Fost membru al trupelor S.S. si ulterior doctor in teologie, papa Benedict al XVI-lea este un suveran pontif destul de controversat.
Fost membru al trupelor S.S. si ulterior doctor in teologie, papa Benedict al XVI-lea este un suveran pontif destul de controversat.
Devenit in 19 aprilie 2005 papa al Bisericii Romano-Catolice, papa Benedict al XVI-lea a starnit numeroase reactii vehemente la adresa Vaticanului, chiar la scurt timp de la preluarea acestei privilegiate pozitii. Pe numele sau real Joseph Alois Ratzinger, actualul papa este recunoscut pe plan mondial pentru ardoarea cu care apara valorile catolice traditionale. Nu degeaba, inainte de a deveni papa, in timpul vietii papei Ioan Paul al II-lea, refuzurile repetate de a aproba la Vatican pluralismul religios si acceptarea homosexualitatii si a casatoriilor intre homosexuali i-au atras apelativul de „Cardinalul NU”. „A fi un om matur inseamna sa ai o credinta atat de bine fundamentata, incat sa nu se incline in fata valurilor religioase sau a tendintelor de orice fel. O credinta care e profund legata de prietenia cu Hristos este una pe deplin matura si totodata demna de un adult”, si-a argumentat papa Benedict al XVI-lea aceste reactii contra valorilor non-catolice.
De la contra-spionaj, la teologie
Fost confident al papei Ioan Paul al II-lea, fostul cardinal Joseph Alois Ratzinger nu a fost dintotdeauna dedicat vietii religioase. S-a nascut la Marktl Am Inn, in Bavaria, o zona preponderent catolica a Germaniei. Adolescenta si-a petrecut-o la Traunstein, in apropierea granitelor cu Austria, unde regimul nazist impus de Adolf Hitler era foarte evident resimtit in viata de zi cu zi. Desi tatal sau a fost in mod tacit anti-nazist, Ratzinger a fost inrolat, in timpul anilor de liceu, intr-una dintre organizatiile de tineret infiintate de Adolf Hitler, ajungand ulterior sa indeplineasca misiuni de contra-spionaj, de partea armatei naziste. A dezertat in 1945, iar din 1946 pana in 1951 a studiat filosofia si teologia la Universitatea din Munchen.