Homepage  / Recomandări

Cine transmite Elveția – România, din preliminariile Campionatului European din 2024

Cine transmite Elveția – România, din preliminariile Campionatului European din 2024

de Tavi Cojocaru,

Tricolorii vor susține luni, 19 iunie, de la ora 21:45, la Lucerna, cel mai greu meci din aceste preliminarii, în deplasare contra favoritei Grupei I, Elveția. Meciul va fi transmis în direct de Prima TV.

Meciul este programat la Lucerna, pe stadionul unde i-am învins singura dată în deplasare, într-un amical din 2012. Atunci, a fost 1-0 pentru România, printr-un gol marcat de Gicu Grozav.

Acum, orice punct scos acolo ar conta enorm în ecuația calificării la turneul final din Germania.

O istoria zbuciumată

România și Elveția au un istoric al întâlnirilor directe destul de stufos și de complicat. Primul duel a avut loc în 1933, în preliminariile Campionatului Mondial din 1934. Rezultatul de pe teren a fost 2-2, dar „ceasornicarii” au reclamat dreptul de joc al lui Iuliu Baratky. Până la urmă, ambele au mers la acel Mondial.

S-au reîntâlnit abia 33 de ani mai târziu, în 1966, în preliminariile Euro 1968. România a învins acasă cu 4-2, dar a pierdut cu un uluitor și umilitor 1-7 la Zurich, înfrângere care a rămas și azi una dintre cele mai grele din istoria tricolorilor.

Preliminariile următoare, cele pentru Campionatul Mondial din 1970, le-au adus iar față în față. România a reușit să șteargă imaginea acelui dezastru de la Zurich cu o dublă victorie 2-0 și 1-0. Tricolorii au obținut o calificare spectaculoasă la turneul final.

Aceeași Elveția ne-a blocat drumul spre Mondialul din 1982, din Spania. A fost 1-2 la București și 0-0 în deplasare.

Cu Elveția ne-am întâlnit și la turnee finale. La Mondialul din SUA 1994, cel mai reușit al României, Elveția ne-a bătut de ne-au mers fulgii: 4-1. La Euro 2016, din Franța, ultimul turneu final la care am participat, meciul România – Elveția s-a încheiat la egalitate, scor 1-1.

Pe scurt, România a întâlnit Elveția de 13 ori. Tricolorii s-au impus de 5 ori, „ceasornicarii” au strâns 4 succese, iar alte 4 partide s-au terminat la egalitate. Când noi eram mari favoriți, ne „curentau” elvețienii. Când ei erau văzuți favoriți, le întorceam „favorul”!

Absențe importante

Absențele importante din tabăra României sunt Ionuț Radu, Florin Niță, Răzvan Marin, Vlad Chiricheș. Dar și elvețienii au probleme. Atacantul Breel Embolo (26 de ani, de la AS Monaco) s-a accidentat și nu va putea fi folosit.

În locul lui a fost convocat Uran Bislimi (23 de ani, de la FC Lugano). Născut la Basel, Bislimi a jucat în noiembrie anul trecut în doul amicale pentru naționala statului Kosovo!

Meciul Elveția Romnia va fi transmis în direct de Prima TV de la ora 21.45, luni 19 iunie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton