Homepage  / Advertorial

Cum să alegi corect un rucsac sport – 4 criterii de bază

Cum să alegi corect un rucsac sport - 4 criterii de bază

de Redactia Tvmania

Rucsacul este indispensabil drumețiilor sau oricăror călătorii de plăcere pe munte sau în aer liber. În realizarea lor, producătorii se străduiesc să asigure cel mai bun confort și libertate de mișcare utilizatorilor, astfel încât aceștia să beneficieze de un accesoriu confortabil, practic și util. 

Deși este un echipament sport, acesta poate fi integrat cu ușurință și în ținutele de zi de oraș relaxate, de tip casual urban. Un backpack profesional are însă mai multe caracteristici importante pe care va trebui să le îndeplinească, astfel încât să își dovedească eficacitatea și comoditatea.

Iată care sunt cele mai importante criterii pe baza cărora să alegi corect un rucsac sport.

Construcția rucsacului

Unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi rucsacuri sport este construcția lor. Pentru a asigura maximul de comoditate, ele trebuie să se plieze perfect pe forma spatelui, factor decisiv pentru sănătatea dar și confortul tău. 

Un echipament profesional de exemplu este prevăzut cu cât mai puține puncte de contact, astfel încât spatele să primească cât mai puțină presiune, distribuția uniformă a greutății făcându-l astfel mai ușor de cărat. 

În general, cele pentru bărbați sunt diferite față de cele pentru femei, având lățimea ceva mai mare și urmărind în acest fel forma anatomică a fiecărui gen în parte.

Funcțiile

Un alt aspect important pe baza căruia să alegi un rucsac sunt elementele de ajustare. Și acestea contribuie la stabilitatea echipamentului, și îți asigură tot confortul de care ai nevoie în timpul deplasării. 

O adaptare bună și ergonomică trebuie să fie deci posibilă și prin intermediul bretelelor, cataramelor sau și chingilor cu care este prevăzut un backpack. Cele pentru drumeții montane de exemplu ar trebui să fie prevăzute cu centură de șold căptușită și curele de umăr late, iar panoul din spate să fie și el căptușit. 

În timp ce este la fel de important ca și cele pentru cele de ciclism montan sau cățărat să stea fixe și lipite de spate, ele sunt în schimb mult mai ușoare. Dacă dorești să folosești rucsacul doar când mergi pe bicicletă, caută unul cu centură pe piept, care îți va oferi echilibru și stabilitate.

Capacitatea de stocare

Mărimea, dimensiunile și capacitatea de stocare sunt alte criterii după care va trebui să faci alegerea rucsacului tău. Dacă îți dorești unul pentru călătorii sau excursii scurte, chiar și pentru un city break de exemplu, unul cu fermoar este cea mai bună alegere, în schimb ce în oraș este suficient unul cu compartimentare dublă și cu buzunare laterale. Oricare dintre aceste variante îți asigură un acces facil și rapid la lucrurile tale, în orice moment.

Cele mai potrivite pentru drumeții mai lungi, de câteva zile sunt însă cele cu închidere de tip sac, cu strângere cu șiret și cu capac pentru acoperire. Astfel poți folosi la maxim capacitatea lor de stocare, dar să te bucuri și de alte caracteristici cu care sunt ele prevăzute: buzunarele laterale pentru băuturi, buclele pentru accesoriile sport sau chiar sistemele airbag pentru pericolele de avalanșă.

Materialul și tipul de ventilație

Un material bun trebuie să fie impermeabil, rezistent la radiațiile solare dar și la posibile rupturi sau agățări. Cele mai uzuale sunt realizate dintr-o țesătură fină, cu rezistență ridicată. La modelele profesionale, firele groase sunt țesute în material sub formă de grilă.

La tipurile de rucsac de capacitate mare, este importantă și capacitatea de ventilație a materialului din care sunt confecționate. Pentru confortul tău la utilizare, acesta trebuie să fie respirabil și să descurajeze transpirația, în caz contrar va deveni deosebit de incomod.

Iată care sunt principalele criterii pe care să le ai în vedere atunci când alegi un rucsac pentru sport. Suntem siguri că vei face alegerea cea mai potrivită, pentru a te bucura la maxim de toate caracteristicile sale dar și de timpul petrecut în mijlocul naturii!

Sursa foto: unsplash.com

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton