Homepage  / Trailer

CRONICĂ DE FILM. Când iadul s-a dezlănțuit la Dunkirk. Filmul intră azi la cinema!

CRONICĂ DE FILM. Când iadul s-a dezlănțuit la Dunkirk. Filmul intră azi la cinema!

de Redactia Tvmania

Christopher Nolan reface în „Dunkirk” dramatica retragere a trupelor aliaților de pe plaja franceză de la Canalul Mânecii, din anul 1940, când germanii i-au prins ca-ntr-o menghină.

Pe frontul de vest al celui de-al Doilea Război Mondial, la Dunkirk în 1940, Germania nazistă, cu o armată de 800.000 de oameni, a învins trupele aliaților, care aveau un efectiv de numai 400.000, împingându-le pe o fâșie îngustă de plajă și supunându-le unui asalt nemilos. Pe 27 mai a început evacuarea de la Dunkirk, operațiune numită și „miracolul de la Dunkirk”.

Christopher Nolan, care semnează și regia și scenariul filmului, a ales să spună povestea din trei puncte de vedere: de pe apă, de pe plajă și din aer.

Dezastrul de pe plajă îi are în prim plan pe tinerii soldați Tommy (Fionn Whitehead) și Alex (Harry Styles). Pe apă se pune accentul pe implicarea civililor, urmând povestea unui soldat salvat din ape (Cillian Murphy) și a marinarului Dawcett (Mark Rylance) care pleacă cu nava lui de pescuit pentru a da o mână de ajutor. Iar în aer, îl urmărim pe pilotul Royal Air Force, Farrier (Tom Hardy).

Partea leului

Regizorul Christopher Nolan și-a negociat un salariu de 20 de milioane de dolari plus 20% din încasări. Britanicul, care face 47 de ani pe 30 iulie, a atins astfel recordul deținut de Peter Jackson, care a obținut exact același contract în 2005, pentru „King Kong”. Se pare că banii au fost bine investiți pentru că primele reacții ale criticilor au fost pozitive, cronicarii aruncând în dreapta și-n stânga cu cuvinte precum „captivant”, „magnific”, „un triumf”.

 

Cu vedeta la filmări

Idolul adolescenților, Harry Styles, membru al trupei One Direction, și-a demonstrat încă o dată talentul răvășitor convingându-l pe Christopher Nolan – care spune că habar nu avea cine e tânărul și ce-l recomandă – să-l aleagă din vreo câteva sute de candidați.

Pentru „LA Times”, regizorul a mărturisit: „Pentru soldații de pe plajă voiam niște tineri necunoscuți. El nu e chiar necunoscut, dar nu a mai făcut nimic ca actor. S-a prezentat la casting și a fost ales”. Ca o adevărată vedetă, Harry Styles a avut pe platouri bodyguard personal, ca să nu fie sfâșiat de femei din greșeală.

„Dunkirk”

O: Dunkirk, SUA, 2017

R: Christopher Nolan

D: Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Harry Styles, James D’Arcy, Jack Lowden

Data lansării: 21 iulie 2017

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton