Homepage  / Cinema / Vedete străine

De ce nu a vrut Tim Burton să îl distribuie pe Tom Cruise în „Edward Scissorhands”. Ce întrebări l-au deranjat pe regizor

De ce nu a vrut Tim Burton să îl distribuie pe Tom Cruise în „Edward Scissorhands”. Ce întrebări l-au deranjat pe regizor
16

de Mioara Tronaru,

Și Tom Cruise, și Tim Burton sunt niște giganți ai cinematografiei, deși fac parte din tărâmuri diferite ale industriei și, așa cum îi știm acum, greu de crezut să le vedem numele pe același afiș de film. Dar, pe vremuri, când granițele dintre ei nu erau atât de bine fixate, cei doi s-au întâlnit pentru a încerca să facă aceeași poveste.

Era pe la sfârșitul anilor ’80

Tom Cruise avea 27 de ani și era deja un nume în industrie. Demonstrase tot ce era de demonstrat. Făcuse „Risky Business” (1983), „Top Gun” (1986), „Rain Man” (1988), „Born on the Fourth of July”. Eforturile îi fuseseră răsplătite cu o nominalizare la Oscar pentru rolul Ron Kovic din „Născut pe 4 iulie”. Publicul îl adora și în comedie, și în dramă, și în acțiune. Cum ar veni, era bun oriunde îl puneai.

Pe de altă parte, Tim Burton, care-avea 32 de ani pe-atunci, era un regizor-ciudățel, care încă își șlefuia stilul. Până în 1990, avusese tot felul de scurtmetraje, cam dubioase pentru publicul larg, și trei lungmetraje destul de diferite între ele: „Pee-wee’s Big Adventure” (1985), „Beetlejuice” (1988) și „Batman” (1989). Poate vă plac acum toate, dar publicul (și criticii) de la sfârșitul secolului trecut nu era cine știe ce încântat. Dar „Batman” a fost un succes suficient de mare pentru ca Tim Burton să treacă de pe lista regizorilor riscanți pe cea a celor cărora li se poate da mână liberă pentru a face ce doresc. Și imediat cum a căpătat această posibilitate, cineastul a venit cu un proiect la care rumega din tinerețe: „Edward Scissorhands”.

‘Mission Impossible: Fallout’ film premiere, London, UK – 13 Jul 2018Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 16

Tim Burton și Edward Scissorhands

Mulți critici consideră „Edward Scissorhands” cel mai bun film al lui Tim Burton. Pentru cineast, pelicula a fost una „de suflet”. De fapt, personajul principal (și toate necazurile prin care trece) a fost o rescriere într-un limbaj fantezist a propriei lui adolescențe petrecute în Burbank, California. Un loc în care nu s-a simți niciodată „acasă”, în care nu a putut stabili un mijloc de comunicare cu cei din jur și în care a fost tot timpul receptat ca un ciudat, la fel cum pățește și Edward-ul din celebrul film.

În urma succesului înregistrat de „Batman”, Warner Bros., cu care făcuse „Pee-wee’s Big Adventure” și „Beetlejuice”, i-a dat mână liberă să facă ce film vrea. La momentul acela, Burton nu avea decât niște desene ale personajului principal și o angajase pe tânăra scriitoare pe-atunci Caroline Thompson să facă o poveste din schițele lui, aflăm din Newsweek. Aveau să lucreze apoi împreună la „Corpse Bride” și „The Nightmare Before Christmas”. Dar până la urmă Warner Bros. nu a fost foarte convins și a vândut filmul către 20th Century Fox, conform Variety. Fox a citit scenariul și a fost de acord să-i dea banii pentru film și să-i ofere control creativ absolut. Dar… poate ar fi mai bine să-l distribuie pe Tom Cruise în rolul principal.

Tom Cruise și Edward Scissorhands

Când toate actele au fost parafate și s-a dat drumul producției, prima actriță atașată proiectului a fost Winona Ryder.

Winona Ryder, „Edward Scissorhands” (1990)

Dar abia când a semnat Dianne Wiest, oamenii din industrie au început să fie interesați de ce făcea Tim Burton. Și din acel moment, o întreagă listă de actori a apărut pentru a prelua rolul principal masculin. Tom Hanks a refuzat pentru că era deja implicat în „The Bonfire of the Vanities”. Gary Oldman a citit scenariul și-a găsit absurdă povestea. Au mai fost pe listă Jim Carrey, John Cusack, William Hurt, Robert Downey Jr. și chiar Michael Jackson, cu are însă Burton nu a ajuns să și discute despre rol, scrie Digital Spy.

În tot acest timp, 20th Century Fox a insistat să-l bage peste rând pe Tom Cruise. Iar Burton a acceptat să-l întâlnească. „Eram convins că nu era tipul meu ideal, dar am vorbit cu el. A fost interesant, dar nu cred că ar fi mers. A avut foarte multe întrebări. Și voia și un final fericit”, își amintește regizorul.

Despre ce întrebări a avut vedeta din „Top Gun” aflăm de la scenarista Caroline Thompson într-un interviu pentru Dazed.

„Tom Cruise ar fi vrut să știe cum se descurca Edward când mergea la toaletă. Punea genul de întrebări care nu pot fi puse unui astfel de personaj. Delicatețea poveștii lasă deoparte întrebări de acest fel: «dar cum se ștergea la fund?», «Cum a reușit să mănânce în toți acești ani?». Și Tom Cruise era prea puțin dispus să participe la proiect fără a afla răspunsurile la aceste întrebări”, își amintește Caroline Thompson.

În plus, actorul i-a cerut lui Tim Burton să modifice finalul, „prea melancolic și dramatic” pentru gustul lui, după cum a aflat Screenrant.

Și în acel moment, Tim Burton a hotărât să rămână la prima sa alegere pentru rolul principal și să angajeze un actoraș semi-necunoscut pe-atunci: Johnny Depp.

Tom Cruise și Tim Burton nu au lucrat niciodată împreună, prima întâlnire dintre ei a fost și ultima.

Cât despre cuplul Johnny Depp și Tim Burton, „Edward Scissorhands” a fost începutul unei frumoase prietenii și colaborări de lungă durată.

„Edward Scissorhands” (1990) 20th Century FoxIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  13 / 16
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton