Homepage  / Vedete româneşti

3 motive pentru care merită s-o vezi pe Dana Dogaru în „Hangița”. Ce spune actrița despre rolul care a făcut „istorie”

3 motive pentru care merită s-o vezi pe Dana Dogaru în „Hangița”. Ce spune actrița despre rolul care a făcut „istorie”

de Doinel Tronaru,

Teatrul Național de Televiziune de pe TVR 3 prezintă la sfârșitul săptămânii înregistrarea cu spectacolul “Hangița”, după Carlo Goldoni, cu marea actriță Dana Dogaru în rolul titular, o comedie “clasică” din Arhiva de Aur a televiziunii. Cu această ocazie, renumita interpretă a acceptat să spună câteva cuvinte în exclusivitate pentru cititorii site-ului “TV Mania”.

Vă era sau vă este dor de începutul anilor ’80, cu actorii care au marcat acea epocă, așa cum se vedeau ei la Televiziunea Română de la acea vreme? În plus, doriți să savurați și un spectacol de teatru bun acum peste vară, când stagiunea este închisă? Momentul ideal este la Teatrul TV de săptămâna aceasta.

Spectacolul cu piesa de teatru clasică “Hangița”, de Carlo Goldoni, regia și adaptarea: Constantin Dicu, cu Dana Dogaru, Ovidiu Schumacher și Mitică Popescu în rolurile principale, va fi difuzat duminică, 21 august, pe canalul TVR 3, începând cu ora 16.00.

“Obsedantul” deceniu al anilor ‘80

Este un spectacol de teatru TV clasic, care a făcut “istorie”, unul dintre numeroasele regizate pentru instituția din Pangratti de Constantin Dicu. “Hangița” a ieșit în evidență însă față de multe altele, cu cel puțin un “pas în față”, și credem că aceasta se datorează tinerei, la acea vreme, actrițe Dana Dogaru, care a interpretat ca nimeni alta personajul scris de Goldoni.

Era anul 1983 când a fost făcut acest spectacol, pe la începutul deceniului cel mai “negru” al comunismului românesc, dar când încă se poate spune că lucrurile nu o viraseră atât de mult spre “rău” și lumea putea încă savura relaxată un spectacol de teatru bun. Indiferent, însă, de receptarea de la acel moment, “Hangița” s-a impus în timp ca unul dintre cele mai bune spectacole de teatru TV realizate în vremea comunismului, un veritabil “clasic”.

Actrița Dana Dogaru, care avea 30 de ani în acel an în care a interpretat-o pe Mirandolina, personajul hangiței scris de Carlo Goldoni, a acceptat să spună câteva cuvinte pentru cititorii “TV Mania”.

Celebra interpretă din, mai nou, “Sieranevada” lui Cristi Puiu își amintește despre acel moment din cariera ei, dar spune și ce sentimente o încearcă cu ocazia acestei difuzări eveniment.

Mă bucur că spectacolul a supraviețuit și că a rămas ceva de pe urma lui. Îmi pare rău când mă gândesc la atâția mari actori care au făcut spectacole memorabile în teatrul TV, și de pe urma cărora nu a mai rămas nimic. Spun asta gândindu-mă la “mineriadele” din 1990, dar și la alte “vicisitudini”: au dispărut multe emisiuni ale lui Tudor Vornicu, și multe altele. Așadar, mă bucur că a rămas ceva și sper ca publicul să fie din nou încântat, iar producțiile actuale mai bune decât cele de atunci.

Dana Dogaru

Totodată, Dana Dogaru își amintește de momentul în care a realizat “Hangița”:

Era absolut normal ca tinerii actori să facă teatru de televiziune la acea vreme, eram chemați de cel puțin 2-3 ori pe an. M-am bucurat, bineînțeles, că am jucat în acest spectacol și îmi pare rău că acest sistem de producție nu a continuat după Revoluție.

Dana Dogaru

Iată trei motive pentru care merită să vezi acest spectacol de teatru TV

1. Geniul satiric al dramaturgului italian (venețian, mai precis) Carlo Goldoni (1707-1793), care se observă într-un mod extrem de sugestiv în acest text.

Spirit prin excelență iluminist, Goldoni este autorul și al altor texte de referință, comedii devenite clasice de neevitat ale repertoriului internațional, precum “Slugă la doi stăpâni” sau “Piațeta”, “Mincinosul” sau “Doi gemeni venețieni”. Pentru noi, însă, o importanță specială o are comedia “Bădăranii”, montată și înregistrată pe peliculă de regizorul Sică Alexandrescu în 1960, cu actorii “de aur” ai acelei perioade (Beligan, Giugaru, Birlic, Carmen Stănescu) și devenită o ecranizare de referință a cinematografiei noastre.

Aristocrați versus oameni din popor

Revenind la “Hangița”, personajele principale ale acestei comedii savuroase sunt: “o hangiță frumoasă, pe numele ei Mirandolina, un marchiz sărac dar mândru, un conte bogat care împarte cadouri și un cavaler misogin care declară că nu se va lăsa prins în mrejele vreunei femei”.

Conform prezentării TVR, textul este o “savuroasă comedie a dramaturgului italian Carlo Goldoni. Hangiţa satirizează ridicolul de comportament şi de moravuri al lumii aristocrate, elogiind calităţile morale ale oamenilor din popor, hărnicia, cinstea şi bunul-simţ care-i caracterizează. Eroina acestei comedii se descurcă cu isteţime într-un hăţiş de intrigi şi se amuză cu nedisimulată plăcere de farsele pe care le joacă unor pretendenţi neaveniţi”.

2. Marea actriță Dana Dogaru, care joacă în rolul titular. 

Dana Dogaru s-a născut în anul 1953, pe 1 august, și a absolvit facultatea de teatru a vremii (IATC-ul) în anul 1976. Devenită un “star” la începutul anilor ’80, pe scenele teatrelor, dar și prin acest “Hangița”, a jucat în numeroase spectacole de teatru și filme de cinema (o mențiune specială pentru rolul, tot al unei “hangițe”, din “Hanul dintre dealuri”, 1988, film pe care l-am prezentat mai demult în “TV Mania”). 

O revenire spectaculoasă a fost cea datorată regizorului de film Cristi Puiu, care a distribuit-o într-o partitură importantă în “Sieranevada”, filmul său din 2016. În prezent, Dana Dogaru poate fi admirată, alături de încă alte șase actrițe, ca membră a distribuției excelentului spectacol de la Teatrul Bulandra, “Băieții de zinc”, după Svetlana Aleksievici, care va avea premiera oficială în toamnă.

3. Prezența și a altor actori legendari în distribuție, unii dintre ei dispăruți dintre noi.

Îi enumerăm astfel pe: Ovidiu Schumacher (legendarul actor, emigrat în Germania după Revoluție, a împlinit recent 80 de ani), Mitică Popescu (85 de ani împliniți anul trecut), Răzvan Vasilescu (la rândul lui “tânăr și ferice” la acea vreme), dar și pe regretații Dinu Manolache, Marian Hudac sau Hamdi Cerchez.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton