Homepage  / Advertorial

Colectarea selectivă a deșeurilor: Ce reprezintă și de ce este importantă

Colectarea selectivă a deșeurilor: Ce reprezintă și de ce este importantă

de Redactia Tvmania

Sursa foto: Unsplash

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre colectarea selectivă a deșeurilor, iar pe diferite canale se fac campanii menite să încurajeze populația să adopte un astfel de comportament.

Fără ca articolul de față să facă parte dintr-o astfel de campanie, ne-am propus să abordăm și noi subiectul pentru a-i face pe cititorii noștri să înțeleagă mai ușor ce reprezintă, de fapt, această colectare selectivă și de ce este ea atât de importantă.

Ce înseamnă colectare selectivă

Colectarea selectivă presupune o mai bună implicare a populației în procesul de reciclare a deșeurilor, constituind totodată o primă etapă în acest proces. Pentru a te implica și tu, cumpără coșuri de gunoi selective de la Igienaphs.ro și vei vedea că acestea au culori diferite, fiecare corespunzând unui anumit tip de deșeuri.

Tot ce trebuie să faci este să nu mai arunci deșeurile de-a valma, într-un singur recipient, ci să le separi și să le depui pe fiecare in coșul aferent categoriei sale.

În mod similar trebuie să procedezi și atunci când duci gunoiul la tomberoane, unde vei găsi, de asemenea, mai multe recipiente în culori similare coșurilor de colectare din locuință.

Ce simbolizează fiecare culoare

În procesul de colectare selectivă sunt folosite preponderent trei culori, despre care am precizat deja că sunt atribuite fiecare unei categorii aparte de deșeuri. Culorile stabilite prin legislația de mediu sunt: galben pentru metal și plastic, verde pentru sticlă și albastru pentru hârtie și carton. Totuși pe anumite recipiente pot fi întâlnite și alte culori, însă acestea sunt însoțite în general de o mențiune scrisă în legătură cu deșeurile cărora le sunt destinate.

Să luăm exemplul unui set de 3 coșuri de gunoi din inox pentru colectare selectivă, 3×79 litri, marcate în culorile roșu verde și albastru. În acest caz, roșul este destinat deșeurilor din hârtie, cel verde este pentru sticlă iar cel albastru, pentru plastic.

Mai există și recipiente de culoare maro, care sunt destinate deșeurilor organice de origine vegetală și animală, care se descompun în mod natural.

Cum pregătești deșeurile pentru colectarea selectivă

În primul rând, trebuie să identifici materialul din care este fabricat deșeul care urmează să ajungă la gunoi. Acest pas este foarte simplu, pentru că oricine poate recunoaște cu ușurință sticla, plasticul, hârtia, aluminiul sau alte materiale asemănătoare. Totuși, dacă ai dubii în privința unui material sau produs, trebuie să studiezi cu atenție eticheta sau ambalajul, pe care producătorii sunt obligați să înscrie simbolul materialului reciclabil din care este fabricat.

Apoi, dacă este cazul, ambalajele se clătesc sau se spală, pentru a îndepărta orice urmă de grăsime sau resturi alimentare. Dacă ai achiziționat un set de coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, metalice, albe, 3×54 litri și vrei să profiți la maxim de capacitatea acestora, e de preferat să pliezi deșeurile înainte de a le arunca, astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu.

De ce trebuie să colectezi selectiv

Dacă ești o persoană preocupată de protejarea mediului înconjurător, trebuie să știi că acest mod de colectare a deșeurilor  are o contribuție importantă la reducerea poluării și a exploatării resurselor naturale. Colectarea selectivă permite un mai bun management al deșeurilor, cele biodegradabile fiind transformate în îngrășăminte, cele reciclabile fiind prelucrate iar cele care nu au vreo utilitate fiind distruse. Astfel, se reduce riscul ca aceste deșeuri să ajungă in sol sau în apă, provocând poluare.

Reciclarea presupune refolosirea unor materii prime care sunt obținute din deșeuri, cu cheltuieli mai mici și fără a mai fi nevoie de exploatarea de resurse naturale.

Colectarea selectivă are efecte benefice  și în plan economic, scăzând costurile de producție pentru o serie de produse, care astfel vor fi mai ieftine și la raft. Nu în ultimul rând, contribuie la reducerea cantității de gunoaie și a riscului pe care aceste focare de infecție îl reprezint pentru sănătatea populației.

Acum, că ai la dispoziție toate informațiile și argumentele convingătoare, trebuie să începi și tu să colectezi selectiv, în cazul în care nu o făceai deja până acum.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton