Homepage  / Știri

Cu ce se ocupă Robert Şimon, românul care a câștigat un premiu Emmy pentru „Game of Thrones”. „Sunt împărţit în două”

Cu ce se ocupă Robert Şimon, românul care a câștigat un premiu Emmy pentru „Game of Thrones”. „Sunt împărţit în două”
7

de Roxana Mirea,

Robert Şimon este singurul român care a reuşit să câştige premiul Emmy pentru excelenţă, după ce a realizat efectele vizuale pentru serialul HBO „Urzeala tronurilor” / „Game of Thrones”. Artistul este foarte apreciat în industria cinematografică, însă mai are o altă pasiune: pictura. Pe de altă parte, Robert Șimion lucrează în prezent pentru un serial Netflix.

Cine este Robert Şimon, câștigătorul unui premiu Emmy

Robert Şimon a reușit performanța de a câștiga un premiu Emmy pentru efectele speciale pe care le-a realizat pentru serialul „Game of Thrones”.

Sunt un concept artist liber profesionist, recursul meu creativ având la origini pictura şi grafica tradiţională. Mi-am perfecţionat aptitudinile de designer digital timp de mai mult de 15 ani, specializându-mă în design pentru film şi jocuri PC, în anul 2014 fiind nominalizat şi câştigând un premiu Emmy pentru excelenţă în efecte vizuale pentru serialul HBO – ‘Game of Thrones’”, aşa se prezenta, în urmă cu puţin timp, pe Facebook, Robert Şimon, membru al Brukenthal von Studio. Era pentru prima dată când a vorbit despre premiul Emmy, la sugestia unei persoane foarte apropiate.

Robert Şimon s-a născut în Reghin, județul Mureș, dar s-a mutat în Sibiu pentru că este un oraș care îl inspiră. Cum am spus anterior, o altă pasiune a artistului este pictura, iar creațiile sale pot fi admirate la Sibiu, în unele restaurante, dar au fost expuse şi în expoziţii organizate de Asociaţia Brukenthal von Studio, începând cu 2019.

Cu ce se ocupă Robert Şimon

Robert Şimon a abandonat facultatea din dorința de a-și urma pasiunea, de a studia pe cont propriu şi a se perfecţiona ca designer digital. Acesta a declarat că a plecat din Liceul de Artă cu o ură profundă pentru pictoră, însă a redescoperit-o după mai mulți ani.

„Am plecat din Liceul de Artă cu ură faţă de pictură, ani de zile nu am pictat nimic, ca apoi să redescopăr pictura. Am redescoperit pictura după mulţi ani. În facultate am mers la Grafică, am făcut anul acela şi mi-am dat seama că nu e pentru mine. Am renunţat la facultate, pentru ca să îmi urmez pasiunea, dar în timpul acesta nu am renunţat la desen. Imediat după ce am renunţat, mi-am luat un job, am început să fac grafică publicitară. (…)

Atunci am descoperit tableta grafică şi că există un întreg domeniu care este Concept Art, care este design pentru film şi jocuri. Aveam o revistă de benzi desenate, cu nişte coperţi excelent realizate şi nu ştiam cum sunt pictate, că nu era nici ulei, era pictură digitală. Am început să sap, să văd cum sunt realizate coperţile respective şi am descoperit că se poate picta digital, în Photoshop. O lume întreagă se deschide în momentul acela, atunci mi-am dat seama că asta trebuie să fac. Concept Art-ul înseamnă să îţi foloseşti imaginaţia la maxim, pentru că eşti angajat să inventezi lucruri, de exemplu, roboţi, monştri„, a povestit Robert Şimon, pentru Agerpres.

Cu-ce-se-ocupa-Robert-Simon-romanul-care-a-castigat-un-premiu-Emmy-pentru-„Game-of-Thrones-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Cum a ajuns să colaboreze cu producătorii „Game of Thrones”

După ce a lucrat pentru o firmă din Bucureşti, care crea pentru industria de jocuri pe calculator şi telefon, Robert a fost angajat la Budapesta de o companie nemţească. Cu un portofoliu variat şi valoros, el a decis să devină liber profesionist şi să se întoarcă în România. Şi aşa a primit oferta de la un hub de artişti, de a colabora cu producătorii serialului „Game of Thrones”.

Atunci se terminase sezonul 3, le-a crescut bugetul şi au început să aibă succes tot mai mare. Aşa a fost primul meu contact cu lumea filmului. (…) Sincer, mai aveam un proiect la un joc şi Game of Thrones. Am vrut să văd ce înseamnă lumea filmului, am vrut să văd ceva nou. Asta a presupus şi relocare. Trei luni de zile pe an eram în Belfast, în Irlanda de Nord, acolo în studiouri, eram cu actorii. Am fost doi artişti tot timpul. Eu am fost în Departamentul de Efecte Vizuale”, a mai spus Robert Şimon.

Producătorul serialului HBO l-a înscris pe Robert Şimon la concursul Emmy, unde a şi luat premiul.

Robert Şimon lucrează la un serial Netflix

În momentul de față, Robert Şimon lucrează pentru un serial Netflix şi are timp să şi picteze. Acesta a mai declarat că lumea filmului nu este una ușoară, că a lucrat cinci ani pentru ‘Game of Thrones’, zece ore pe zi, cinci zile pe săptămână și că își dorea și timp pentru el.

Dacă aş fi rămas în lumea filmului, probabil că acest premiu (Emmy – n.r.) ar fi contat foarte mult, dar după ce am terminat cu ‘Game of Thrones’, m-am axat din nou pe jocuri, unde nu prea contează. Lumea filmului nu este una uşoară, am lucrat cinci ani pentru ‘Game of Thrones’, zece ore pe zi, cinci zile pe săptămână şi doream şi timp pentru mine. (…) Acum m-am reîntors în lumea filmului şi acum chiar contează premiul respectiv şi contactele pe care mi le-am făcut în Belfast. Acelaşi producător m-a contactat, acum lucrez pentru Netflix, un serial, dar am timp şi să pictez”, a dezvăluit Robert Şimon.

În prezent, Robert creează atât din postura de pictor digital, cât şi clasic şi spune că este un amestec de talent, multă muncă şi disciplină.

Acum am găsit un echilibru bun. (…) Sunt împărţit în două şi probabil că aşa voi fi pentru tot restul vieţii şi acum găsesc un echilibru între tradiţional şi digital şi m-am liniştit. (…) Sunt o combinaţie între pictor şi designer, dar eu mă consider pictor în primul rând. (…) Îmi place să creez lumi noi”, recunoaşte Robert Şimon.

„Atunci mi-a plăcut Sibiul”

După ani de zile în care a locuit şi muncit în Ungaria, Irlanda de Nord şi Italia, Robert Şimon a decis să revină în România, unde s-a îndrăgostit de arhitectura din Sibiu, oraş în care a ales să stea şi să creeze de şase ani.

La un moment dat, ne-am mutat în Florenţa, am stat mulţi ani de zile acolo şi ne-am dat seama că tot acasă este mai bine. Aici ne simţim ca acasă. (…) Când am venit acasă, aveam câteva oraşe pe listă, printre care şi Braşovul. Am stat şi în Bucureşti. Am ajuns în Sibiu şi pentru mine a contat arhitectura, faptul că s-a păstrat oraşul vechi, a contat foarte mult. Suntem de şase ani în Sibiu şi mă plimb prin parc, prin tot centrul, admir clădirile, faţadele, tot ce ţine de Sibiul vechi. (…) În 2007 am fost la ARTmania şi atât. Atunci mi-a plăcut Sibiul„, a mărturisit el.

Dacă îţi deschizi ochii şi priveşti în jur, poţi să fii pasionat de orice este în jur. Chiar şi o petală. De multe ori mă plimb în parc şi mă fascinează stejarii, care au fost martorii atâtor evenimente, timp de sute de ani. (…) De exemplu, dansul luminii pe un pârâu este ceva extraordinar. Îmi place natura şi o respect„, mai spune artistul.

Sursa foto: Facebook, Instagram și www.robertswatercolours.com.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton