Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Cum să îți pregătești mașina pentru venirea iernii?

de Redactia Tvmania

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-inspecting-car-engine-3807517/

Iarna este anotimpul de care șoferii se tem cel mai mult. Vremea imprevizibilă, precipitațiile variate, gerul, poleiul și vizibilitatea redusă îngreunează șofatul și întreținerea autoturismului. Se spune că omul harnic își face vara sanie și iarna car. Proverbul se potrivește și șoferilor: dacă îți pregătești mașina înainte de venirea iernii, scapi de multe greutăți și posibile probleme. Marile vedetele de televiziune au oameni care se ocupă de întreținerea mașinii, însă tu ești pe cont propriu în fața iernii. De aceea, trebuie să iei toate măsurile necesare pentru a-ți pregăti mașina într-un mod adecvat. Citește în continuare și află ce ai de făcut!

Montează anvelope de iarnă de calitate

Anvelopele sunt importante atât pentru rulare, cât și pentru siguranță. Cumpără-ți anvelope de iarnă noi dacă cele vechi s-au tocit, crăpat ori dacă șanțurile și-au pierdut din adâncime. Cauciucurile uzate au aderență mai mică, astfel că frânarea și controlul direcției devin dificile. În plus, anvelopele vechi au tracțiune redusă, ceea ce înseamnă risc crescut de blocaje în zăpadă și consum ridicat de combustibil. 

Alege cauciucuri de iarnă de calitate, care să facă față tuturor condițiilor de drum și să reziste la frecarea cu gheața și la ger. De asemenea, asigură-te că presiunea din anvelope este îndeajuns de mare. Temperaturile joase contractă aerul din interiorul pneurilor, astfel că presiunea scade. Consecințele sunt afectarea controlului și tracțiunii și creșterea consumului de combustibil. 

Fă o vizită la service

Nimeni nu poate evalua starea mașinii tale mai bine ca un mecanic profesionist. Înainte de venirea iernii, mergi la service și solicită o verificare amănunțită. Orice defecțiune sau problemă ascunsă se poate agrava în condiții de iarnă. Sigur nu vrei să rămâi blocat pe stradă sau pe un drum îndepărtat, în frig. 

Verifică bateria

Bateria rezistă 3-5 ani în medie, dar este bine să o verifici și dacă este mai nouă. Dacă este pe terminate, te poți trezi blocat în zăpadă sau ger. Folosirea intensă a încălzirii, luminilor și a altor funcții solicită bateria, care se descarcă astfel mai repede. Verifică și contactele, pentru că, dacă sunt corodate sau insuficient strânse, pot afecta alimentarea cu electricitate. 

Alimentează motorul cu antigel

Antigelul este esențial pentru menținerea capacității de funcționare a motorului când temperaturile scad sub pragul de îngheț. Totuși, trebuie să obții amestecul potrivit, altfel poți afecta motorul. Antigelul se mixează cu apă, în cantități egale. Totuși, trebuie să mai adaugi câteodată, pentru că tinde să se dilueze. În plus, mulți oameni pun apă în lichidul de răcire de-a lungul anului, ceea ce predispune la înghețul acestuia în sezonul rece. 

Curăță luminile

Siguranța este prioritară când conduci, de aceea trebuie să menții luminile în cea mai bună formă de funcționare. Verifică-le pe toate, pentru a descoperi dacă există vreun bec ars sau un reflector spart. Curăță bine farurile și înlocuiește becurile slabe. Iarna se întunecă devreme, iar precipitațiile și ceața scad mult vizibilitatea. Așadar, nu ignora întreținerea surselor de lumină ale autoturismului.

Verifică ștergătoarele și lichidul de parbriz

Ștergătoarele sunt ușor de avariat, de aceea trebuie verificate înainte de venirea iernii. Orice dereglare sau uzură a lor poate duce la formarea de urme pe parbriz sau lăsa zone necurățate. Este dificil să vezi tot ce îți iese în față dacă parbrizul nu se curăță bine. Schimbă ștergătoarele dacă este cazul, pentru ca vizibilitatea să fie bună. De asemenea, asigură-te că lichidul de parbriz este suficient și potrivit pentru sezonul rece. Alege unul rezistent la ger, pentru că, dacă îngheață, nu poți curăța corespunzător parbrizul. 

Pregătirea mașinii pentru venirea iernii nu este dificilă. Ține cont de sfaturile de mai sus și condu prudent!

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te