Homepage  / Advertorial

Cocsul petrolier – o alternativă eficientă și la îndemână pentru a-ți încălzi locuința

Cocsul petrolier - o alternativă eficientă și la îndemână pentru a-ți încălzi locuința

de Redactia Tvmania

Știi cum se spune, “omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Având în vedere că vara e pe aproape, ai putea să te apuci de “car”, iar noi îți venim în ajutor. Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai ieftine alternative de încălzire de pe piață și anume cocsul petrolier.

Dacă te uiți la ce îți oferă piața în momentul de față, vei vedea că ai o mulțime de alternative. Problema s-ar putea să fie la preț, căci deja scumpirile sunt din ce în ce mai mari și mai dese. Să nu mai vorbim de avantaje, mereu însoțite și de dezavantaje. Totuși, dacă ești în căutarea unei alternative accesibile de încălzire, te poți orienta spre cocsul petrolier. Discutăm mai pe larg despre avantajele sale în rândurile ce urmează.

Ce este cocsul petrolier?

Cocsul petrolier este un produs secundar al rafinării petrolului. Acesta are numeroase întrebuințări, printre care și cel de încălzire a locuințelor prin arderea în cazane pe combustibil solid. 

Din punct de vedere fizic, cocsul petrolier arată ca niște bureți mari cu numeroși pori sau ca sfere de dimensiuni mici, variind ca mărime. Din punct de vedere chimic, cocsul petrolier conține numeroase elemente și metale într-o gamă largă de concentrații. Având în vedere aceste specificații chimice și fizice, cocsul petrolier este utilizat în mod obișnuit ca sursă energetică, ca sursă de unități termice sau ca sursă de carbon.

Este cocsul petrolier sigur pentru a-ți încălzi locuința? Da, este! Grație conținutului de sulf scăzut, asta dacă îl achiziționezi dintr-o sursă sigură care respectă cu strictețe normele în vigoare.

De obicei, găsești pe piața de profil cocs petrolier ambalat în saci de rafie laminați și micropigmentați de 20 de kg. Asta simplifică foarte mult procesul de manipulare și depozitare. 

Cum se depozitează cocsul petrolier?

Cocsul petrolier ridică câteva pretenții la capitolul depozitare sigură. În primul rând, trebuie ferit de surse de căldură, mediu umed sau lumina directă a soarelui. În momentul în care este ambalat, cocsul petrolier are o umiditate cuprinsă între 5 și 10%. În cazul în care nu este depozitat corespunzător, poate suferi creșteri sau scăderi în greutate.

Cum se utilizează cocsul petrolier?

Cocsul petrolier nu este un combustibil pe care îl folosește prea multă lume. De ce? Probabil pentru că românii nu-i cunosc încă avantajele despre care noi vom vorbi în rândurile ce urmează. Așadar, este ideal să cunoști și cum să-l utilizezi fără a-ți pune viața în pericol.

Pentru a aprinde cocsul petrolier, folosește lemne subțiri sau hârtie. Atenție! Nu folosi în niciun caz benzină sau alt lichid ușor inflamabil!

Pune mai întâi cantitatea de cocs necesară, adunată grămadă, peste care pune câteva bucăți de lemne subțiri sau hârtie. Aprinde lemnele sau hârtia, iar focul se va propaga de sus în jos.

Atunci când alimentezi cazanul cu cocs petrolier, încearcă să nu-l plasezi direct pe jar! Încearcă să faci puțin spațiu și să pui cocsul direct pe grătarul cazanului, astfel încât să nu îngreunezi circulația liberă a aerului. 

Știai că primești garanție comercială pentru cocsul petrolier? Este vorba de 24 de luni (Legea 449/2003), însă doar dacă respecți cerințele de depozitare și manipulare.

Ce avantaje prezintă cocsul petrolier?

În primul rând, vorbim de ușurință în manevrare și depozitare, aspecte despre care am discutat și anterior. Timpul de ardere este un alt avantaj de care trebuie să ții cont – vorbim de până la 12 ore.

De asemenea, puterea calorică este mare, iar cantitatea de cenușă rezultată de pe urma arderii nu este de speriat. 

Prețul este un alt avantaj care ar trebui să te intereseze. Vorbim de aproximativ 50 de lei pentru un sac de 20 kg. Bine, depinde și de unde achiziționezi cocs petrolier. Există furnizori pe piața de profil care îți pot face reduceri semnificative dacă alegi să achiziționezi o cantitate mare din acest combustibil. Orientează-te spre furnizorii care îți asigură transport direct la tine acasă, indiferent din ce colț al țării ești.

Acestea fiind spuse, atunci când vrei să faci economie la bani, nu-i așa că acest combustibil îți poate fi un real ajutor? Tot ce trebuie să faci este să găsești un furnizor de încredere și să începi cât mai curând achiziția pentru iarna care vine!

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton