Homepage  / Advertorial

Cum alegi erbicidul potrivit culturii tale de legume

Cum alegi erbicidul potrivit culturii tale de legume

de Redactia Tvmania

Buruienile sunt principalul dușman al culturii tale, deoarece îi fură nutrienții din sol și îi împiedică buna dezvoltare. Știm că fermierii, fie ei profesioniști sau amatori pasionați, își doresc să scape cu rapiditate de buruieni, dacă s-ar putea, chiar înainte să răsară. Ei bine, acest lucru se poate realiza prin procesul de erbicidare. Rămâi alături de noi pentru a afla ce presupune erbicidatul și cum să-ți alegi erbicidul potrivit pentru cultura ta de legume.

Cel mai bun erbicid- de ce calități are nevoie pentru a fi eficient

Erbicidul este un compus chimic realizat din mai multe substanțe toxice și care afectează creșterea și dezvoltarea buruienilor din culturi. Deși erbicidarea este o procedură recomandată în grădini cu fructe și pomi fructiferi, pe câmpuri cu cereale sau în vița-de-vie, în acest articol abordăm subiectul culturilor de legume și efectele erbicidatului.

Buruienile sunt plante distrugătoare care se infiltrează în culturile de legume prin intermediul aerului sau purtate fiind de păsări. Este dovedit științific că o cultură îmburuienată încă din stadiul de răsărire produce cu aproximativ 30% mai puțin decât una îngrijită. Cultivarea pe cont propriu poate implica investiții serioase și este normal să nu-ți dorești ca apariția buruienilor să-ți pună bețe-n roate. De aceea, este important să cunoști efectele pe care le produc buruienile și cum să alegi produsul potrivit.

Unele buruieni răsar mai devreme, altele mai târziu, așa că există mai multe tipuri de erbicide. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie să aibă puterea să pătrundă în sol cât mai aproape de rădăcinile buruienilor și să demareze mai multe procese devastatoare pentru acestea. Astfel, erbicidul trebuie să distrugă țesuturile protectoare ale rădăcinilor, să împiedice diviziunea celulară, să distrugă celulele deja existente și să oprească două procese esențiale pentru dezvoltarea buruienilor: respirația și fotosinteza. Odată blocate aceste etape, planta se îngălbenește, apoi necrozează și moare. 

Cand se da cu erbicid: cum știi în ce perioada trebuie aplicat erbicidul pentru buruieni

În funcție de perioada în care se aplică tratamentul împotriva buruienilor, există două tipuri de erbicide: preemergente și postemergente. Amândouă au efecte puternice asupra apariției și dezvoltării plantelor dăunătoare, însă se adresează unor culturi diferite, așadar și metodele de aplicare diferă. 

Erbicide preemergente: prevenția înainte de toate!

Erbicidul preemergent poartă acest nume fiindcă este aplicat în brazdă în perioada de dinainte de semănatul semințelor pentru cultură. Deoarece acesta nu are o putere de absorbție proprie mare, este necesar să fie încorporat cât mai adânc în sol prin lucrarea acestuia. De asemenea, umiditatea joacă un rol important, așa că apelează la erbicidare când prognoza meteo prevede ploi peste câteva zile. 

Unele feluri de erbicid preemergent se absorb în sol, însă pentru cultura de porumb poți găsi un erbicid ce realizează o peliculă pe sol. Aceasta are rolul de a opri răsărirea buruienilor, care se sufocă în pământ în lipsa luminozității și aerului. Avantajul erbicidării cu un astfel de produs este uniformitatea procedurii. Fiindcă încă nu sunt plantate legume în acel teren, îl poți erbicida în întregime. Situația se complică în cazul erbicidelor postemergente, care necesită condiții speciale pentru un efect promițător. 

Alege erbicide postemergente pentru buruienile incapatanate

Al doilea tip de erbicid este cel postemergent, care se aplică după ce plantele de cultură au fost semănate, însă înainte de răsărirea lor din pământ. Pe cât posibil, nici buruienile să nu fi răsărit încă. Umiditatea crescută este crucială în această etapă, pentru ca soluția să ajungă cât mai aproape de rădăcina buruienii. Dacă produsul ales este eficient, va produce un efect curativ, însă trebuie să te asiguri că acoperi o suprafață cât mai mare din frunză. 

Pentru un plus de ajutor, poți apela la adjuvanți, care ajută erbicidul să fie distribuit uniform și să adere mai bine pe frunze. Fermierii profesioniști preferă să amestece cele două tipuri de erbicide cu pesticide și fertilizanți lichizi pentru a fi siguri că au realizat toate tratamentele necesare deodată. Pe măsură ce apar noi buruieni în cultură, le poți stropi dedicat cu erbicid.

Cum alegi erbicidul pentru legume în funcție de starea terenului

Înainte să alegi erbicidul, este util să analizezi starea terenului tău. Dacă practici asolamentul pentru rotația culturilor, trebuie să te asiguri că solele nu se contaminează între ele. Mai mult, acordă atenție terenurilor din vecinătate, căci există riscul să îl infesteze și pe al tău dacă sunt pline de buruieni. Pentru un efect prelungit, există soluții sistemice, care se aplică pe sol sau pe frunze, însă au nevoie de precipitații pentru efect. Cele cu efecte reziduale îți protejează cultura de un nou val de buruieni.

Următorul pas este să analizezi ce tip de buruieni cresc în cultura ta. Acestea sunt de două tipuri: monocotiledonate și dicotiledonate. Primele sunt rezistente și în cele mai vitrege condiții, cum ar fi seceta. Mai mult, au puterea de a se extinde pe suprafețe mari și să-ți afecteze și celelalte culturi. Cele mai cunoscute sunt:

  • pirul târâtor și cel gros;
  • obsiga secării;
  • mohorul;
  • costreiul;
  • coada vulpii;
  • iarba vântului și iarba bărboasă;
  • meișorul.

Poți recunoaște aceste buruieni fiindcă produc flori cu petale multiplu de trei și sunt adesea prezente în culturile de cereale. Cele dicotiledonate reduc din lumina plantei și îi absorb nutrienții. Mai jos regăsești câteva dintre cele mai întâlnite:

  • ambrozia;
  • muștarul;
  • busuiocul sălbatic;
  • mușețelul;
  • pălămida;
  • știrul;
  • susaiul. 

Dozele pentru erbicidare se stabilesc în funcție de cât de afectat este solul și de sensibilitatea viitoarei culturi la substanțele chimice. Buruienile se adaptează bine la schimbări, așa că este util să realizezi o rotație a erbicidelor. În funcție de rezultatul așteptat, există câteva tipuri de erbicide.

Cel mai bun erbicid total pentru terenul tau

Totalul este cel mai eficient erbicid împotriva buruienilor rezistente, precum pirul. Este un erbicid de contact, adică care afectează rapid organele buruienii doar atingând frunzele. Dezavantajul este că afectează toate plantele existente pe teren, așa că nu poți cultiva legume imediat după erbicidare, ci este recomandat să aștepți câțiva ani. Totalul este ideal pentru terenurile cu utilitate alta decât agricolă, precum căile ferate sau miriștile. Îți dorești să distrugi eficient buruienile, dar fără să fie afectate plantele de cultură? Erbicidul selectiv distruge buruienile fără să afecteze sănătatea culturii. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton