Dacă vă vin în minte amintiri ale modei terariilor din trecut, stați liniștit, terariile de astăzi sunt mai mult despre aducerea naturii în interior și mai puțin despre umplerea acvariilor goale de pești. Iar designul grădinii intră cu siguranță în joc, chiar dacă într-un peisaj drastic redus. Iată câteva indicii pentru a vă ajuta să începeți.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre terarii este ușurința cu care pot fi îngrijite. După ce ați terminat munca grea de a pune toate plantele împreună, terariul dvs. va începe încet să devină auto-sustenabil în mini-sistemul ecologic sigilat pe care l-ați creat!
Plantele tropicale funcționează întotdeauna cel mai bine în interiorul unui terariu, deoarece le place umiditatea pe care o va genera terariul. Multe dintre plantele populare utilizate în mod obișnuit în terarii, cum ar fi Fittonias, Hypoestes și ferigi, au nevoie de o cantitate sănătoasă de umiditate pentru a le ajuta să crească. Odată ce ați terminat terariul și l-ați udat, acea primă apă va începe să circule prin plante în mod repetat, creând un mini-sistem meteorologic propriu. Acesta este motivul pentru care cărbunele activat este atât de important, deoarece ajută la curățarea apei și o împiedică să stagneze.
După puțin timp, veți observa o umiditate și o umezeală vizibilă în interiorul sticlei. Acesta este un semn bun, deoarece vă arată că terariul dvs. are o cantitate sănătoasă de apă care circulă prin sistem. Este util să urmăriți umiditatea, deoarece atunci când sticla începe să se limpezească, doriți să vedeți aproximativ o treime din borcanul dvs. cu picături de apă pe el în timpul zilei. Dacă este mai puțin de atât, ar putea fi un semn că terariul dvs. ar putea avea nevoie de un mic adaos de apă. Când se întâmplă acest lucru, verificați solul cu degetul dacă puteți, dacă mai există încă ceva umiditate în sol, lăsați-l pentru câteva zile.
Terariile, sau grădinile de sticlă, nu fac mizerie și sunt ușor de îngrijit, creând mici peisaje pentru plantele de apartament care sunt atât liniștitoare, cât și terapeutice. Sunt ușor de realizat, arată perfect pe un birou sau pe o măsuță de cafea și sunt cadouri excelente.
Terariile sunt destul de puțin întreținute, iar plantele care cresc în interiorul lor vor avea grijă în mare parte de ele însele. Borcanele închise își vor crea propriul ecosistem și chiar vor deveni autoîncălzitoare.
Nu ar trebui să fie nevoie să udați prea mult terariul. Odată stabilit și sănătos, de multe ori nu va fi nevoie să udați un terariu timp de luni de zile, iar dacă este suficient de mare, este posibil să nu fie nevoie să îl udați deloc!
Locul în care vă țineți terariul este crucial pentru supraviețuirea plantelor, așa că merită să acordați atenție cerințelor de lumină ale fiecărei plante înainte de a le planta împreună. Umiditatea poate fi, de asemenea, o problemă, unele plante având nevoie de medii uscate, iar altele de umiditate constantă.
Iată câteva sfaturi utile privind udarea, nivelul de lumină și întreținerea generală pentru a vă ajuta să aveți grijă de noul dvs. terariu și să faceți ca plantele din el să se dezvolte.
Unde să poziționați un terariu
Terariile închise
Așezați-le departe de ferestre sau într-un loc cu lumină puternică, indirectă, deoarece majoritatea problemelor provin de la prea multă lumină sau căldură. Așezați-l la 1 m de o fereastră orientată spre nord, la 3 m de o fereastră orientată spre est sau vest și la 5 m de una orientată spre sud.
Terarii deschise
Așezați-le pe un pervaz sau pe o masă la soare total sau parțial. Dacă plantele suculente devin înalte și zbârcite, vor avea nevoie de mai multă lumină, așa că mutați-le într-un loc mai luminos. Dacă primesc suficientă lumină, pot chiar să producă flori.
Cum se udă un terariu
Terarii deschise
Udați suculentele și cactușii săptămânal, din martie până în octombrie, cu o linguriță de apă pentru fiecare plantă. În timpul iernii, udați doar o dată la șase săptămâni.
Terarii închise
Ar trebui să puteți vedea condens până la o treime din înălțimea borcanului. Dacă se poate, nu trebuie să faceți nimic – terariul va menține un nivel uniform de umiditate și va deveni „auto-împăduritor”. Dacă linia de condens este mai sus de o treime din borcan, îndepărtați excesul de apă deschizând și ștergând cu grijă interiorul cu hârtie de bucătărie înfășurată în jurul unor pensete lungi. Dacă există foarte puțină condensare, adăugați o lingură de apă.
Cum se taie plantele de terariu
Tăiați toate plantele care ating părțile laterale ale terariului folosind foarfeci acvatice și pensete. Tăiați tulpinile zbârcite până la o articulație sănătoasă a frunzelor pentru a încuraja o creștere mai amplă și îndepărtați frunzele sau tulpinile mucegăite imediat ce le vedeți.
Cum să readuceți la viață plantele de terariu bolnave
Dacă plantele devin maro și par foarte umede într-un terariu închis, probabil că primesc prea multă lumină. Deschideți-le și ștergeți excesul de apă cu hârtie de bucătărie. Tăiați și îndepărtați frunzele sau tulpinile moarte. Închideți terariul și mutați-l într-un loc mai umbrit. Dacă mușchiul pare decolorat, adăugați o lingură de apă pe el. Dacă vedeți mucegai, ștergeți-l și lăsați capacul deschis timp de cinci minute pentru a permite circulația aerului.