Noua producție Digi Documentare este inspirată de auto-intitulatul „iubitor de cromatică” Vasile Parizescu, recent plecat dintre noi, personalitate care a acordat echipei Digi Life ultimul său interviu.
Primul episod ale seriei “Colecționarii” este un omagiu adus celui care a fost un încântător și spiritual dandy modern, dar și inginer, militar, pictor, inventator și amator de frumos. Telespectatorii îl vor cunoaște în apartamentul în care a strâns obiecte de artă inestimabile și unde ne dezvăluie poveștile a două colecții cu istorii uluitoare, cea proprie și cea a tatălui său.
“Talciocul era la marginea marginilor. Dacă era uscat, era un praf înfiorător. Iar bieții oameni care veneau… mulți, mulți – se întindea talciocul kilometri întregi – aveau hârtiile de jurnal pe jos și pe ele vedeai o mulțime de lucruri splendide. Erau oameni decăzuți din perioada interbelică, oameni bogați care veniseră să-și vândă ceea ce le mai rămăsese și ce au reușit să mai scoată din casele lor, când îi mutau în alte case de la marginea Bucureștiului”, povestește Vasile Parizescu despre cum se face un muzeu.
Seria “Colecționarii” pune față în față personalități de ieri, precum K.H. Zambaccian, Aristide Caradja și George Severeanu, cu colecționari de azi ca Vasile Parizescu și Ștefan Ionescu. Cei de ieri, avocați, medici sau politicieni, au fost oameni sclipitori care și-au pus umărul și mintea la întemeierea României moderne și au fost “răsplătiți” exemplar de regimul comunist: vieți distruse, colecții confiscate.
Astăzi, avem de-a face cu o nouă generație de colecționari, la fel de înflăcărați și la fel de interesanți. Telespectatorii vor fi oaspeți privilegiați în casele acestor oameni fascinanți, transformate în adevărate muzee, unde vor admira colecții impresionante de artă, fluturi sau vinuri și vor afla istoriile de viață ale gazdelor, cu nimic mai prejos decât pasiunile lor. În fiecare sâmbătă, de la ora 21:00, Digi Life invită pasionații de artă și cultură la o călătorie unică în viețile și colecțiile aristocraților care și-au transformat casele, uneori somptuoase, în lăcașuri de artă și care, adeseori, și-au donat valoroasele colecții muzeelor.