Modifica setarile cookie
Homepage  / Televiziune

David Popovici revine în bazin la Campionatele Europene de juniori. Ce post TV transmite competiția de la Otopeni

de Roxana Fleșeru,

David Popovici, dublu campion mondial la Budapesta, a uimit întreaga lume cu performanțele sale din bazin, iar săptămână aceasta românii îl pot vedea în acțiune la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, transmise în direct la TVR 1, de pe 5 pe 10 iulie.

Un băiat cu ochi căprui poartă la gât un cerc aurit și pe umeri un steag tricolor. Pe față are un zâmbet larg. Aplauzele îl înconjoară. Suntem în Duna Arena din Budapesta, la Campionatele Mondiale de seniori, unde românul David Popovici tocmai ce a coborât de pe prima poziție a podiumului din proba de 100 metri liber.

Este a doua medalie de aur cucerită, după cea de la 200 metri liber, de puștiul care a fost numit „fenomen” de jurnaliștii străini. Un lucru nemaivăzut în istoria Mondialelor de la Jim Montogomery, care s-a impus în aceste două probe în 1973. Și nemaiîntâlnit în istoria înotului masculin românesc.

David Popovici – care are 17 ani – nu a venit de nicăieri, el a fost remarcat de specialiști de multă vreme, iar atingerea unor performanțe extraordinare era doar o chestiune de timp.

O problemă medicală l-a adus în bazin

Dar cum a început povestea lui cu apa? „Cumva ortopedul mi-a recomandat să vin la bazin din cauza unei probleme la spate, scolioză și cifoză, și părinții mei au vrut să mă ducă pentru că aveam prea multă energie și nu știau ce să facă cu mine, îi terorizam un pic când eram mic, la 3-4 ani. Dacă nu erau ei și nu ascultau sfatul medicului, n-aș fi început înotul”, a povestit David într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Trecerea spre performanță s-a făcut sub îndrumarea antrenorului Adrian Rădulescu, cel care i-a văzut talentul și potențialul. „Am început înotul la un liceu cu profil sportiv și în loc de ora de sport veneam la bazin, când am plecat de acolo, am mers la un club privat, unde l-am întâlnit și pe el, the rest is history”. O istorie care continuă și în ziua de azi.

Totuși, când a realizat că sportul e pe distincții? „Nu am avut o trecere clară, ceva ce să aflu pe moment sau într-o zi, dar cred că pe la zece ani, când am luat prima medalie și am bătut primul record național, am știu că trebuie să fiu serios la antrenamente și să-i dau tare”.

Ce însemna neseriozitate? „Când eram mic, îmi plăcea să ies din bazin, să mă prefac că mă doare o mână, ceva, ca să pot să ajung acasă să-mi văd de alte treburi, probabil că asta înseamnă, dar asta era când eram mic. Acum, să fii serios în sport și la bazin înseamnă să ai disciplină, să ai o rutină pe care să o respecți cât de mult poți și să ieși din ea din când în când fiindcă altfel înnebunești”, a spus el foarte serios.

Această rutină și această disciplină insuflată și de familia sa l-au dus pe cele mai înalte culmi ale sportului la o vârstă fragedă. David a apărut în atenția publicului general anul trecut, când la doar 16 ani, în urma Campionatelor Europene de seniori, și-a făcut baremul pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an din cauza pandemiei.

Anul 2021 a fost unul plin de provocări pentru el. Dincolo de lupta sa permanentă cu cronometrul despre care spunea că e o treabă extrem de minuțioasă, a trebuit să facă față diverselor competiții de seniori în care a participat în premieră. „Anul olimpic a fost foarte greu”, a spus Popovici.

În luna mai era un puști despre care vorbeau doar specialiștii. „Calificarea la JO mi-a mâncat foarte mult din sănătatea mea mintală, aveam dubii, mă îndoiam de mine„, spunea el după ce atinsese unul dintre obiectivele stabilite împreună cu antrenorul său. Atunci locul șase obținut la Europene în bazin olimpic în proba de 100 metri liber i se părea ceva foarte tare, dar nu extrem de interesant. „Parcursul meu a fost cum mi-am dorit, nu a fost ceva peste noapte, poate că unii oameni se pot întreba de unde am venit, dar a durat destul de mult până să ajung aici”, spunea Popovici anul trecut.

Apoi au venit luna iunie și Campionatele Europene de juniori, când întreaga lume s-a uitat spre el, la Roma realizând cel mai bun timp al sezonului la 100 de metri și cucerind trei medalii de aur și una de argint. Dar dincolo de distincții și timp a impresionat cu tehnica sa. A fost numit fenomen, star, revelație.

Aproape de podium

În 2021, David n-a avut prea mult timp să digere ce i s-a întâmplat în Italia pentru că în iulie s-a prezentat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a fost la două sutimi de bronz la 200 metri liber și pe locul șapte la 100 m. Degajarea din declarațiile sale i-a făcut pe mulți să-l privească diferit. David însă și-a văzut în continuare de drumul său. După o pauză de trei săptămâni, a intrat din nou în bazin și a muncit pentru a-și mai da oportunitatea „de a se distra alături de cei mai buni înotători ai lumii”, așa cum avea să spună înainte de startul Campionatelor Europenelor în bazin scurt de la Kazan.

David Popovici

Hotărâri majore

Între Tokyo și Kazan, pe lângă vacanță, a luat și unele decizii care-i priveau viitorul. Deși avea numeroase oferte din SUA, a ales să rămână să se pregătească în România.

„Nu rămân aici pentru că neapărat vreau să continui studiile în România, vreau să continui înotul alături de oamenii pe care îi am în jurul meu, în care am maximă încredere. Printre lucrurile de care aş putea să dispun eu în America ar fi parteneri de antrenament mai pregătiți, la nivelul meu sau poate mai sus, numai că din punctul de vedere al condițiilor, acum, cu echipa pe care o am şi care mă sprijină, îmi este foarte bine aici”

David Popovici

O echipă care este formată pe lângă părinții săi, Mihai și Georgeta Popovici, din antrenorul Adrian Rădulescu, preparatorii fizici Dragoș Luscan și Valentin Grigoraș, nutriționistul Bob Seebohar și analistul video Stijn Corten.

Cea de-a doua decizie a fost să treacă de la Steaua la Dinamo. „Am decis împreună cu părinții mei că este cea mai bună soluție pentru mine în acest moment. Am venit aici pentru că vreau să evoluez ca sportiv”, spunea el în luna octombrie într-o conferință de presă când a fost prezentat la clubul din Ștefan cel Mare.

La Kazan, la Campionatele Europene în bazin scurt, unde a cucerit aurul la 200 metri liber, prima medalie a înotului masculin românesc la această competiție, a primit o confirmare că e pe drumul cel bun. Însă el privea cu maturitate spre o altă competiție.

„Primul obiectiv cu adevărat important cred că vor fi Mondialele de seniori din 2022. Am spus că m-am bătut cu nişte titani ai sportului, cu nişte rechini la Jocurile Olimpice. Cred că pe măsură ce o să cresc, şi este valabil şi pentru CM, mă voi bate ca de la rechin la rechin”, a spus el în stilul caracteristic.

Iar rechinul din David a ieșit la suprafață la Budapesta, unde a cucerit două medalii de aur și a bătut trei recorduri mondiale de juniori pentru că este la vârsta, 17 ani, când încă mai poate concura în aceste întreceri.

Cel mai mare adversar e cronometrul

Privirea lui David se îndreaptă însă spre cele de seniori pe care vrea să le doboare, recordurile „supreme”, cum le numește el.

„Nu știu cât mai durează, dar știu că am tot timpul din lume, nu ne grăbim nicăieri, o să avem momentele noastre bune, așa cum vor fi și altele mai rele. E un sport, se întâmplă lucrurile astea și sunt pregătit pentru ce-mi rezervă viitorul”, a spus Popovici la Budapesta după ce înotase 100 de metri în 47,13 secunde.

Recordul seniorilor este deținut de Cesar Cielo, 46,91 de secunde, dar este realizat în 2009, când în înot erau folosite costumele din poliuretan, care între timp au fost interzise.

„Cronometrul e cel mai mare adversar al tău, nu contează cel de pe culoarul de lângă tine sau cel care e în fața sau în spatele tău, totdeauna te întreci cu tine și cu cronometrul, o sutime poate să însemne diferența dintre tine și un record mondial”, a explicat puștiul.

Medaliile din competiția de la Budapesta i-au adus multe satisfacții, dar cu o maturitate incredibilă, David și-a identificat țelurile viitoare.

„Am vrut să devin cel mai bun din lume, un titlu irefutabil, cred că cel mai mare vis al meu din punct de vedere profesional este să devin cel mai rapid din istorie, dacă se poate într-o probă e super, dacă se poate în mai multe e şi mai super. Lucrăm la asta în fiecare zi, încercăm să ne perfecționăm, iar un alt vis al meu foarte mare este să inspir cât mai mulți oameni şi să fac lumea să simtă aceleași emoții, să le trăiască alături de mine, odată ce fac lucrul la care sunt bun, înotul”

David Popovici, la sosirea în România

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Ce urmează pentru David Popovici

Puștiul care este elev la Colegiul bilingv „George Coșbuc” din București – de aceea vorbește o engleză impecabilă, care i-a impresionat pe mulți – nu are timp prea mult de savurat acest succes. Între 5 și 10 iulie va participa la Europenele de juniori de la Otopeni.

„Abia aștept să concurez, să simt cum e să evoluez la mine acasă, cred că va fi o competiție memorabilă”, a subliniat înotătorul.

După această întrecere, David va participa în luna august la Campionatele Europene de seniori de la Roma, apoi la Campionatele Mondiale de juniori de la Lima. Nu e prea mult?

„Sunt tânăr, dar sunt și perioade când trebuie să-ți iei vacanțe, când trebuie să-ți dai o pauză, să nu te încarci prea tare pentru că apoi, dacă obosești tu psihic și fizic, nu mai e bine. Este o perioadă când trebuie să vii la antrenamente de două ori pe zi, te duci și la sală, în multe dintre zile obosești foarte tare, dar acesta este sportul. Aceasta este viața pe care mi-am ales-o și care-mi place”.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te