Homepage  / Știri / Televiziune

Dana Gonț ne invită duminică, 4 noiembrie, să facem cunoștință cu Sardinia autentică, la „Bonton”

Dana Gonț ne invită duminică, 4 noiembrie, să facem cunoștință cu Sardinia autentică, la „Bonton”

de Redactia Tvmania

Duminică, la „Bonton” (Digi 24), Dana Gonț descoperă Sardinia autentică, țara sarzilor, cea ascunsă dincolo de munții din pliantele sau reportajele turistice. Insula de smarald, faimoasă pentru lux și opulență, are un chip care nu se dezvăluie decât celor mai îndrăzneți.

„Sardinia are unele dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterană. Multe dintre ele sunt certificate cu steagul albastru, adică respectă cele mai înalte standarde de calitate în privinţa protecţiei mediului, siguranţei şi serviciilor. 1850 de kilometri are litoralul Sardiniei, ceea ce reprezintă un sfert din zona de coastă a Italiei. Ce este însă surprinzător este faptul că pe Insula de Smarald coexistă, nestânjenite una de cealaltă, două lumi, pe cât de frumoase, pe atât de diferite”, spune Dana Donț, realizatoarea emisiunii.

Dincolo de zonele turistice populare pentru care insula este atât de faimoasă, aici se află cea mai scumpă zonă rezidenţială a Europei. Peisajele care promovează Sardinia ca destinaţie exclusivistă sunt, de cele mai multe ori, din zona Costa Smeralda, în special din Porto Cervo. Aici se găseşte cea mai scumpă zonă rezidenţială din Europa, cu preţuri în medie de 300.000 de euro pe metrul pătrat. Însă dincolo de destinaţiile turistice de lux, insula are multe comori care o fac unică.

Partea rurală şi tradiţională a insulei e renumită pentru tradiţii păstrate nealterate de sute de ani. Sarzii sunt agricultori, artizani pricepuţi, dar şi păstori din tată în fiu. Pe crescătorii de animale încă îi mai poţi întâlni în munţi locuind în „pinnetta”, căsuţele de piatră cu acoperiş făcut din crengi de pin.

În zona Barbagia, păstorii din munţi, cei despre care se spune că sunt „oamenii liberi” ai insulei, pentru că Barbagia nu a fost niciodată cucerită, continuă să-și petreacă fiecare zi asemeni străbunilor lor. Păstoritul este ocupaţia cu cea mai mare tradiţie în Sardinia, insula fiind recunoscută pentru brânzeturile ei premium.

„Am rămas puţini. Meseria am preluat-o de la tatăl meu, de la bunicii mei, dar în insulă ea s-a pierdut în timp pentru că este o muncă grea, care cere sacrificii. Brânza o fac si azi cum o făceau tatăl şi bunicul meu. Folosesc aceeaşi metodă ca şi ei. La fel şi în prepararea mezelurilor, reţetele şi condimentele sunt neschimbate, exact cum erau odată”, ne spune păstorul Antonelo Piras.

Iar acolo unde găsești brânzeturi fine, se înțelege că vei găsi și podgorii de vin, o altă mândrie a sarzilor.

„Istoria ne învaţă că romanii şi toate invaziile care ar fi ajuns în Sardinia, au adus cu ei întotdeauna fericire şi entuziasm, ceea ce au transpus în vinul pe care-l făceau. Vinul reprezintă oricum un mijloc de comunicare, un mijloc care te ajută să călătoreşti şi care aduce noutăţi. El vorbeşte despre teritoriul pe care te afli și exprimă o savoare a locului. În zilele noastre se deschid din ce în ce mai multe crame, fiecare cu un parcurs calitativ superior”, spune Giulio Bonora, expert în vinuri.

Sarzii au cea mai mare speranţă medie de viaţă din lume şi îşi duc mai departe tradiţiile şi cultura cu perseverenţă şi mândrie. Ce anume îi face unici aflaţi de la Dana Gonț, duminică, de la ora 17:30, la Bonton.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton