Homepage  / Advertorial

De ce motorul mașinii tale pare să-și fi pierdut din putere

De ce motorul mașinii tale pare să-și fi pierdut din putere

de Redactia Tvmania

Conduci de ceva vreme aceeași mașină și parcă nu mai merge la fel de bine ca-n primii ani de la achiziționarea ei.

Dacă ți se pare că motorul automobilului și-a pierdut din putere, trebuie să cunoști cauzele acestui fenomen și să iei măsurile care se impun, pentru a prelungi perioada de funcționare a autovehiculului. Iată care sunt principalele motive de scădere a randamentului mașinii tale.

Colmatarea filtrului de aer

Calitatea slabă a benzinei sau a motorinei, păstrarea filtrului de combustibil mai multă vreme decât este indicat – aceastea sunt cauze ale îmbâcsirii și colmatării filtrului de aer. Rezultatul se vede în problemele de admisie ale mașinii. Motorul începe să tragă din greu aer și-i scade puterea. 

Nu trebuie să mizezi doar pe autocurățare. Este necesară revizia periodică și înlocuirea filtrului de aer, dar și înlăturarea depunerilor de impurități, cum este calamina. Multe tipuri de mașini sunt echipate cu indicatoare poziționate pe carcasa filtrului de aer și indică nivelul de colmatare a filtrului. Un procent de 100% reprezintă nivelul maxim și arată că filtrul este murdar complet, deci trebuie înlocuit de urgență.

Blocarea pompei de combustibil

Dacă motorul mașinii pare să-și fi pierdut din putere, acest lucru poate fi cauzat de funcționarea necorespunzătoare a pompei de benzină sau de motorină. Această piesă asigură circularea combustibilului de la rezervor la motor. Dacă interiorul ei nu este curat, se produc dereglări în funcționarea automobilului. Cele mai frecvente defecțiuni cauzate de blocarea pompei de combustibil sunt pornirea lentă a motorului, slăbirea accelerației, forțarea motorului, iar în cazuri extreme chiar blocarea acestuia. 

Acordă atenție maximă zgomotelor care provin de la rezervorul de combustibil, pentru că de cele mai multe ori acestea indică o defecțiune la pompa de combustibil. Se recomandă în acest caz deplasarea de urgență la service, pentru diagnosticarea problemei tehnice și rezolvarea ei.

Înfundarea sistemului de evacuare

Funcționarea motorului poate fi afectată și de înfundarea catalizatorului. Această piesă are rol de filtru ce purifică gazele de eșapament și reduce astfel nivelul de noxe. Din cauza faptului că suportă temperaturi foarte ridicate, componentele sistemului de evacuare se deformează și se pot înfunda.

Cele mai periculoase sunt reziduurile de funingine din gazele de eșapament, care se formează din cauza arderii incomplete a benzinei slab calitative sau din cauza prezenței uleiului în compoziția combustibililor.

Defecțiuni la turbosuflantă 

Cea mai importantă cauză pentru care motorul mașini tale pare să-și fi pierdut din putere este defectarea turbosuflantei. Componentă de bază din structura motorului, turbina auto reprezintă un sistem de transformare a unei părți din gazele de evacuare, în scopul alimentării suplimentare a motorului.

Prin valorificarea gazelor arse, turbosuflanta comprimă aerul ce intră în motor, mărește presiunea de admisie și astfel crește puterea motorului. Orice defecțiune la turbosuflantă are ca rezultat scăderea presiunii maxime din motor, și de aici pierderea randamentului optim în funcționare.

De aceea repararea unei turbine defecte trebuie realizată cu mare atenție, doar în service-uri auto specializate, precum Robnec, cu experiență de peste 25 ani în diagnosticare, verificare computerizată, reparare, testare în urma reparației și furnizare de garanție 12 luni post-reparație.

Ia în considerare detaliile prezentate și programează o vizită la service de îndată ce motorul mașinii dă semne de oboseală. Respectă datele pentru revizii periodice și apelează doar la specialiști autorizați în intervenții tehnice în domeniul auto.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton