După primele 4 sau 6 luni de viață, poate începe perioada de diversificare, în care părinții sunt încurajați să își expună copilul la o varietate cât mai amplă de mâncare bebeluși, în special piureuri de fructe și legume, cereale și proteine, ținându-se o evidență a tuturor eventualelor semne și simptome prezentate de bebeluși. Chiar dacă este recomandat să vă expuneți copilul la cât mai multe alimente, iată că laptele de vacă nu face parte din acele alimente. Se va introduce cu precauție doar după ce copilul împlinește vârsta de 1 an.
Cum se introduce laptele de vacă în dieta copilului?
Majoritatea părinților se întreabă cum să introducă laptele de vacă în alimentația copilului lor. Principala opțiune ar fi aceea de a amesteca laptele de vacă cu laptele matern sau cu formula de lapte praf. Introduceți lent laptele de vacă amestecându-l cu laptele matern sau cu formula. Creșteți treptat proporția de lapte integral din amestec. De exemplu, puteți începe cu un amestec de un sfert de lapte integral cu trei sferturi de lapte matern sau lapte praf. De asemenea, puteți începe să folosiți laptele de vacă ca ingredient în prepararea altor mâncăruri. Dacă micuțului îi plac fulgii de ovăz sau alte cereale, puteți începe să gătiți fulgii de ovăz cu lapte în loc de apă. Dacă îi plac smoothie-urile, puteți să îi pregătiți un smoothie cu lapte. Scopul este acela de a identifica alimentele care îi plac deja și să le pregătiți cu lapte. Fie că amestecați laptele de vacă cu lapte praf sau lapte matern, fie că folosiți laptele de vacă pentru a pregăti alte mâncăruri, ambele moduri îl vor ajuta pe copil să se obișnuiască încet cu gustul de lapte de vacă. Totodată, îi oferiți sistemului său digestiv mai mult timp pentru a se adapta la concentrațiile mai mari de proteine și minerale din lapte.
Ce alternative există la laptele de vacă?
Foarte mulți copii nu se obișnuiesc cu gustul de lapte de vacă și nu îl vor accepta, în ciuda încercărilor diferite ale părinților. Dacă observați că micuțul refuză laptele de vacă, o altă alternativă este să îl hrăniți cu iaurt, brânză și alte alimente bogate în calciu pentru a-i satisface cerințele zilnice de calciu. Foarte multe produse lactate sunt, de obicei, îmbogățite cu vitamina D, ceea ce reprezintă un mare beneficiu nutrițional. De asemenea, dacă mămicile au posibilitatea, pot continua să își alăpteze copiii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă mămicilor să continue să își alăpteze copiii chiar și până la împlinirea vârstei de 2 ani. În ciuda opțiunilor diferite de formule de lapte pe care le puteți achiziționa din magazine sau dintr-o farmacie online, laptele matern este considerat alimentul perfect pentru sugari, motiv pentru care se încurajează alăptarea până la vârsta de 2 ani și chiar mai mult. Laptele matern conține exact cantitatea potrivită de nutrienți necesară pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Producția de lapte se adaptează la foamea copilului, iar compoziția se modifică pentru a satisface nevoile sale nutriționale. Pe lângă lapte, dieta copilului ar trebui să se mai bazeze pe o varietate bună de alimente solide, inclusiv fructe, legume, cereale, carne și alternative, pentru a satisface nevoile sale în creștere de nutrienți și calorii.