat. S-au făcut pierdute”, declara strănepoata lui Constantin Brâncuși pentru cancan.ro.

Cine este Radu Varia, soțul regretatei soprane Mariana Nicolesco

Radu Varia, în vârstă de 82 de ani, este un critic și istoric de artă român. El a fost fiul generalului Mihai Varia, erou al celui de Al doilea Război Mondial, și al Ofeliei Varia. Radu Varia și-a început școala la École Française din București, iar apoi a urmat cursurile Colegiului Național I.L. Caragiale și a studiat limba și literatura română la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, dar și la Universitatea din București, potrivit ro.wikipedia.org.

„Brâncuși”, volumul lui Radu Varia, a fost considerat lucrarea fundamentală consacrată marelui sculptor. Cartea a fost publicată la New York în 1986, fiind aleasă cartea anului de bibliotecarii și ziariștii americani. Apoi, volumul a fost publicat la Paris în 1989 și la Tokio în 1993.

Marea soprană Mariana Nicolesco a murit la 72 de ani

Marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri, 14 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Artista era internată într-un spital din București, a trnsmis TVR.

S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.

Mariana Nicolesco a cântat pe cele mai renumite scene ale lumii

Mariana Nicolesco  a fost aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii.

„A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni”, se arată pe site-ul Academiei Române.

În anul 1991, Mariana Nicolesco a apărut pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, unde a susținut trei concerte consecutive. Ulterior, a oferit, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu.

Mariana Nicolesco a fost Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa şi profesor onorific al mai multor universităţi, precum Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Academia Internaţională „Mihai Eminescu” din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Braşov şi Academia de Arte din Chişinău.

Numită Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”.

Sursa Foto: Facebook, captură de ecran

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te