Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

CM de Fotbal din Qatar 2022! Eda Marcus, despre pronosticuri: „În sport nu există siguranţe”. EXCLUSIV

de Cătălina Matei,

Din 20 noiembrie, începe Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, iar TVR 1 și TVR 2 vor transmite meciurile. Eda Marcus, prezentatoarea știrilor din sport, este gata să transmită cele mai importante informații din cadrul aceste competiții direct din studioul știrilor sportive.

Dincolo de importanța acestei cometiții sportive, Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar este un eveniment cu totul aparte. Va fi primul Campionat Mondial ce va avea loc în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă majoritar musulmană. Acest turneu va fi ultimul în care vor participa 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă, deoarece următorul va cuprinde 48 de echipe.

Prin urmare, întreaga lume va fi cu ochii pe această competiție, inclusiv România, căci TVR 1 și TVR 2 vor transmite meciurile de la CM de Fotbal din Qatar. Iar Eda Marcus, prezentatoarea știrilor din sport, va avea un program plin. Mai multe detalii, aflăm chiar de la ea!

Încă puțin și începe CM de fotbal de la Qatar, prin urmare vei avea un program încărcat la știrile sportive. Care este cea mai mare provocare pentru tine vizavi de acest eveniment?

Nu aş putea spune că va exista o provocare specială. Din 2008, anul în care am venit prima dată la redacţia sport, „am trecut” prin toate competiţiile sportive posibile: olimpiade de iarnă, de vară, campionate mondiale de fotbal, de gimnastică, de patinaj, handbal, canotaj etc., astfel că din perspectiva prezentatorului sunt pregătită să savurez şi acest eveniment de la pupitrul ştirilor.

Cine crezi că va ajunge în finală, la o primă evaluare?

De când sunt în domeniul sportiv, am învăţat un singur lucru general valabil: în sport nu exista siguranţe. Doar surprize. Şi nu îmi place să fac pronosticuri. Îmi place ca universul să le dea planurile peste cap celor care fac prognoze.

Soțul tău cu cine ține, de exemplu?

Soţul meu este fost baschetbalist, dar iubeşte şi fotbalul de calitate. Ar spune Spania.

Ți-ar fi plăcut să transmiți de la fața locului?

Mi-ar fi plăcut să fiu la faţa locului la fiecare eveniment de amploare. Este în ADN-ul meu jurnalistic şi de om de televiziune. Şi aici mă refer la toate evenimentele mari ale planetei: fie că e vorba de campionate mondiale sportive, fie că vorbim de Eurovisioane sau alte mega evenimente.

Apropo de fotbal, care este cea mai de impact experiență / amintire care te leagă de acest sport?

Sunt născută în anii 80’. Am prins epoca de glorie a fotbalului românesc. Copil fiind, deşi nu înţelegeam prea bine fenomenul fotbalistic, la şcoala trebuia musai să aparţii unei categorii clare: erai fie stelist, fie dinamovist! Fotbalul este sportul care şi-a pus cel mai tare amprenta asupra romanilor. Nu puteai rata meciurile Naţionalei şi nu aveai cum să nu fii martor la discuţiile despre performanţele şi execuţiile fotbaliştilor romani. De unde şi vorba că „romanul se pricepe la orice: ştie şi fotbal, şi poezie” – evident cu titlu ironic. Copilăria mea este presărată cu multe amintiri legate de sportul rege. Şi îmi sunt dragi, pentru că mă transportă într-un trecut frumos.

Ce consideri tu că nu ar trebui să-I lipsească unei prezentatoare de știri sportive? Dincolo de telegenie și dicție…

Eu nu mă consider doar o prezentatoare de sport. Îmi place să spun că sunt o prezentatoare de televiziune, iar telespectatorii TVR au avut ocazia să descopere acest lucru constant. Eu mi-am început cariera în televiziune că reporter la redacţia de Tineret, apoi am devenit redactor la diverse emisiuni de muzică şi divertisment, la emisiuni pentru copii şi, la un moment dat, am început să cochetez cu prezentările, pe care le-am început în cadrul redacţiei de programe pentru copii. Aşa a început parcursul meu ca prezentatoare la TVR.

De acolo am abordat, în timp, emisiuni de toate genurile, până când am ajuns la pupitrul ştirilor din sport, dar continuu mă implic şi în alte proiecte. Toate aceste experienţe m-au şlefuit şi m-au făcut să înţeleg că frumuseţea şi dicţia nu au fost niciodată suficiente. Am înţeles acest lucru de la bun început, de fapt. Eu mă consider un prezentator bine pregătit, dar şi cu valenţe artistice: am făcut muzica, am făcut arte plastice, am fost expusă permanent unui mediu artistic. Am crescut în televiziune şi am respirat televiziune. O prezentatoare de televiziune trebuie să fie ageră, spontană, să fie talentată muzical, teatral, să ştie să jongleze cu vorbele şi să gestioneze cu graţie şi stil orice apariţie.

Nu ești străină nici de divertisment, căci ai prezentat Eurovisionul, Cerbul de aur, programul de Revelion. Ce fel de format te-ar putea determina să renunți la știrile sportive?

Nu am vrut să renunţ niciodată la Jurnalul de sport deşi am fost deseori întrebata acest lucru. Consider că am un public pe care l-am câştigat în timp la sport şi care se adauga telespectorilor care m-au descoperit şi prin intermediul celorlalte proiecte. Am îmbinat mereu munca la ştirile din sport cu divertismentul şi acest lucru m-a întregit profesional.

După experiența „Eurovision” de anul acesta, când nu ai mai putut intra în direct, ai primit până acum vreo reacție oficială? Ne poți spune care este situația de acum între TVR și organizatorii concursului?

Din câte ştiu, a existat o singură reacţie oficială, dată la scurt timp după întâmplarea nefericită de la Eurovision. Ce a decis EBU la momentul respectiv a rămas infailibil, ca voturile României să fie anulate şi direcţionate către Ucraina. De atunci toată lumea a mers înainte. Conducerea TVR a făcut tot posibilul să trateze acest eveniment cât se poate de corect şi transparent, fără prea multe explicaţii din cealaltă parte. Tot ce ştiu este ca TVR a decis să nu se retragă din concursul Eurovision şi să concureze şi anul viitor.

Dincolo de micul ecran, care sunt cele mai mari provocări pentru tine? Dar lucrurile care te relaxează cel mai tare? Și cele care încurcă cel mai mult?

Gestionarea timpului rămâne marea provocare. Fiecare zi este o alergătură intre job, scoala, programul copilului, timpul oferit soţului meu şi familiei. O constantă „cursă”, ca să vorbim în termeni de sport. Mă relaxează timpul petrecut cu Aria, fetiţa mea, şi cu soţul meu. Îmi place să citesc şi să fac câte o sesiune de shopping pentru sufletul meu.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te