Homepage  / Vedete româneşti

Dana Rogoz, declarații emoționante despre hărțuirea sexuală. „Am încercat și eu să vorbesc despre asta”

Dana Rogoz, declarații emoționante despre hărțuirea sexuală. „Am încercat și eu să vorbesc despre asta”
7

de Roxana Mirea,

Dana Rogoz a avut o primă reacție după ce actrița Viorica Vodă a vorbit pe scenă, la Premiile Gopo 2022, despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România. Actrița și-a arătat sprijinul față de Viorica și a dezvăluit că și ea a mai încercat să vorbească despre hărțuirea sexuală.

Dana Rogoz, după discursul ținut de Viorica Vodă

Unul dintre momentele importante din cadrul Galei Premiilor Gopo, ediția 2022, a fost cel în care filmul „Filantropica”, care a împlinit anul acesta 20 de ani de la lansare, a fost omagiat. Viorica Vodă, cea care a interpretat-o în film pe Diana, tânăra de care se îndrăgostește personajul principal, a vorbit cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă după apariția sa.

Dana Rogoz, care a fost prezentă în sală atunci când Viorica Vodă a făcut aceste dezvăluiri, a vorbit pe contul ei de Instagram despre discursul dur al actriței.

Mi se pare important că s-a întâmplat asta, și anume discursul pe care l-a avut Viorica Vodă în timpul galei Gopo, în timpul omagierii filmului „Filantropica”, unul dintre filmele mele/noastre preferate. S-au împlinit 20 de ani de când acel film ne-a rămas impregnat în memoria noastră afectivă și Viorica a venit cu un mesaj, un discurs foarte puternic despre ce a însemnat pentru ea hărțuirea sexuală în această industrie, în urma acelui debut, care este unul memorabil. Pe actrița Viorica Vodă… pe omul Viorica Vodă nu îl cunosc personal, dar l-am apreciat prin prisma rolurilor făcute și din sală, pot să spun că s-a simțit că a fost un moment adevărat, curajos, emoționant. Efectiv, s-a lăsat liniștea și sunt convinsă că a vorbit în numele foarte multor femei, nu numai din industrie”, a început să povestească Dana Rogoz.

dana-rogoz-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Dana Rogoz, despre hărțuirea sexuală

Dana Rogoz a spus că nu crede că hărțuirea sexuală se întâmplă în mod special în industria cinematografică și că foarte multe femei, care nu sunt auzite în spațiul public, au trecut prin așa ceva.

„Am tot stat de ieri și m-am gândit că nu știu dacă este ceva ce reprezintă în mod special industria noastră. Cred că, doar prin faptul că noi suntem vizibili, facem și mesajul auzit și vorbim despre asta, vorbim în numele femeilor a căror voce nu se aude, dar care activează în domenii cu totul diferite. Nu știu dacă este neapărat o discuție care ține strict de industria noastră, dar ideea e că ceea ce a făcut Viorica Vodă aseară a fost să redeschidă subiectul Me Too în România, care a fost de la bun început ca și mort. Adică, două – trei articole… În fine…

Noi, aici îl includ și pe Radu în această poveste, am încercat cumva să mai vorbim despre asta odată cu filmul „Mo” și, mă rog, acolo hărțuirea sexuală era în mediul universitar, dar în esență vorbeam despre hărțuirea sexuală și despre emoțiile prin care trec femeile în sociatatea noastră. Am încercat și eu atunci să vorbesc despre hărțuire și am avut parte de tot felul de reacții de care, din păcate, a avut parte și Viorica aseară și, ce am constatat cu tristețe este că noi nu știm să primim o astfel de veste și cumva avem o fugă de emoția asta nasoală pe care evident că o astfel de mărturisire o stârnește în noi”, a continuat să spună actrița pe Instagram.

„Pun victima într-o poziție inconfortabilă”

Dana Rogoz a mai spus că oamenii nu știu cum să primească o astfel de veste și cum să reacționeze când cineva spune că a fost victima hărțuirii sexuale.

„Probabil că și reactivează niște emoții neplăcute pe care poate și noi le-am trăit (acum vorbim de noi, de femei, în mod special), dar cred că, pur și simplu, nu știm să… Indiferent de ce subiect, dacă un om îți face o astfel de mărturisire, care e atât de puternică, nu știm cum s-o primim.

Adică noi nu putem sta cu emoția aia care e inconfortabilă. Nu știm să zicem „îmi pare rău și sunt alături de tine” și atât. Din păcare, ce s-a întâmplat aseară a fost o încercare de a ieși din acel moment și atunci au fost tot felul de stângăcii ale unora și chiar comentarii deplasate, declarații deplasate ale altora, acele glumițe care vor să detensioneze, dar care, de fapt, fac foarte mult rău pentru că pun victima într-o poziție inconfortabilă și oprește un lanț mai lung al acestor dezvăluiri”, a mai povestit actrița.

Ce mesaj a avut Dana Rogoz pentru Viorica Vodă

Dana Rogoz a spus că a tot citit comentarii în care Viorica Vodă este acuzată că nu a vorbit mai devreme despre faptul că a fost victima hărțuirii sexuale. Totodată, ea a avut un mesaj pentru actrița din „Filantropica”.

„De dimineață, tot citesc comentarii în care Viorica e acuzată și i se reproșează că de ce nu a spus mai devreme. Poate că mai devreme mesajul ei nici nu ar fi fost la fel auzit. Poate că, pur și simplu, ea a trăit cu durerea aia în tăcere și nu a fost în momentul ăla suficient de stabilă emoțional încât să înfrunte toate aceste reacții. Faptul că tu nu auzi de ele la momentul respectiv când s-au întâmplat, nu înseamnă că ele nu există în sufletul omului acela și cred că e foarte curajos să spui asta, să vorbești despre terapie și să îți asumi aceste reacții.

De ce nu ai spus mai devreme?”, „Ce înseamnă hărțuire sexuală?” sau „Pe mine nu m-a hărțuit”… Trebuie să fie îngrozitor, că reacțivează toată suferința pentru care ai cerut ajutor la un moment dat. Dacă ea aude mesajul ăsta, vreau să-i spun că îmi pare foarte rău și că o felicit pentru curajul pe care l-a avut”, a mai transmis Dana Rogoz.

Sursa Foto: Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton