Homepage  / Știri

Cine este Volodymyr Zelensky. Cum a ajuns un comediant președintele Ucrainei

Cine este Volodymyr Zelensky. Cum a ajuns un comediant președintele Ucrainei
8

de Andra Stana,

Volodymyr Zelensky a fost ales președinte al Ucrainei în 2019. La acel moment, multă lume a crezut că este vorba de e o glumă. Zelensky a ajuns să conducă Ucraina fiind un simplu actor și comediant fără pic de experiență politică.

Cine este Volodymyr Zelensky

Volodimir Zelenski s-a născut într-un oraș din estul Ucrainei, în Krivoi Rog, în 1978. El este absolvent al Universității Naționale de Economie din Kiev (are o diplomă în drept). Ani mai târziu, Zelenski a devenit co-fondator al unei companii de producție TV de succes.

Înainte să devină președintele Ucrainei, Zelenski a produs emisiuni pentru o rețea deținută de un oligarh controversat, Igor Kolomoiski. Până la jumătatea anilor 2010, cariera sa în televiziune și film a fost principala sa preocupare, scrie digi24.ro.

A dat voce unui personaj dintr-un film de animație foarte iubit

De menționat că recent s-a aflat că Zelensky și-a împrumutat vocea personajului principal dintr-un film de animație. Este vorba de ursulețul Paddington, în varianta ucraineană a celor două pelicule din serie.

Informația a fost confirmată de producătorii de la StudioCanal și de actorul englez Hugh Bonneville.

A fost producător și vedetă a unui serial tv satiric

Zelensky a ajuns să fie cunoscut la nivel național în calitate de producător și vedetă a serialului de televiziune satiric de succes „Servant of the People”/„Sluga poporului”. În serial, el a interpretat rolul unui profesor de liceu obișnuit care devine accidental președinte ucrainean după ce un videoclip cu el condamnând corupția guvernamentală devine viral.

Cine este Volodymyr ZelenskyIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Când, în 2017, Zelensky a înființat partidul său, numit de asemenea „Servant of the People”/„Partidul Slujitorul Poporului”, multă lume a crezut că totul va fi mai degrabă un reality show decât o mișcare politică serioasă.

La alegerile prezidențiale, Zelensky l-a învins zdrobitor pe fostul președinte Petro Poroșenko, cu aproape 73% din voturi. Cu toate acestea, nici asta nu i-a făcut pe critici să se convingă că Zelensky a fost mai mult decât un spectacol de noapte târziu, scrie hollywoodreporter.com.

Deciziile luate de Zelensky după invazia rusă din 24 februarie 2022

De la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, Volodimir Zelenski a devenit vocea poporului său. Într-o serie de videoclipuri postate pe rețelele de socializare, Zelensky pare puternic, hotărât și, în cele din urmă, o adevărată figură prezidențială.

În dimineața zilei de 26 februarie, după o noapte de lupte la Kiev, când propaganda rusă vehicula afirmații că Zelensky a fugit din capitala Ucrainei de teama avansării trupelor lui Putin, președintele a postat un videoclip pe Telegram, o aplicație de mesagerie populară în Ucraina si Rusia. El s-a filmat cu ajutorul smartphone-ului său în fața biroului președintelui de pe strada Bankova din centrul Kievului. În clip, Zelenski era flancat de cei mai apropiați consilieri ai săi și cu reședința oficială prezidențială a țării în fundal.

Cu ochii roșii, nebărbierit și evident epuizat, Zelensky era calm și sfidător în timp ce vorbea.

„Bună dimineața tuturor ucrainenilor! Există o mulțime de falsuri acolo… [dar] sunt aici”, a spus el. „Liderul partidului este aici”, a spus Zelensky, arătându-i pe Davyd Arakhamia, șeful Servitorului Poporului. „Prim-ministrul este aici”, a remarcat el, arătându-i pe Denys Shmyhal. Întorcându-și telefonul a spus, simplu: „Președintele este aici. Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetăţenii ţării noastre sunt aici. Suntem cu toții aici pentru a ne proteja independența, țara noastră și va continua să fie așa. Slavă apărătorilor noștri. Slavă eroilor noștri. Glorie Ucrainei.”

Având în vedere că Zelensky a dezvăluit cu doar câteva zile mai devreme o estimare a serviciilor de informații că era „ținta numărul unu” a forțelor ruse care intră în oraș, decizia lui Zelensky de a transmite locația sa a fost remarcabilă. El a spus: „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare.”

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton