Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Cum poți îmbina tehnicile de relaxare cu activitățile cotidiene

de Redactia Tvmania

În viață ne confruntăm deseori cu momente stresante, dar există metode prin care ne putem relaxa. Stresul este un răspuns firesc al organismului în fața pericolului sau a altor provocări, însă dacă persistă poate provoca probleme de sănătate fizică și mentală. Sunt mulți factori care pot creează stres. Aceștia țin de activitatea profesională, viața personală sau de anumite evenimente neplăcute. În lumea modernă stresul este la cote maxime, așa că relaxarea este foarte importantă. Pentru mulți dintre noi, a scăpa de stres înseamnă stat pe canapea, privit la televizor, navigare pe internet sau utilizarea rețelelor sociale. Aceste activități au însă un impact redus asupra stresului, iar uneori chiar contribuie la amplificarea acestuia. Din fericire, există anumite tehnici de relaxare profundă, care pot fi îmbinate cu activitățile cotidiene.

Concentrarea pe mișcări ritmice

Uneori este greu să găsim momente în care să folosim tehnici de meditație și relaxare care ne deconectează total, fie pentru că suntem la serviciu, la volan sau implicați în alte activități. Putem profita însă de anumite mișcări ritmice pe care le facem cu toții. Cea mai comună este mersul, însă este nevoie de măcar zece minute pentru ca efectul să fie semnificativ. În timp ce mergi spre serviciu sau alt loc ori când te plimbi în parc concentrază-te pe activitatea în sine, fără să te gândești la altceva. Ascultă sunetul pe care pașii îl fac pe sol, ascultă vântul și simte-l cum îți atinge fața și concentrează-te pe ritmul respirației. Când mintea alunecă spre alte gânduri sau imagini, întoarce-o cu blândețe spre activitatea plimbării. 

Automasajul

Masajul profesional scade tensiunea psihică și musculară și reduce durerile, dar și automasajul te poate ajuta să te relaxezi. În pauzele de la serviciu sau când te uiți la un film masează-ți mușchii brațelor, ai gâtului, ai spatelui, fața și scalpul. Nu face mișcări prea dure și nu te întinde excesiv pentru a ajunge la o anumită parte a corpului, pentru a nu te accidenta sau provoca dureri. 

Începe cu frământarea mușchilor spatelui și gâtului. Cu palmele fă mișcări ușoare, pe lungime, apoi, execută cu degetele mișcări circulare la baza craniului. Masează scalpul cu degetele, apoi axează-te pe mușchii feței. Acordă atenție suplimentară maxilarelor, frunții și tâmplelor, pe care le masezi cu mișcări circulare blânde. La final închide ochii și freacă fața ca atunci când o speli cu apă de la izvor.

Tehnicile de meditație sub duș

Tehnica mindfulness

Mulți oameni se plâng că nu pot face meditație pentru că nu au un spațiu liniștit sau nu au momente de răgaz. Intervalul alocat dușului este însă ideal pentru meditație. Ai nevoie doar de un încălzitor electric de apă bun și de instalația de duș. În afară de relaxarea pe care apa o aduce oricum corpului, sunetul curgerii ei facilitează relaxarea mentală. Tehnica mindfulness funcționează foarte bine aici. Concentrează-te pe prezent, pe plăcerea pe care contactul apei cu pielea ți-o provoacă și nu te lăsa distras de nimic. Nu te supăra dacă mintea îți fuge încontinuu, pentru că fiecare întoarcere la momentul prezent reprezintă o altă cale pe care mintea o construiește pentru a scăpa de stres.

Vizualizarea

Vizualizarea sau ghidarea imaginilor presupune construcția mentală a unei imagini relaxante. În timp ce apa curge pe tine, închide ochii și imaginează-ți un loc frumos în care ai dori să fii. Completează imaginea mentală cu imagini auditive, senzații fizice și olfactive. Chiar dacă îți poate părea un exercițiu inutil, creierul reacționează la lucrurile pe care ți le imaginezi, astfel încât transmite semnale nervoase cu rol de relaxare.

Relaxarea nu este doar un deziderat de weekend sau seară, ci o stare la care putem ajunge în orice moment liber, fie că suntem la serviciu, în parc sau acasă. Trebuie numai să ne însușim tehnicile de relaxare și să le punem în practică des. 

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te