Ochelarii de vedere sunt un accesoriu pe care o bună parte din populația lumii îl folosește. Aceștia corectează problemele legate de acuratețea vederii, ceea ce are un impact major asupra calității vieții.
Ochelarii de vedere sunt un accesoriu pe care o bună parte din populația lumii îl folosește. Aceștia corectează problemele legate de acuratețea vederii, ceea ce are un impact major asupra calității vieții.
Pe piață există extrem de multe tipuri de ochelari, însă nu toate se ridică la nivelul așteptărilor. Alegerea greșită a ochelarilor poate să însemne o agravare a vederii, în loc de îmbunatățire. Este adevărat că o pereche bună de ochelari poate să fie destul de costisitoare, însă partea bună este că poți cumpara ochelari in rate, în așa fel încât să îți permiți cea mai buna soluție, chiar și atunci când nu ai un buget foarte mare.
Până să ajungi la achiziție, trebuie să știi ce ochelari să cumperi.
În general, poți ști că ai nevoie de ochelari în momentul în care apar dificultăți în acuitatea vizuală. Cele mai comune simptome sunt vederea încețoșată, vederea dublă, neclaritatea, dificultățile de adaptare la privitul la distanță, apariția durerilor de cap, amețeală, intoleranță la lumină, mâncărimea la nivelul ochilor și în general, orice alt disconfort care apare la nivelul ochilor.
Cele mai comune probleme de vedere sunt generate de erorile de refracție. Practic, atunci când forma ochiului nu este corecta sau corneea este deformată, vederea poate suferi.
Conform medicilor oftalmologi există 3 tipuri principale de probleme de vedere:
1. Miopia. Este cea care face obiectele îndepărtate să fie neclare. De regulă, această problemă apare la copii între 6 și 14 ani;
2. Astigmatismul. Face obiectele îndepărtate, precum și obiectele din apropiere să fie neclare. Este o problemă cauzată de forma anormală a corneei sau a cristalinului. Astigmatismul poate apărea de la naștere sau poate fi dobândit în prima parte a vieții;
3. Hipermetropia. Este o problemă care duce la formarea imaginii în spatele retinei. Cei care suferă de hipermetropie văd neclar la orice distanță.
4. Presbiopia. Este o problema oftalmologică ce apare după 35-40 de ani. Aceasta se manifestă prin dificultatea de a vedea de aproape.
Alegerea ochelarilor se face doar după un consult medical atent. După identificarea problemelor oftalmologice, vei avea de ales între mai multe tipuri de lentile și mai multe tipuri de rame. Pe piață există următoarele tipuri de lentile:
• Cele din plastic. Sunt ușoare și ieftine, însă nu oferă cea mai bună acuitate vizuală;
• Lentile din sticlă. Oferă o acuitate vizuală foarte bună, însă nu sunt foarte rezistente;
• Lentile din policarbonat sau trivex, care oferă o claritate foarte bună, sunt foarte rezistente și foarte subțiri, însă sunt destul de costisitoare;
În ceea ce privește ramele, diversitatea este uriașă și alegerea lor se face în funcție de preferințele personale și de detalii, cum ar fi forma feței.
Îngrijirea ochelarilor de vedere trebuie să devină o rutină pentru cei care îi poarta tot timpul. Trebuie să folosești ambele mâini atunci când îi pui sau când îi scoți de pe urechi, trebuie să îi depozitezi corespunzător atunci când nu îi folosești și trebuie să îi cureți corect, cu o lavetă specială și cu soluții destinate lentilelor. O pereche bună de ochelari poate să fie folositoare ani întregi și să aibă un impact major asupra calității vieții.