Homepage  / Articole

România, să fii sănătoasă!, altă campanie marca Pro TV

România, să fii sănătoasă!, altă campanie marca Pro TV

de Redactia Tvmania

„România, să fii sănătoasă!” este o campanie marca Ştirile Pro TV, care a început pe 25 octombrie şi idetifică problemele sistemului sanitar din ţara noastră. Pentru realizarea celor 30 de reportaje, corespondenţii Paula Herlo şi Rareş Năstase au filmat cu camera ascunsă în instituţiile medicale publice din ţară şi au vizitat Spania şi SUA, în încercarea de a afla ce ar trebui să facem ca să ajungem la acelaşi nivel.

.

Cât timp aţi petrecut pe drumuri şi ce locuri din ţară şi de peste hotare aţi vizitat pentru realizarea reportajelor?

Paula Herlo: Sunt multe ore de filmare. Împreună cu Rareş am luat spitalele la picior şi aproape în fiecare am găsit nereguli. Pacienţi umiliţi, mizerie şi contracte dubioase. De asemenea, eu am plecat în Spania, pentru că sistemul lor sanitar e asemănător cu al nostru ca şi structură. Doar că le ei există organizare, disciplină şi cel mai important, nimeni nu-şi permite să încheie contracte păguboase pentru că face puşcărie. La noi nici un manager n-a plătit pentru asta până acum.

Rareş Năstase: Am petrecut doua săptămâni în Statele Unite, în New York şi zonele New Jersey şi Connecticut. Suficient ca să văd şi să filmez cum este abordată sănătatea la ei, şi ce înseamnă actul medical la americani. Vom prezenta cum, deşi sistemul asigurărilor private aduce multe nemulţumiri în America, autorităţile au introdus multe măsuri coerente prin care spitalele pot fi controlate, medicii pot fi daţi rapid în judecată pentru neglijenţă, iar pacientul poate lupta pentru dreptul său la îngrijire decentă. Americanii nu au lăsat spitalele să-şi vadă propriul interes, adică doar să urmărească profitul, fără să ofere calitate. Şocul a fost cu atât mai mare, cu cât imediat după întoarcerea în ţară, am plecat să filmez mai multe anchete în spitale din diferite zone. M-a impresionat în special situaţia din Moldova şi Oltenia, unde pentru că românii nu-şi cunosc drepturile, sunt internaţi în condiţii mizere şi sunt nevoiţi să accepte ce li se oferă, adică umilinţă şi indiferenţă.

.

Care consideraţi că sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc în momentul de faţă?

Paula Herlo: În primul rând trebuie oprite scurgerile de fonduri. Cei care îşi pun semnătura pe conctracte să înţeleagă că sunt pasibili de puşcărie dacă greşesc. În al doilea rând, ar trebui să existe un control al fondurilor destinate săntăţii. Acum nimeni nu ştie cum sunt cheltuiti banii, însă toată lumea se plânge de lipsa lor.

Rareş Năstase: Lipsa responsabilizării în sistem cred că e principala problemă. De la manageri la medici şi asistente, toţi cei care sunt puşi să lucreze pentru pacient nu sunt responsabilizaţi. Nu există criterii de performanţă, nu se încurajează eficienţa. Apoi este lipsa controlului, fără de care banii alocaţi sistemului sunt irosiţi. Privit macro, pacientul rămâne fără o îngrijire decentă, iar medicii fără salarii bune. De asemenea cred că numărul românilor care sunt scutiţi de plata asigurărilor a crescut prea mult în ultimii ani. Adică din 20 de milioane de români, plătesc CAS mai puţin de 5 milioane. Iar de îngrijire au nevoie toţi 20 de milioane. Vinovaţi sunt toţi cei care ştiu şi nu fac nimic pentru remedierea problemelor din sistem, nu numai cei acuzaţi de scurgeri de fonduri, neglijenţă sau alte nereguli prezentate de noi.

.

Ce soluţii aduceti pentru rezolvarea problemelor din sănătate?

Paula Herlo: Sistemul românesc trebuie redesenat. Aşa cum au făcut spaniolii. Ei au investit într-o primă fază în medicina de familie, pentru că acolo sunt trataţi 95% dintre pacienţi.  Apoi au închis spitalele neperformante şi au dezvoltat medicina în ambulatoriu. Există în Spania spitale unde se pot face intervenţii chirurgicale minore, care nu au mai mult de 50 de paturi. De asemenea, ar trebui să se renunţe la ideea că mergem la spital şi ne facem toate analizele. Fiecare zi de spital costă. Şi ne costă pe noi toţi.

Rareş Năstase:Dacă principalele probleme enumerate mai sus ar fi remediate, situaţia ar fi alta în sistem. Un control mai bun şi medicina pe criterii de performanţă ar putea schimba multe în beneficiul pacienţilor.

.

La ce rezultate vă aşteptaţi de la această campanie?

Paula Herlo: Oamenii vor afla de ce e falimentar sistemul sanitar românesc, cine e de vină şi ce s-ar putea face pentru a fi trataţi decent în spitalele româneşti.

Rareş Năstase: Vrem ca autorităţile să ia atitudine. Vrem să oprim jaful din sistem. Vrem spitale ca afară, vrem condiţii, respect şi decenţă. Vrem de fapt tot ce în medicina altor state civilizate înseamnă… normalitate.

.

Comparaţi sistemul sanitar românesc cu cele din SUA şi Spania. De ce nu aţi încercat să-l comparaţi şi cu ce se întâmplă în alte state din fostul blocul comunist?

Paula Herlo: Ne-am dus în Spania pentru că acolo a avut loc o reformă într-un sistem sanitar care se afla în colaps aşa cum e acum la noi. Am vrut să vedem ce au făcut ei pas cu pas pentru a schimba lucrurile. Cât priveşte America, ne-am dus acolo pentru că este ţara unde pacienţii au drepturi. Unde malpraxisul se plăteşte şi unde legea pacientului chiar îl apăra pe bolnav.

Rareş Năstase: Vrem să învăţăm de la cei mai buni, de la statele civilizate unde personalul medical din România pleacă să muncească. Vrem să vedem de ce merg acolo, de ce odată intraţi în sistemul străin îşi fac treaba aşa cum le cer şi românii de acasă. Vrem să ştim că dacă alţii au reuşit, putem şi noi să avem un sistem de sănătate modern, în care actul medical să fie de calitate. Cred că la acest capitol sunt multe alte state din fostul bloc comunist care ne-au luat-o demult înainte.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton