Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Cum să-ți îmbunătățești echilibrul: 8 idei diverse

de Redactia Tvmania

Sursa foto: pexels.com

Echilibrul este una dintre funcțiile corpului pe care nu ne gândim în general să o îmbunătățim pentru că o luăm ca atare. Abia când începem să avem probleme de echilibru ne dăm seama cât este de important. Urechea internă este responsabilă pentru menținerea poziției, dar problemele pot apărea și din cauze neurologice. Și, chiar dacă nu ai deficiențe de menținere a poziției corpului, este bine să exersezi și îmbunătățești echilibrul constant. În rândurile care urmează, îți prezentăm opt idei care te ajută să ai un echilibru bun. 

  1. Folosește un aparat de vibromasaj

Aparatele de vibromasaj nu sunt concepute doar pentru relaxare. Datorită tehnologiei, ele au numeroase funcții care întăresc musculatura, cresc numărul de calorii consumate și, nu în ultimul rând, îmbunătățesc echilibrul. Aparatele de vibromasaj pot simula mersul și alergarea și au niveluri diferite de intensitate. Astfel, poți adapta treptat antrenamentul în funcție de performanțele tale. 

  1. Practică Tai Chi

Tai Chi este o veche practică originară din China care acționează atât asupra corpului, cât și asupra minții. Tai Chi presupune efectuarea anumitor mișcări lente, coordonate, într-o anumită ordine. În același timp, respirația trebuie controlată. Avantajul Tai Chi-ului este că oricine îl poate practica, de la bătrâni sau persoane cu dizabilități la atleți de performanță. Pentru că unele mișcări presupun ridicarea unui picior sau menținerea corpului în anumite poziții, îți îmbunătățești și echilibrul. 

  1. Mergi pe bicicletă

Mersul pe bicicletă este o activitate care necesită echilibru, în special în curbe sau la schimbarea vitezei și a direcției. În plus, te ajută să-ți întărești musculatura picioarelor, astfel că poți susține mai bine corpul. Activitatea este mai solicitantă dacă practici ciclismul montan. Fiecare denivelare și rădăcină te face să te reechilibrezi, astfel că urechea internă trebuie să se adapteze aproape continuu. Dacă vrei să mergi cu bicicleta prin oraș, alege piste speciale din parcuri sau zone amenajate. Pedalatul în oraș te expune poluării și accidentelor.

  1. Fă gimnastică

Gimnastica obișnuită este eficientă pentru îmbunătățirea echilibrului, dacă practici exerciții speciale pentru această funcție. Cumpăna este cel mai cunoscut exercițiu, dar este dificil pentru începători. Ridicarea pe vârfuri, genuflexiunile, statul sau săritul într-un picior sunt exerciții simple, dar care, repetate des, te ajută să-ți îmbunătățești echilibrul. 

  1. Fă Yoga

Yoga relaxează și întărește musculatura, astfel că te ajută să corectezi posturile greșite care afectează echilibrul. În plus, unele posturi de yoga necesită menținerea poziției corpului în moduri care solicită corpul. Yoga te ajută și să te concentrezi mai bine pe mișcările din viața de zi cu zi. 

  1. Hikingul e de mare ajutor

Mersul pe munte te ajută să-ți îmbunătățești echilibrul, datorită terenului accidentat și divers. Noroiul, pietrișul, pământul sau zonele acoperite de frunze sunt alunecoase și denivelate. Folosește încălțăminte aderentă ca să eviți riscul de accidente grave. Nu te aventura pe trasee prea grele sau în afara potecilor și echipează-te corespunzător. 

  1. Mergi prin zăpadă

Chiar dacă zăpada este deseori o bătaie de cap, în special dacă ești șofer, ea este utilă pentru antrenarea echilibrului. Mersul prin zăpadă presupune dezechilibrarea ușoară și redresarea continuă a poziției. Când vremea îți acoperă mașina cu zăpadă, profită de ocazie și antrenează-ți echilibrul. Încalță-te cu ghete sau cizme impermeabile și mergi la serviciu sau la plimbare pe jos sau cu mijloace de transport în comun. Merită efortul, dacă te gândești la beneficiul pe care ți-l aduce. Și mai bine este dacă te plimbi într-o zonă naturală sau un parc pentru că te poți bucura de un peisaj mirific. 

  1. Aleargă pe nisip și în apă

Când mergi la mare, nu sta doar pe șezlong. Plimbă-te pe plajă și în apă pentru a-ți exersa musculatura corpului și echilibrul. Dacă ești în formă, încearcă o alergare. Vei descoperi că este mai solicitantă decât credeai, atât din perspectiva efortului, cât și a menținerii echilibrului.

Îmbunătățirea echilibrului este posibilă, dar necesită practică. Din fericire, ideile de mai sus sunt și eficiente, și plăcute. 

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te