Homepage  / Cinema / Nu rata!

De ce a pierdut „The Master” Leul de Aur

De ce a pierdut „The Master” Leul de Aur

de Redactia Tvmania

Peliculele „Pieta” şi „The Master” au plecat acasă cu marele premiu a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, respectiv cu trofeele pentru interpretare masculină (Joaquin Phoenix şi Philip Seymour Hoffman), regie şi premiul criticilor. Dar „The Master” trebuia să fie marele câştigător al marelui trofeu, spun surse apropiate juriului.

„Pieta”-ul sud-coreeanului Kim Ki-duk (povestea plină de sex şi simbolism creştin a unui tânăr recuperator în viaţa căruia intră o femeie, care îi dezvăluie că e mama lui) a luat marele premiu la Veneţia. Dar Joaquin Phoenix a triumfat, alături de colegul Philip Seymour Hoffman, cu filmul „The Master” (al regizorului Paul Thomas Anderson), câştigând amândoi Cupa Volpi pentru rol masculin.

Anderson a luat Leul de Argint, pentru regia peliculei, iar criticii l-au numit cel mai bun film din competiţie, acordându-i premiul FIPRESCI. Cea mai bună actriţă a fost desemnată, în urma festivalului, Hadas Yaron, din filmul israelian „Lemale et Ha’chalal”. Iar premiul pentru scenariu a mers la francezul Olivier Assayas şi al lui „Après mai”.

Iubit prea mult de juriu

În „The Master” (care pare inspirat de traseul liderului scientolog L. Ron Hubbard), Phoenix e Freddie Quell, un pierde-vară care devine mâna dreaptă a carismaticului Lancaster Dodd (Hoffman), liderul unei organizaţii religioase. Pelicula e dată deja drept favorită la Oscarul „pentru cel mai bun film”, iar cei doi actori vor fi sigur nominalizaţi la trofeele aurite pentru rol principal şi secundar, spun criticii.

Hollywoodreporter.com scrie că distribuitorul filmului, expertul în promovare Harvey Weinstein (care a stat în spatele oscarizatelor „Artistul” şi „Doamna de fier”), e mulţumit de premiile câştigate la Veneţia de „The Master”: „Sunt încântat de orice au ales să ne ofere”, a spus acesta. Dar voci din interiorul festivalului cinematografic spun că „The Master” era cât pe ce să ia şi Leul de Aur – acordat de juriu sud-coreeanului Kim Ki-duk, pentru filmul „Pieta”.

Dar regulile impuse din 2009 la festival au împiedicat juriul condus de regizorul Michael Mann să dea mai mult de trei premii importante aceleiaşi pelicule, aşa că „The Master” nu a putut primi şi Leul de Aur. Juriul a deliberat şi a ales să renunţe la unul dintre cele trei premii pentru filmul lui Anderson – cel mai important – sursele descriind pentru site-ul menţionat anterior că discuţiile au fost aprinse.

Autor: Monica Popescu

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton