Modifica setarile cookie
Homepage  / HBO

Ciupercile care transformă oamenii în zombi în „The Last Of Us” există? Și ne pot infecta și pe noi???

de Mioara Tronaru,

Serialul de la HBO „The Last Of Us”, cu Pedro Pascal și Bella Ramsey, abia a început, dar deja dă fiori publicului. După numai două episoade (și, e drept, după un coronavirus obscur care-a închis toată planeta în case), fanii noii producții își pun întrebări despre cât de posibil este scenariul pandemiei care a transformat oamenii în zombi. Atenție spoilere!!!

„The Last Of Us”, adaptarea jocului video omonim, este serialul-eveniment al începutului de an. Difuzat de HBO și disponibil online pe HBO Max, serialul spune povestea lui Joel (interpretat de Pedro Pascal) și Ellie (jucată de Bella Ramsey). Sunt doi supraviețuitori ai unei pandemii, care traversează o Americă postapocaliptică, răvășită de consecințele unui virus provenit de la o ciupercă și care a infectat toți, sau aproape toți, oamenii.

Încă de la primul episod, fanii au început să-și pună întrebări cu privire la realismul scenariului. Al doilea episod a mai pus încă alte paie pe foc. Ciupercile astea numite Cordyceps există cu adevărat? Și ar putea infecta oamenii?

Pandemia din „The Last Of Us” e posibilă?

În jocul video, ciupercile din genul Cordyceps sunt la originea infecției care-a contaminat oamenii transformându-i în gazde extrem de agresive. Fungii se localizează în creier și încep să se propage ca un cancer. În final, ciuperca malefică ajunge să transforme fizic gazda.

Trecerea de la jocul video la serial s-a făcut însă cu ceva schimbări. Creatorii Neil Druckmann și Craig Mazin au modificat maniera în care se propagă infecția cu Cordyceps. În joc, fungii ajung la oameni prin intermediul unor produse agricole infectate. În serial, sunt suficienți numai sporii.

„Am vrut să construim o poveste pe baze științifice cât mai plauzibile. Ciupercile din genul Cordyceps sunt reale. Am vrut să ne ținem cât mai aproape de realitate, căci cu cât totul este mai real, cu atât mai mult ne identificăm cu personajele din serial”, a explicat Craig Mazin în Collider.

În căutarea realismului, primul episod debutează cu o dezbatere despre pandemii într-un talk-show din 1968. Un epidemiolog, numit dr. Neuman (John Hannah), explică fapul că numeroase specii de ciuperci sunt periculoase. Iar, în viitor, când încălzirea globală va afecta întreaga lume, ciupercile s-ar putea adapta la noile temperaturi ridicate și ar putea ataca și controla alte specii, inclusiv oamenii.

În deschiderea celui de-al doilea episod, un nou personaj, Ibu Ratna (Christine Hakim), ne dă noi amănute neliniștitoare. Profesor specializat în micologie studiază un corp infectat și explică faptul că totul se datorează unei ciuperci din familia Ophiocordycipitaceae și că niciun vaccin sau medicament nu are vreun efect asupra ei. Ciupercile din familia Ophiocordycipitaceae există și sunt destul de „fioroase”. Acestea pot infecta insectele și păianjenii, distrugându-le neuronii și controlându-i.

Scenariul este destul de realist…

Întreaga construcție a părții științifice a scenariului este mai degrabă realistă. Asta este părerea neliniștitoare a dr. Ilan Schwartz, specialist în boli infecțioase de la Duke University School of Medicine. „Argumentul conform căruia încălzirea globală ar putea influența modul în care se comportă ciupercile este departe de a fi bizar. Încă nu a fost demonstrat. Este o ipoteză și s-ar produce totuși destul de lent. Dar este perfect posibil”, a declarat acesta pentru Vulture.

Deci, ciupercile din familia Cordyceps nu pot ataca momentan oamenii, iar experții cred că această evoluție are puține șanse să se petreacă.

David Hughes, specialist în studiul insectelor la Universitatea de Stat din Pennsylvania, pune aște paie pe foc, spunând că nici nu e cazul ca scenariul din „The Last Of Us” să devină realitate, pentru că oricum peste un milion de persoane mor în fiecare an din cauza infecțiilor fungice. E drept că nu din cauza ciupercilor din familia Ophiocordycipitaceae. Pentru că acestea „să facă un salt de la insecte la oameni, presupune existența prea multor circumstanțe (improbabile) pentru a se produce”.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te