- Răcește bine vinul spumant
Fie că ai ales o sticlă din gama de vinuri spumante albe sau una dintre cele roșii sau roze, este important să servești băutura la temperatura optimă. Vinurile spumante se beau bine răcite, la o temperatură de 6-10 grade Celsius. Aromele din băutură se dezvăluie mai intens, iar prospețimea băuturii se păstrează dacă spumantul este rece. În plus, eliminarea bulelor este mai înceată.
- Alege paharele potrivite
Paharele pentru spumant sunt diferite de cele pentru vinul obișnuit. Vinurile albe sau roșii obișnuite se beau din cupe, pentru ca aromele, gusturile și corpolența să se armonizeze prin lărgirea suprafeței de contact cu aerul. În schimb, vinurile spumante se servesc în pahare înalte și subțiri, cu picior. Această formă favorizează păstrarea bulelor și eliberarea treptată a aromelor. În plus, spumantul arată foarte bine în aceste pahare elegante.
Paharele în formă de lalea sunt potrivite pentru spumantele cu mai puțin carbon. Ele permit eliberarea ușoară a aromelor, de aceea sunt preferate de degustători. Paharele în formă de lalea largă sunt potrivite pentru vinurile spumante vechi, care au caracter și bogăție de arome. Paharele coupe sunt scurte și largi, de aceea se folosesc pentru băutul rapid al spumantelor foarte dulci.
- Ține paharul corect
Paharele pentru vin spumant au picior dintr-un motiv cât se poate de practic: să mențină temperatura băuturii. Dacă apuci paharul de corp, căldura mâinii se transferă paharului și, implicit, conținutului. În consecință, spumantul se încălzește, ceea ce duce la afectarea notelor de gust. În plus, ți se pare mai puțin aromat și mai greu de băut dacă este cald. De aceea, apucă mereu paharul de picior. Este și practic, și elegant. De asemenea, este important să umpli paharul pe 3 sferturi. Astfel, carbonul va rămâne în pahar, iar încălzirea băuturii se va face mai încet. Evită să umpli paharele, pentru că este dificil să ții drept un pahar plin, iar aspectul are de suferit.
- Parcurge toți pașii servirii
Un vin spumant este o băutură care trebuie savurată, nu băută dintr-o suflare. Efortul de a obține un astfel de produs de excepție este mare, mai ales dacă producția se face tradițional, prin întoarcerea manuală a fiecărei sticle. Servirea corectă presupune și abordarea băuturii cu respectul cuvenit celor care au muncit la producerea ei. Analizează culoarea și bulele spumantului în lumină. Agită ușor paharul și miroase băutura. Încearcă să identifici aromele înainte de a gusta. Unele spumante miros a pâine proaspătă, altele a flori sau prăjituri. Bea o gură, dar nu te grăbi să înghiți. Simte notele de gust și aciditatea băuturii. Bea încet, pentru a te bucura de fiecare gură de vin spumant.
- Asociază vinul spumant cu alimentele potrivite
În funcție de cât de dulce este vinul spumant, îl poți bea cu:
- homar, creveți, stridii și alte crustacee;
- brânzeturi cremoase;
- foie gras, salam nobil, ciuperci umplute;
- deserturi cu fructe, clătite;
- fursecuri.
Vinul spumant este o băutură care se savurează. Ține cont de sugestiile noastre și servește-l corect.