Homepage  / Advertorial

Cum alegi fierul de călcat: mic ghid practic

Cum alegi fierul de călcat: mic ghid practic

de Redactia Tvmania

Fie că ți s-a stricat vechiul fier de călcat sau că pur și simplu simți nevoia să treci la un model mai nou și mai performant, e important să acorzi atenție unor criterii de bază. Nu de alta, dar suntem convinși că vrei să-ți calci rufele cât mai simplu și mai repede - iar când ai un fier de călcat care-și face bine treaba, parcă teancul adunat în dormitor nu te mai sperie atât de tare.

Dincolo de orice glumă, îți recomandăm să-ți alegi cu grijă noul fier de călcat, pentru a-ți păstra hainele într-o stare cât mai bună, pentru a-ți conserva energia și, până la urmă, pentru a economisi bani. Când investești într-un model de calitate, ai șanse mult mai mari să-l poți folosi lejer și în siguranță câțiva ani buni de acum înainte. Cu cât fierul îți va fi un ajutor de nădejde mai mult timp, cu atât și bugetul tău va fi mai recunoscător.

Iată, așadar, cele 4 lucruri de care să ții cont:

Documentează-te despre funcțiile din dotare ale fierului

Poate că nu-ți dorești și nici nu ai nevoie, în acest punct al vieții tale, de o „navă spațială a fiarelor de călcat”, dar e bine totuși ca fierul către care te orientezi să aibă câteva funcții de bază, precum cea antipicurare sau indispensabila funcție anticalcar. 

Pentru siguranță sporită, alege un fier de călcat prevăzut și cu funcția de oprire automată. „Eu n-am cum să uit fierul în priză, sunt atent(ă) la treburile astea.” Da, cel mai probabil te vei asigura că-l scoți din priză. Totuși, nu se știe niciodată cum se poate ivi o situație urgentă și îl uiți. Nu întâmplător se spune better safe than sorry.

Alege un fier de călcat cu o putere mare

Cu cât puterea fierului de călcat va fi mai mare, cu atât vei scăpa mai repede de teancul de rufe din dormitor, indiferent că e vorba de jeanși, tricouri din bumbac, rochii din mătase, cămăși sau orice altceva obișnuiești să porți. Și nu doar că vei termina rapid sarcina „călcatul rufelor”, ci și te vei bucura de haine fără cute.

Modelele de fier de călcat recomandate, în cazul uzului casnic, au o putere cuprinsă între 2000 și 3000 W. Există pe piață și modele de peste 3000 W, însă și consumul acestora va fi pe măsură, lucru de luat în calcul și la factura de energie electrică. 

Optează pentru un fier de călcat cu o talpă calitativă

Se zice că nu funcțiile și nici măcar puterea reprezintă criteriul de bază în alegerea fierului de călcat, ci talpa – deoarece aceasta este suprafața care intră în contact cu materialele hainelor. Fiecare talpă are propriile avantaje, în funcție de înveliș: de exemplu, talpa din teflon e binecunoscută pentru faptul că nu lipește și are o bună aderență, în timp ce talpa din ceramică rezistă cu brio la temperaturi ridicate, zgârieturi și chiar șocuri mecanice de intensitate mică-medie (totuși, nu profita de asta).

Fie că optezi pentru un fier cu talpa din teflon sau pentru unul cu talpa din aluminiu, vei observa că acesta este net superior „strămoșului” fier cu talpă din inox. Acum putem s-o zicem pe șleau: generațiile vechi de fiare de călcat nu stăteau prea bine la multe capitole – nici la aderență, nici la cel de lipire. Dacă l-ai folosit măcar o dată până acum, probabil înțelegi bine la ce ne referim și ai să înțelegi și de ce un fier modern are un preț mai ridicat.

Bonus: nu neglija întreținerea fierului de călcat

Oricât de bun ar fi fierul ales, nu se poate ocupa chiar de unul singur de anumite sarcini. Îți recunoaștem că în sinea noastră așteptăm, totuși, să apară și acel model. 

Astfel, pentru a-i prelungi durata de viață, îți recomandăm să-i golești rezervorul de apă după fiecare sesiune de călcat și, pentru extrasiguranță, după ce se răcește, să-i cureți mânerul și zona exterioară. În plus, și talpa are nevoie de întreținere periodică: pentru asta, poți folosi o soluție special concepută pentru tipul de suprafață a fierului ales. Nu improviza cu alte soluții, pentru că riști să-ți deteriorezi nu doar fierul, ci și hainele cu care acesta va intra în viitor în contact.

Acum că ai la îndemână aceste recomandări, tot ce-ți mai rămâne de făcut e să dai un search online, să setezi filtrele care te interesează și să-ți găsești fierul de călcat potrivit. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton